Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Kragujevac bez GMO

09.12.2013

Kragujevac bez GMO - Gostovanje na Radio Kragujevcu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/galerija/?Gid=373 http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html

Radio Kragujevac
Emisija: Što da ne?

Voditelj: Dejan Veljković
Gost: Dejan Milošević, kopredlagač Deklaracije "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!"
Uključenje: Miladin M. Ševarlić, autor Deklaracije

Ševarlić: Nadam se da će Kragujevčani kao dobri domaćini, dobri poljoprivredni proizvođači, a i dobri potrošači koji žele da imaju zdravstveno bezbednu hranu, podržati inicijativu koju su pokrenuli Društvo pčelara Kragujevca i Dejan Milošević. Da će prihvatiti Deklaraciju koja je do sada, zajedno sa nekim drugim verzijama, usvojena u oko sto gradova i opština Srbije, počevši od Čačka 30. januara, preko Leskovca, Niša, Beograda, Novog Sada, Subotice... Oni pokrivaju praktično preko 80 odsto ukupnog stanovništva u Republici Srbiji, a time i preko 85 odsto od 250 poslanika u Skupštini Srbije. Postavlja se pitanje, kada eventualno počne izjašnjavanje o izmeni sadašnjeg Zakona o GMO koga će poslušati poslanici koji su mestom boravka na ovih stotinak teritorija u Srbiji - da li će poslušati glas naroda, odnosno svojih lokalnih samouprava ili će slepo poslušati samo njihove partijske vođe.

Šta se može postići Deklaracijom i kakve su nam šanse da nemamo GMO hranu na svojoj teritoriji, mada je već sdaa dosta ima?

Ševarlić: Pre svega, pridružićemo se evropskoj porodici od preko pet hiljada lokalnih samouprava i čitavih regiona, kao što je Alpa-Adrija GMO-slobodna zona. To su tri pogranična regiona Austrije, Slovenije i Italije, i drugim regionima u Evropi koji su do sada već održali sedam konferencija regiona i lokalnih samouprava koje su usvojile deklaraciju za svoja područja bez genetički modifikovanih organizama. To je vrlo značajno jer planiramo da napravimo zajednicu opština i gradova Srbije koji su usvojili deklaraciju protiv GMO, da bismo dogovorili strateške korake. Pre svega, da bismo se povezali sa sličnim grupacijama u Evropi, da koristimo njihova iskustva, da naše stavove možemo da promovišemo u Savetu Evrope i drugim evropskim telima koja su regulatorna u okviru EU. Istovremeno ćemo ovde da donesemo konkretne predloge za akcije koje treba da se sprovode na teritoriji pojedinih opština, u pogledu otkrivanja onih koji ilegalno uzgajaju GMO, pre svega soju i neke vrste povrća. Želimo da se izborimo i za izmenu mera agrarne politike, da subvencije za one koji uzgajaju GMO budu ukinute. Eventualno dozvoljavanje prisustva GMO na našoj teritoriji, tu mislim na hranu prerađenu na bazi sirovina od GMO, mora da bude obeleženo vidljivim znakom GMO, a ne da naši poljoprivredni proizvođači, ukoliko žele, istaknu na svojim proizvodima da nisu GMO, kako predlaže aktuelni ministar poljoprivrede. Za tako nešto oni moraju da vrše posebne analize i da podležu dodatnim troškovima, što znači da gospodin ministar predlaže getoizaciju srpskih poljoprivrednika i proizvoda na sopstvenom tržištu. To je do sada nečuveno.

Foto: Miloš Milivojević 

mms-ppns baner 

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar