Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Korona

04.04.2020

Sinod Grčke pravoslavne crkve odlučio - praznovanje Vaskrsa u noći između 26. i 27. maj

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Dok je Grčka Pravoslavna Crkva zvanično zatražila od države da barem sveštenstvu dozvoli da bogosluži u Veliku nedelju i na Vaskrs u Svetlu nedelju iza zatvorenih vrata, Svešteni Sinod je juče odlučio da prenese praznovanje Vaskrsa na Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maj, do kada će se, ako Bog da, crkve ponovo otvoriti.

HEMIJOM PROTIV VIRUSA KOVID-19: NAJEFIKASNIJI U PREVENCIJI SAPUN I 70% ETANOL

Svešteni Sinod je održao juče, 1. aprila 2020, videozasedanje pod predsedavanjem arhiepiskopa atinskog Jeronima i detaljno razmotrio produženje državnih mera karantina do 11. aprila, sa izgledom daljih izmena.

U izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Grčke Crkve, Sinod poziva svoju pastvu da se „striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti“ i da ne slušaju one koji pozivaju na oglušenje od mera, „što u današnje vreme nije opravdano ni u ime hrišćanske vere“.

„Sa visokim osećanjem odgovornosti“, Sinod otuda prihvata državne mere i poziva sve da ostanu kod kuće, istovremeno tražeći od države da dozvoli da se službe savršavaju u crkvama i manastirima tokom Stradalne sedmice i na dan Vaskrsa, čak i ako vernici ne mogu prisustvovati.

Dalje, imajući na umu strašnu situaciju kada pravoslavni hrišćani ne mogu prisustvovati Liturgiji i ne mogu se pričestiti na praznik Vaskrsa, Sinod poziva svoju pastvu da pojačaju svoje molitve i sazdaju oltar u svojim srcima.

„Učinite sebe žrtvenom životinjom, žrtvujući svoj život u Svetom hramu i svoje prisustvo u Božanskoj evharistiji za dobro sve svoje braće i sestara“, navodi se u saopštenju.

A razmatrajući mogućnost proslavljanja Vaskrsenja Gospodnjeg svenarodno, Sinod piše: „Želimo i molimo se da opasnost uskoro prođe, tako da svi mi (sveštenstvo i narod) možemo biti počastvovani da zajedno proslavimo Svetlo Vaskrsenje Gospoda našeg uz prazničnu nedeljnu službu na dan Odanija velikog praznika Pashe, odnosno u ponoć od utorka, 26. maja do srede, 27. maja 2020.“

OGRANIČITI I USPORITI VRH EPIDEMIJE

Sinod je takođe ponovio svoju prethodnu izjavu da Božanska evharistija ni na koji način ne može biti izvor bolesti.

Pored toga, arhijereji su odlučili da prilože 163.941 američkih dolara (150.000 evra) za borbu protiv virusa korona, pri čemu su članovi Sinoda priložili deo svojih primanja i pozvali ostale arhijereje Grčke Crkve da da im se pridruže.

Svešteni Sinod je zahvalio patrijarhu vaseljenskom Vartolomeju na prilogu Carigradske Patrijaršije grčkoj Vladi.

Sinod poziva sve da imaju poverenje u gledišta i odluke Sveštenog Sinoda i u tom smislu više ne dozvoljava ni jednom svešteničkom, manastirskom ili crkvenom delatniku da daje bilo kakve izjave ili nastupa u medijima po pitanju virusa korona.

Arhijereji „pozivaju sve da se smiravaju i predaju se sazercanju i najsilnijoj molitvi“.

Mitropolit Nafpakta Jerotej (Vlahos), koji je poslednjih godina bio portparol Sinoda za medije, jedini je arhijerej koji je ovlašćen da daje izjave medijima.

Najzad, Sinod poziva sve da se sete da je praznik Vakrsa „početak“ duhovnog pred ukusa punog nade i iščekivanja večnog života, sa krajnjim ciljem umrtvljenja smrti.

Izvor: SPC; Orthodoxtimes.com 

 

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ!

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: POZITIVNI REZULTATI - KRAGUJEVAC 22, ARANĐELOVAC 10, 3. 4. 2020.


COVID19.RS: STATISTIČKI PODACI O KORONAVIRUSU. 3. 4. 2020.PRVI PRVI NA SKALI Covid19.rs_Statistički podaci o koronavirusu. 3. 4. 2020. tabela

Grafika: Covid19.rs


ARHIVA PPNS

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar