Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kragujevac bez GMO

01.09.2020

Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (Kragujevac, septembar-decembar 2020)

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI realizujе projekat "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina" u periodu od 19. septembra do 31. decembra 2020. godine.

Među sadržajima projekta su događaji koji će biti organizovani u skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave u Kragujevcu:

Detaljnije o predavačima i inicijatoru:

U decembru, PRVI PRVI NA SKALI organizuje projekciju ekološkog dokumentarnog filma "OMG GMO". Distributerska kuća "Java films" iz Francuske ustupila je udruženju prava prikazivanja.Istog meseca biće prikazano i televizijsko izdanje - rezime projekta.

Ovim projektom se, između ostalog, jača svest građana o značaju zaštite životne sredine - edukacijom i informisanjem. Zaštita se vrši i sprovođenjem Zakona o genetički modifikovanim organizmima koji je važeći u Srbiji od 2009. godine (prethodni, ujedno prvi Zakon o GMO donet je 2001. u tadašnjoj SR Jugoslaviji), ali činjenice ukazuju da se zakon krši, što negativno utiče na životnu sredinu i stanovništvo.

Otuda je naophodan povećan nivo informisanosti građana o GMO, upoznavanje sa rezultatima dosadašnjih istraživanja, ekonomskim i ekološkim posledicama GM sistema ishrane.

Podsećamo, Grad Kragujevac je 2013. godine usvojio Deklaraciju o GMO. PRVI PRVI NA SKALI je bio inicijator, u saradnji sa Društvom pčelara i prof. Ševarićem, autorom teksta.

Predlog Deklaracije: Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!

Kragujevac je među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenim dokumentom kojim se proglašavaju teritorije bez proizvodnje, gajenja i prometa GMO, kao i proizvoda od GMO.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

I država Srbija je potpisnica deklaracije o GMO - Deklaracije "Dunav soja" (kao i Nemačka, Švajcarska, Ukrajina, Moldavija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Slovačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Ovom deklaracijom, takođe iz 2013. godine, posebna pažnja se posvećuje uzgoju, preradi i korišćenju soje bez GMO.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Hiljade regiona bez GMO (GMO-free regions) postoje širom Evrope, ima ih i u "Jadranskoj regiji". PRVI PRVI NA SKALI se zalaže godinama da se Srbija pridruži ovoj evropskoj porodici. Stručni saradnici udruženja su ovu inicijativu predstavili na Konferenciji regiona bez GMO u Berlinu 2018. godine.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

U narednim danima detaljnije o projektu, a u međuvremenu će biti objavljeni tačni termini događaja, u skladu sa epidemiološkom situacijom u Kragujevcu, gde je još uvek na snazi vanredna situacija.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.

http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html


Detaljno o GMO na portalu:


PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Foto: Gmo-free regions; Vlada Srbije; Ivan Stojanović/Arhiva PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar