Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kragujevac bez GMO

26.05.2016

Jedini u Srbiji - Kragujevac u šetnji protiv GMO!

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Jedini skup u Srbiji povodom međunarodne akcije "Marš protiv Monsanta" biće održan u Kragujevcu (Veliki park) u subotu 28. maja od 12 časova, a pod parolom "Srbija bez GMO".

Organizator skupa, Društvo pčelara Kragujevca u sadejstvu sa portalom PRVI PRVI NA SKALI, zalaže se da čitava Srbija bude teritorija bez genetički modifikovanih organizama. Ovakim javnim skupom u pokretu, pčelari iz središta Šumadije ujedno brane i, kako navode, suštinu važećeg Zakona o GMO u Srbiji koji je na snazi od 2009. godine:

"Nijedan modifikovan živi organizam, kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma, ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije".

Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na GMO ako su oni namenjeni za medicinsku upotrebu, ali uzgoj i promet jesu veliki problem svuda u svetu, pa tako i u Srbiji, naglašava Milutin Bata Petrović, predsednik Društva pčelara Kragujevca i zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

- Moramo da se borimo protiv GMO iz više razloga. Prvo, da bismo sačuvali naše potomke, jer znamo da je sve to štetno. Drugo, pčelari su u velikoj opasnosti. Od 2011. godine zabranjen je uvoz u Evropsku uniju meda sa polenom GM biljaka. Što znači, praktično, ako dozvolimo da se sutra, ili kada već, dozvoli gajenje GM bilja, mi automatski zatvaramo vrata za izvoz. Problem je sutra i kada uvezemo med od biljaka koje su genetski modifikovane. Oni završe ultrafiltraciju meda, pokupe sva zrna polena i mi ne možemo da znamo, bilo kojim ispitivanjem, da li je to GM bilje ili ne. To je ogroman problem. Kina, Argentina, Meksiko i te zemlje koje su veliki proizvođači će damping cenama da unište pčelarstvo, kao što su uradili garderobom, patikama i tako dalje, izjavio je Petrović za TV Kragujevac.

Marš protiv Monsanta u Kragujevcu odvijaće se tako što će se učesnici najpre okupiti kod fontane na početku Velikog parka u subotu u 12 časova. Tu je planirano deljenje letaka o GMO i čitanje pisama prof. dr Miladina M. Ševarlića i doc. dr Tatjane Papić-Brankov koja sadrže odgovore na pitanje zašto su protiv Monsanta.

Ovaj Marš je i promocija tribine "Kako da o(p)stane Srbija bez GMO" u Kragujevcu, takođe u organizaciji Društva pčelara i portala PRVI PRVI NA SKALI. Zakazana je za petak 3. jun od 17 časova na Večernjoj sceni Pozorišta za decu. Posetioci će toga dana da isprate predavanja o GMO pomenutih stručnjaka.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Drustvo pcelara Kragujevca Tribina GMO plakat

Sa druge strane fontane, istovremeno će se odvijati likovna radionica za decu. Kragujevački mališani crtaće na temu prirodna i neprirodna, GM hrana. Sem na ovoj ad hok likovnoj koloniji koja se realizuje sa Kreativno-razvojnim centrom “Supermama”, radovi će biti izloženi i u Pozorištu za decu naredne nedelje, uoči tribine.

Predviđen je i "angažovani" ram za porodično fotografisanje, a organizatori očekuju da će to da privuče pažnju posetilaca, naročito roditelja i njihove dece.

Nakon statičnog dela akcije, planirana je šetnja učesnika skupa. Odvijaće se trotoarom ulice Kragujevačkog oktobra, bez ometanja saobraćaja, do Spomen-muzeja "21. oktobar". Tu se skup završava, a dogodine se nastavlja, poručuju kragujevački pčelari.

Ova akcija ima i jedan prateći cilj. Društvo pčelara Kragujevca pozvalo je sve kolege u Srbiji, a naročito iz 127 gradova i opština gde su usvojene Deklaracije protiv GMO, da se takođe organizuju u svojim sredinama, i izađu na Marš protiv Monsanta, vođeni istim ciljem - Srbija bez GMO! Pčelare iz ostalih krajeva Srbije - bez Deklaracije protiv GMO podstiču da se pokrenu za ovu nacionalno značajnu akciju, ali i da iniciraju usvajanje ovog dokumenta u svoj lokalnoj samoupravi. Naredni korak u tom smeru biće formiranje saveza gradova i opština za Srbiju bez GMO, kao više instance u zemlji. Cilj takvog saveza biće ulazak u brojnu evropsku porodicu teritorija bez GMO, a ima ih preko 5.000 na našem kontinentu.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac u setnji protiv GMO Mapa Evrope 

Organizatori ove akcije bili su i kopredlagači Deklaracije "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!" koja je 13. novembra 2013. godine dostavljena na usvajanje nadležnima u gradu Kragujevcu. Skupština grada Kragujevca je usvojila Deklaraciju o GMO 27. decembra 2013. godine, jednoglasno. Otuda njihovo novo sadejstvo sa istim ciljem – Srbija bez GMO.

Kao inicijatori Marša protiv Monsanta u Kragujevcu, pčelari i portal PPNS ističu da imaju izuzetnu čast da uz najavu prisustva pčelara van Kragujevca, kao odraz podrške Saveza pčelarskih organizacija Srbije, predstave i dobijenu podršku brojnih organizacija i javnih ličnosti iz grada na Lepenici. Većina potvrđuje prisustvo skupu 28. maja jer svi zajedno žele da pokažu da su takođe za Srbiju bez GMO.

Predvodi ih "kragujevačka ambasada" - Udruženje Kragujevčana, sa adresom u Beogradu, a pored ostalih Kragujevčana tu su: dipl. inž. agronomije Violeta Petrović-Luković, dr umetnosti Bojan Otašević, tenor Vojislav D. Spasić, aforističar Raša Papeš, karikaturista Milivoje Obrenović Lija, glumice Darija Nešić i Milica Redžić-Vulević, glumci Aleksandar Milojević Lija, Petar Lukić i Nenad Vulević, paraolimpijac Aleksandar Prijović, strelac Milutin Stefanović sa suprugom Anom, bodibilder Goran Ilić sa suprugom Sonjom, odbojkašica Sanja Kaličanin, košarkaš Đorđe Milosavljević, generalni sekretar i komesar lige mlađih kategorija Regionalnog košarkaškog saveza Centralne Srbije Dušan Đurić i Nikola Glišović, fotografi Zoran Petrović i Nebojša Raus, novinar Katarina Mirović, vokalni solista Ksenija Kočetova, bubnjar bendova Agata i Alek Dalibor Dača Pavlović, Dečji kulturni i razvojni centar "Supermama", Obdanište i vrtić "Vrabac", Dramski studio "Petar Pan", Planinarsko-ekološki klub "Gora", Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj - CEOOR, Ekološko udruženje fanova kampova "Eko fun камп", Udruženje građana "Kaldrmaš", Udruženja skupština stanara "Kragujevački kućni savet", Društvo za kulturu i obrazovanje "Serbum", Pokret žena "Kneginja Milica", Udruženje proizvođača i prerađivača lekovitog bilja, začina i ostalog bilja "Lincura", Udruženje "Biram Kragujevac"..., brojni ugostiteljski objekti i radnje koji su pomogli u podeli plakata i letaka: DAK mjuzik šopSkubi DuDžokerJabukaFudži foto, Klokvork, Krofna bar, Pro bono novi, Barum, Nemam Ve De,"Žuti zeka"... Spisak nije zatvoren.

Organizatori Marša protiv Monsanta u Kragujevcu su zahvalni i za ustupanje medijskog prostora, uz portal PPNS i ekološki magazin Radio Beograda 2 "Čekajući vetar", akciju su ispratili City Vision, Radio Zlatousti, TV Kragujevac, TV Kanal 9, Radio BravoInfo.kgRitam grada, GTO, i Kragujevačke novine.

PRILOG TV KRAGUJEVAC

O javnom skupu u Kragujevcu:

Portal PPNS Za Srbiju bez GMO - Mars protiv Monsanta, Kragujevac, 28. maj 2016 INSERT

FB DOGAĐAJ

MARCH AGAINST MONSANTO EVENTS 2016: EUROPE/SERBIA/ŠUMADIJA/KRAGUJEVAC

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar