Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Korona

06.07.2020

U Kragujevcu uskoro druga kovid-ambulanta; Institut dnevno obradi do 300 uzoraka

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

KRIZNI ŠTAB KRAGUJEVCA

U Kragujevcu za sedam dana počinje sa radom druga kovid ambulanta

Druga kovid ambulanta u Kragujevcu počeće sa radom za nedelju dana, 13. jula, i nalaziće se u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Zastava“ (ZZZR), rečeno je Beti u toj ustanovi.

Portparol ZZZR-a Biljana Veljković rekla je da je planirani dnevni kapacitet ambulante 100 briseva i 20 seroloških analiza na kovid-19.

Ambulanta će raditi svakoga dana od 7 do 20 časova, u dve smene.

U svakoj smeni će biti angažovano po dva lekara, dva laboranta i dva tehničara.

Veljkovoć je rekla da je obezbeđena sva neophodna oprema za rad sa pacijentima koji sumnjaju da imaju korona virus.

„Imamo testove, radićemo laboratorijske analize, snimak pluća, imamo i EKG aparat, kao i tri priključka za kiseonik“, rekla je Veljković.

Kovid ambulanta će biti na oko 100 kvadratnih metara i imaće odvojeni ulaz u prizemlju zgrade Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika.

Odvojen je i poseban hodnik za kretanje pacijenata sumnjivih na kovid do rendgen aparata.

U Kragujevcu je do ponoći registrovano 99 pacijenata pozitivnih na korona virus, što je najveći broj u jednom danu od početka epidemije.

U Kliničkom centru Kragujevac koji zbrinjava pacijente iz šest regiona u Srbiji, do juče u 8:30 bilo je hospitalizovano 65 pacijenata pozitivnih na kovid-19, od čega je šestoro na respiratorima.

U Kragujevcu ima testova, dnevno obrade 300 uzoraka sumnjivih na kovid-19

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu ima stabilno snabdevanje testovima, te se dnevno obradi do 300 uzoraka sumnjivih na kovid-19.

Poslednja dva dana juna Kragujevcu je bilo isporučeno po 100 testova što je manje od potreba, ali posle zahteva zdravstvenih ustanova Vladi Srbije snabdevanje je poboljšano.

U kovid-laboratoriji "Kraguj" dnevno se testiraju uzorci koji se uzimaju u kovid-ambulanti Doma zdravlja i Kliničkom centru u Kragujevcu.

Druga kovid-ambulanta treba da počne da radi naredne sedmice u Zavodu za zdravstvenu zaštiti radnika.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević je rekao agenciji Beta da "Kraguj" ima jedan PCR aparat, a da se za dve do tri nedelje očekuje isporuka još jednog od RFZO, čime će kapacitet biti povećan na obradu 500 uzoraka dnevno.

Rekao je da će Institut kupiti i druge aparate i unaprediti rad kovid-laboratorije.

U kovid-ambulanti Doma zdravlja, gde se javi 180 do 200 pacijenata dnevno, kažu da svega ima: dovoljno testova, zaštitne i medicinske opreme.

U toj ambulanti se dnevno uradi i 10 do 15 seroloških testova na KOVID-19.

U Kliničkom centru koji zbrinjava pacijente iz šireg regiona su ranije novinarima rekli da su spremni za "epidemijski udar".

Pre deset dana KC Kragujevac je od Ministarstva zdravlja dobio još 15 respiratora, povećan je kapacitet za smeštaj kovid-pacijenata i broj mesta sa kiseonikom.

KC Kragujevac ima više od 240 mesta za kovid-pacijente i 51 mesto u intenzivnoj nezi.

U Kragujevcu je pet kovid-bolnica: Infektivna klinika, Klinika za pulmologiju, Psihijatrija, Klinika za rehabilitaciju i Neurološka klinika.

Zbog povećanog broja pozitivnih na korona virus u Kragujevcu je vanredna situacija proglašena 27. juna.

MERE ZA SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19 U KRAGUJEVCU


KRIZNI ŠTABOVI OPŠTINA I GRADOVA

Još dva Čačanina preminula od korone: Među žrtvama virusa i poznati čačanski stomatolog

Građane Čačka je u ponedeljak potresla vest o dve nove žrtve korona virusa, pišu Novosti.

Čačane je u ponedeljak potresla vest o dve nove žrtve korona virusa. Reč je o poznatom čačanskom stomatologu M. Č. (79), koji je preminuo u Beogradu, kao i o sugrađaninu S. Ž. Koji je od posledica zaraze virusom umro u kovid-bolnici u Kragujevcu.

Doktor M. Č. primljen je pre nekoliko dana na kovid odeljenje Opšte bolnice u Čačku sa simptomima respiratorne infekcije. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja upućen je na dalje lečenje u Beograd, gde je, nažalost, preminuo.

Drugi Čačanin je, kako saznajemo, nekoliko dana bio priključen na respirator nakon što je zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja transportovan iz čačanske bolnice u Kragujevac.

Ovo je četvrti, odnosno peti smrtni slučaj kao posledica oboljevanja od korone u poslednjih sedam dana u gradu na Moravi.

Preteća situacija u Kraljevu: Skoro polovina testiranih ima koronu

Epidemiolog Radovan Čekanac kaže da je u Kraljevu epidemiološka situacija preteća, jer je sve veći broj zaraženih pacijenata korona virusom.

Poslednji podaci kažu da je od 22 testiranih građana, devet pozitivno, a dan ranije da je od 18 testiranih 11 bilo pozitivno. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ranije je izjavio da je problem u zatvaranju Kragujevca, odakle su ljudi "pohrlili u provod" u Kraljevo tokom vikenda, objavio je Mondo.

"Možda će neko reći da su apsolutni brojevi mali, ali nama epidemiolozima taj procenat zaraženosti od broja uzetih uzoraka govori dovoljno. To je poslednjih dana 40 do 60 odsto pozitivnih od uzetih uzoraka", rekao je Čekanac.

Kako je rekao, do zaražavanja je najčešće dolazilo na velikim proslavama, skupovima.

"Zabrinjava to što je teško uspostaviti nadzor za lica sa lakšom kliničkom slikom koja se nalaze u kućnoj samoizolaciji. Imam proverene podatke za dva lica, kod kojih je dokazan virus korona i treba da se nalaze u strogoj izolaciji, da se šetaju gradom, doduše sa maskama", naveo je on.

Naglašava da je osobama koje imaju lakšu kliničku sliku naloženo da budu zatvoreni kod kuće u samoizolaciji, da su dobili jasne smernice kako da se ponašaju prema članovima porodice, prenosi Tanjug.

"Vrlo je verovatno da ćemo imati čitave porodice zaražene. Imali smo slučajeve da je jedan član porodivce bio zaražen, pa nakon nekoliko dana da su svi članovi domaćinstva oboleli", zaključio je on.

DOPUNJENA UREDBA O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE KOVID-19

KRIZNI ŠTAB SRBIJE

Informacija o novom korona virusu na dan 6. jul 2020. godine u 15 časova

U Republici Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 7.872 osobe od kojih je 289 pozitivno.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku je 2.737.

Policija će ponovo kontrolisati pacijente u samoizolaciji

Policija će u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se leče u kućnim uslovima, poštuju meru samoizolacije, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Inače, u kućnu izolaciju šalju se zaraženi koji nemaju nikakve simptome bolesti.

Epidemiolog Radovan Čekanac ukazao je jutros da veliki problem predstavljaju zaraženi pacijenti koji su na kućnom lečenju i koji ne poštuju meru samoizolacije, već da izlaze iz kuće i šetaju gradom jer nemaju nikakve simptome.

Smanjen broj zaraženih u socijalnim ustanovama

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod devet korisnika i 29 zaposlenih.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je u:

 1. Gerontološkom centru Obrenovac,
 2. Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji,
 3. Gerontološkom centru ’’Srem’’ u Rumi,
 4. Gerontološkom centru u Kragujevcu,
 5. Gerontološkom centru Beograd, Domu Bežanijska kosa,
 6. Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd,
 7. Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu,
 8. Radnoj jedinici Dnevni boravak ’’Stari grad’’ Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Beograd,
 9. Radnoj jedinici Prihvatilište za urgentnu zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska, Beograd,
 10. Zavodu za smeštaj odraslih lica ’’Male pčelice’’, Kragujevac,
 11. Domu za smeštaj odraslih lica Kulina,
 12. Centru za socijalni rad u Vranju,
 13. Centru za socijalni rad u Novom Pazaru,
 14. Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu,
 15. Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Čukarica,
 16. Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Lazarevac,
 17. Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Zvezdara,
 18. Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Vračar,
 19. Prihvatilištu za decu Beograda, Beograd,
 20. Organizaciji socijalne zaštite za pružanje usluge lični pratilac deteta H.O. ’’Dečje srce’’, u Beogradu i
 21. Domu za smeštaj odraslih i starijih ’’Lipovački odmor’’, Beograd.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 638, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 227.

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA 

Kovid-19 statistika: Broj samoizolovanih, 5. 7. 2020:

 1. Kragujevac 669
 2. Šabac 434
 3. Novi Sad 411
 4. Leskovac 349
 5. Užice 298
 6. Niš 272
 7. Beograd 240
 8. Loznica 226
 9. Pančevo 122
 10. Kruševac 120

Izvor: MUP

Podaci o broju zaraženih osoba i vizuelizacija ovih podataka po opštinama i gradovima na sajtu Covid19.data.gov.rs ne ažuriraju se od 10. juna 2020. godine.Foto: Vlada Srbije
Grafika: Covid19.rs


ARHIVA PPNS

DR GLIGIĆ: VIRUS SE PRENOSI KAPLJIČNO, ALI I VAZDUHOM - OŽIVLJAVA U NOSU, USTIMA ILI OČIMA (VIDEO, 29:34)


O KORONA VIRUSU, OTKRIVENOM 1965. GODINE - PROF DR. STEVAN BALJOŠEVIĆ I PROF. DR DRAGAN DELIĆ 


KAKO UBLAŽITI ANKSIOZNOST POVODOM KORONAVIRUSA

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar