Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kragujevac bez GMO

07.09.2020

Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina: Opis problema

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Projekat "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina" biće realizovan u periodu od 19. septembra do 31. decembra 2020. godine, u organizaciji udruženje PRVI PRVI NA SKALI.

Sadrži, pored ostalog, događaje koji će biti organizovani u skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave u Kragujevcu:

Detaljnije o predavačima i inicijatoru:

U decembru, sledi projekcija ekološkog dokumentarnog filma "OMG GMO". Distributerska kuća "Java films" iz Francuske ustupila je udruženju PRVI PRVI NA SKALI prava prikazivanja.Istog meseca biće prikazano i televizijsko izdanje - rezime projekta.

OPIS PROBLEMA

Projektom se primenjuje odluka Skupštine grada Kragujevca iz 2013. godine - Deklaracija o proglašavanju teritorije grada Kragujevca za teritoriju bez proizvodnje, gajenja i prometa GMO i proizvoda od GMO. Članom 2. predviđena je obaveza Gradonačelnika, Gradskog veća i Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave da u skladu sa svojim ovlašćenjima doprinesu sprovođenju ove Deklaracije, posebno u delu staranja o zaštiti životne sredine; zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta; razvoju i unapređenju turizma, ugostiteljstva i trgovine; zdravstvenoj zaštiti i planiranju razvoja.

U Srbiji je na snazi Zakon o genetički modifikovanim organizmima (donet 2009) koji Članom 2 rešava zabranu: „Nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije“. Izuzeci od primene su namenjeni za medicinsku upotrebu. Raniji zakon donet je iz 2001. godine.

Uz to, 136 gradova i opština Srbije usvojilo je Deklaraciju protiv GMO u periodu od 2013. do 2017. godine. Na teritoriji tih 136 od 169 gradova i opština Srbije (van teritorije Kosova i Metohije) nalazi se više od: 77,2% ukupne teritorije Srbije; 84,5% ukupnog stanovništva; 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu iz 2012. godine.

Ipak, prema zvaničnim podacima - po Zakonu o GMO, u Srbiji je zabranjeno oko četiri tone pošiljaka, ali kontrolisano tek 4-7%, u periodu od 2013. do 2017. godine. Državni organi su takođe potvrdili da je nekoliko preduzeća pokušalo da uveze GM soju u istom periodu. Zbog utvrđenog prisustva genetske modifikacije, uvoz merkantilne soje je zabranjen - navedeno je u odgovoru Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede koji je upućen portalu PRVI PRVI NA SKALI, o čemu je javnost obaveštena posredstvom portala.

Iz arhive portala (2018/2019):Zato je važno da građani - kao krajnji potrošači, ali i poljoprivredni i drugi proizvođači - kao učesnici u tržišnom lancu od njive do trpeze, dobro poznaju Zakon o GMO, da se njime štite od nesavesnih fizičkih i pravnih lica koja vrše protivzakonit promet ili uzgoj GMO, da po potrebi alarmiraju nadležne, poput fitosanitarne i veterinarske inspekcije (VI Nadzor, Član 7 Zakona) i da ujedno čuvaju životnu sredinu koja može biti ugrožena namernim uvođenjem GMO (Član 1) i događajima koji dovode do nekontrolisanog oslobađanja GMO (Član 4).

Pored deklaracije koju je usvojila dominantna većina gradova i opština Srbije, i država Srbija je potpisnik deklaracije, i to Deklaracije Dunav soja, na inicijativu Austrije u januaru 2013. godine. Potpisnice su sa teritorije Dunavske regije, među kojima su: Nemačka, Švajcarska, Ukrajina, Moldavija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Slovačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Cilj deklaracije je uspostavljanje nove politike u oblasti gajenja soje koja će omogućiti bolje korišćenje domaćih resursa i umanjiti prekomernu zavisnost od uvoza soje koja se koristi za proizvodnju hrane, a posebna pažnja posvećuje se uzgoju, preradi i korišćenju GMO-free soje.

Ova dobra praksa razvijena je i u najneposrednijem okruženju. Na teritoriji Hrvatske, najmlađe članice Evropske unije, sve županije su zabranile upotrebu GMO semena i njihovih sastavnih delova, kao i proizvodnju GM hrane, a većina je u potpunosti zabranila sejanje, proizvodnju GMO proizvoda i stavljanje u promet GMO, čime su dobile status GMO-free županije. Evroparlamentarka iz Hrvatske Marijana Petir osmislila je inicijativu Alpe Adria - regija slobodna od GMO. Inicijativu su potpisala 34 poslanika u Evropskom parlamentu iz država koje pripadaju toj regiji: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije. Reč je o državama članicama koje na svom području ne žele da dozvole setvu GMO semena, niti upotrebu GM hrane i hrane za životinje. Te države su se opredelile za tradicionalnu proizvodnju hrane, razvoj turizma i očuvanje biološke raznolikosti.

Više od 150 regija i 4.500 jedinica lokalne samouprave u Evropi donele su odluke da žele da budu slobodne od GMO.

Dugoročni, krajnji cilj projekta je da se grad Kraguevac, kao i država Srbija u celini, nađe u velikoj evropskoj porodici regiona bez GMO. Kragujevac je tamo već prepoznatljiv, nakon prezentacije neformalnog pokreta „Srbija bez GMO“ na devetoj konferenciji GMO-free regions 2018. godine. Autori prezentacije su stručni saradnici ovog projekta. 

Nastavićemo sa prenošenjem detalja iz projekta, a u međuvremenu objavljujemo tačan termin prvog događaja, kao i uslove za prisustvo posetilaca, u skladu sa epidemiološkom situacijom u Kragujevcu, gde je još uvek na snazi vanredna situacija.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.

http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html


Detaljno o GMO na portalu:


PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Foto: Zoran Petrović, Ivan Stojanović/Arhiva PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar