Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Korona

29.06.2020

U Kragujevcu najviše samoizolovanih - 283, na dan 28. 6. 2020.

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo je samoizolovana lica na teritoriji 104 opštine i grada u Srbiji, stoji u zvaničnoj kovid-19 statistici.

Najviše ljudi u kućnoj izolaciji ima u Kragujevcu - 283, slede Niš i Leskovac sa po 282, zatim Šabac - 227 osoba. Među deset opština i gradova sa najviše samoizolovanih su još: Novi Sad - 148, Užice - 117, Beograd - 116, Brus - 114, Vranje - 93 i Kruševac - 63.

Na teritoriji Šumadijskog okruga, iza Kragujevca su: Rača - 30, Aranđelovac - 21, Batočina - 18, Knić i Topola po 17, Lapovo - 7.

KOMPLETNA KOVID-19 STATISTIKA: BROJ SAMOIZOLOVANIH, 28. 6. 2020.Kragujevac: U kovid ambulanti dnevno 100 do 120 pregleda

Lekari kovid ambulante Doma zdravlja u Kragujevcu dnevno obave između 100 i 120 pregleda pacijenata sa simptomima infekcije koronavirusom, a prethodnih dana najčešće se javljaju mladi uzrasta od 18 do 30 godina.

Kako je agenciji Beta rečeno u toj zdravstvenoj ustanovi, priliv pacijenata pojačan je od petka, pa su i tokom vikenda umesto do 17 časova, radili kao i svakog radnog dana, do 20 časova.

Navodi se i da bi s obzirom na interesovanje građana, bilo i više pregledanih da su kapaciteti Doma zdravlja veći.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli i da je klinička slika mladih pacijenata blaga, da imaju temperaturu dan-dva ali ne i promene na plućima pa se u tom slučaju, posle uzimanja briseva, upućuju u kućnu izolaciju.

Desetine građana i danas čeka na pregled i ispred kovid ambulante, pa stoje ili sede na obližnjim klupama.

Po saznanjima agencije Beta, od vikenda su na zahtev Doma zdravlja angažovani i policajci u blizini ambulante koji pružaju "asistenciju".

Iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac danas nisu saopštili nove podatke o broju inficiranih u Šumadijskom okrugu.

Direktor Instituta Dragan Vasiljević rekao je da laboratorija "Kraguj" ne radi nedeljom, a da su uzorci za taj dan otpremljeni u laboratoriju "Vatreno oko" u Beogradu

Raste broja novih slučajeva u Kraljevu, strahuje se da ih ima 10 puta više

Prema informacijama dobijenim iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, na teritoriji tog grada došlo je do ozbiljnog pogoršanja epidemiološke situacije, a danas je registrovano 14 novih slučajeva koronavirusa, što je duplo više nego prethodnog dana, javlja Tanjug, a prenosi RTS.

Do sada je na teritoriji Kraljeva evidentirano 97 osoba pozitivnih na Kovid 19, a među novoobolelima uglavnom su mlađi pacijenti, između 20 i 40 godina.

Infektivno odeljenje Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu je popunjeno pacijentima iz Kraljeva, Vrnjačke Banje, Raške i Tutina, sa lakšom kliničkom slikom koja zahteva stacionarno lečenje, a nekoliko teže obolelih nalaze se u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Prema rečima epidemiologa Radovana Čekanca, u Kraljevu verovatno ima 10 puta više zaraženih nego što ima registrovanih.

Čekanac je rekao i da se građanima preporučuje da poštuju mere socijalne distance, da izbegavaju velike skupove i u zatvorenim prostorima nose maske.

Teška situacija u Novom Pazaru

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da je u ovom gradu u nedelju regustrovano 20 novozaraženih pacijenata korona virusom, a u subotu 48, javlja Beta.

Ukupan broj zaraženih ovim virusom u Novom Pazaru je 466, a u Tutinu 91.

U ovom Zavodu je juče testirano 88 osoba, u subotu 70, a od početka epidemije testirano ukupno 4.398 osoba.

Opšta bolnica snabdevena opremom, nedostaje stručni kadar

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je ozbiljna i teška, ali pod kontrolom, izjavio je za RTV Novi Pazar plućni hirurg, regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju prof. dr Slobodan Milisaljević. Njegov stručni tim lekara iz Kragujevca, prema rečima direktora Opšte bolnice dr Meha Mahmutovića, pružio je dragocenu pomoć u stručno tehničkom smislu i organizaciji rada na odeljenjima. Šator ispred Pneumoftiziološkog odeljenja postavljen je da bi se ispoštovola epidemiološka procedura zaposlenih medicinskih radnika i u njemu nema pacijenata, objašnjavaju nadležni.

Lekarski tim iz Kragujevca, dva anesteziologa i infektolog sa plućnim hirurgom prof.dr Slobodanom Milisavljevićem na čelu, stigao je u Novi Pazar u petak, kako bi pomogli lekarima iz Novog Pazara da se izbore sa aktulenim talasom epidemije.

U Novom Pazaru je više od stotinu pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović kazao je kako je u kratkom vremenu došlo do velikog priliva teških pacijenata te je dodao kako problem nije nedostatak medicinskih sredstava, već manjak zdravstvenog kadra, prenosi Fena.

"U Novi Pazar stižu lekari i iz drugih zdravstvenih ustanova širom Srbije kako bi pomogli u lečenju pacijenata zaraženih COVID-19, a situacija je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja sada pod kontrolom i sistem funkcioniše", izjavio je Mahmutović.

Kako prenosi Tanjug, Mahmutović je istakao da u toj ustanovi ima dosta teških pacijenata sa obostranim upalama pluća, ali da veruje da su u tom gradu već bili "u piku" što se tiče broja zaraženih, te da se nada da će taj broj sada stagnirati.

Dodao je da će u dogovoru sa ministarstvom danas deset najtežih pacijenata biti prebačeno u tercijarne ustanove, kako bi se rasteretila bolnica u Novom Pazaru.

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara

Gradski štab za vanredne situacije doneo je na poslednjoj sednici naredbu o nabavci sredstava za potrebe zdravstvenog sistema. Osim brojnih dezinfekcionih sredstava (dva dezinfekciona tunela, 5.000 litara alkohola, 10 pumpi na baterije, prskalice) izdata je naredba i za nabavkom limenih sanduka i vreća za posmrtne ostatke.

Budući da je veliki broj građana ovim povodom izrazio uznemirenost, obaveštavamo javnost da je nabavka izvršena u skladu sa pravilima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u vazi sa sahranjivanjem umrlih lica inficiranih virusom kovid-19.

U pitanju je jasno definisana i redovna procedura u slučaju bilo kakve epidemije, i u skladu je sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Gradski štab za vanredne situacije ovu nabavku je izvršio u cilju predostrožnosti i imajući u vidu povećan broj zaraženih, kako bi se zaštitilo stanovništvo, a u skladu sa zakonom koji obavezuje da potencijalni preminuli ni na koji način nisu izvor zaraze.

Gradski štab za vanredne situacije izveštavaće redovno o svim merama i zaključcima koje donosi u cilju zaštite stanovništva i suzbijanja epidemije.

Civilni sektor i mediji apeluju na zajedništvo u aktuelnoj situaciji

Organizacije civilnog društva, medija i novinara uputili su apel svim relevantnim institucijama i građanima da, kako navode, udruže snage i zajednički deluju u naporu da se savlada pandemija i broj žrtava svede na mininim, objavila je RTV Novi Pazar.

Političke organizacije pozivaju da se ’’obrate porukama protiv svih vrsta podela, koje bi sada dodatno i sa nesagledivim posledicama mogle da štete svim građanima”

Državne organe pozivaju da hitno preduzmu sve potrebne mere, a medije da istinito, jasno i blagovremeno informišu javnost.

Apel je upućen i građanima da ’’pruže punu podršku medicinskom osoblju koje u nemogućim uslovima rizikuje svoje zdravlje i živote lečeći zaražene i obolele”.

Izvori: Covid19.rs; Beta; Tanjug; RTS; Al Džazira; Grad Novi Pazar; RTV Novi Pazar 

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA   

Od 10. juna na sajtu covid19.data.gov.rs nema dnevnih podataka o opštinama i gradovima sa najvećim brojem zaraženih, a nema ih više ni na covid19.rs.Grafika: Covid19.rs

DR GLIGIĆ: VIRUS SE PRENOSI KAPLJIČNO, ALI I VAZDUHOM - OŽIVLJAVA U NOSU, USTIMA ILI OČIMA (VIDEO, 29:34)


 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar