Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Kragujevac bez GMO

18.05.2016

Tribina ’Kako da o(p)stane Srbija bez GMO’

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Povodom svoje druge godišnjice, portal PRVI PRVI NA SKALI, u saradnji sa Društvom pčelara Kragujevca, organizuje tribinu "Kako da o(p)stane Srbija bez GMO" na Večernjoj sceni 303 Pozorišta za decu (Dom sindikata, Trg slobode 1) u petak 3. juna od 17 časova.

O danima prošlim - kako se izrodio problem sa GMO, danima sadašnjim - šta se dešava u zemlji i svetu, ali i rešenjima - protiv GMO u budućim danima, predavanja će održati:

Dr Papić je docent Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomskog fakulteta u Subotici. Magistar je poljoprivrednih nauka i doktor ekonomskih nauka. Naslov njene doktorske disertacije je "Ekonomske i etičke implikacije difuzije genetski modifikovane hrane".

Prof. dr Ševarlić je do penzionisanja radio na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, predsednik je Društva agrarnih ekonomista Srbije, specijalni savetnik za agroprivredu Ekonomskog instituta u Beogradu, počasni profesor Volgogradskog državnog agrarnog univerziteta. 

Portal PPNS Sevarlic, Tatjna Papic - Tribina GMO

Uvodna reč na tribini pripada Milutinu Petroviću predsedniku Društva pčelara Kragujevca, a moderator tribine biće Dejan Milošević, pokretač i urednik portala PPNS. Milošević je dobitnik nagrade za novinarstvo u oblasti zaštite životne sredine u 2015. godini - za rad o GMO, u okviru projekta SENSE - Podrška organizacijama civilnog društva aktivnim u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji (u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu).

Ševarlić, Petrović i Milošević su kopredlagači Deklaracije "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!" koja je 13. novembra 2013. godine dostavljena na usvajanje nadležnima u gradu Kragujevcu. Skupština grada Kragujevca jednoglasno je usvojila Deklaraciju o GMO 27. decembra 2013. godine.

Deklaracija o GMO, Kragujevac 2013

Uoči tribine 3. juna, Portal PPNS je svim strankama kojima su raspoređeni odbornički mandati u Kragujevcu dostavio sledeća pitanja:

 1. Vaš stav o GMO u Srbiji - o stavljanju u promet i gajenju u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije?
 2. Da li podržavate ideju o savezu gradova i opština Srbije koji su usvojili Deklaraciju o GMO na svojoj teritoriji (trenutno ih je 127), među kojima je i Kragujevac?

Odgovori će najpre biti objavljeni na portalu PPNS, a potom i predstavljeni na tribini "Kako da o(p)stane Srbija bez GMO".

DETALJNIJE
 

SVET IGRA EKOLOŠKI RULET

Šta može poći naopako?

 • Može se narušiti biodiverzitet
 • Geni se mogu preneti u druge biljne kulture ili divlje srodnike
 • Mogu se izmeniti osobine neciljnih biljnih vrsta
 • Može se narušiti zdravlje zemljišta
 • Može doći do pojave tzv. super korova i super insekata rezistentnih na pesticide (herbicide i insekticide)
 • Može doći do parenja GM životinje sa divljim srodnicima
 • Može doći do stresa životne sredine usled izmene proizvodnih mera.
Imajući na umu razlike između tradicionalne selekcije i GI-a, postoji bojazan da proizvodnja GM biljaka teoretski može narušiti biodiverzitet na tri načina:
 • horizontalnim transferom gena (ukoliko divlji srodnici na koje je GM biljka prenela novu osobinu, ispolje uvećanu kompetitivnost na određenom staništu)
 • poljoprivrednim merama (GM biljke tolerantne na herbicide, mogu ugroziti primenu dotadašnjih mera za suzbijanje korova)
 • masovnom proizvodnjom malog broja biljnih kultura sa željenim osobinama može se narušiti biodiverzitet kultivara i povećati osetljivost na biljne bolesti i štetočine

Prof. dr Tatjana Brankov Papić
(Izvod iz knjige "Hrana budućnosti ili bioterorizam")

OSNOVNO PRAVILO U ISHRANI - TREBALO BI JESTI HRANU IZ KRAJA U KOM ŽIVIMO

Kod nas poljoprivredna inspekcija ne dozvoljava nikakve posebne oznake kao što su "Sadrži GMO" ili "Ne sadrži GMO" ("bez GMO"), zbog toga što se pozivaju na odredbe Zakona o genetički modifikovanim organizmima iz 2009. godine, kojima je regulisan, odnosno zabranjen uvoz, uzgoj, prerada i plasman GMO i proizvoda od GMO. Međutim, kao i svaki zakon, i ovaj se krši u manjoj ili većoj meri. U nešto većoj meri se krši kad je reč o GM soji koja uglavnom završava u ishrani stoke na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima u pojedinim područjima naše zemlje. Pre svega, na područjima Banata, Mačve i Srema. Kad je reč o drugim poljoprivrednim proizvodima, mislim da nisu zastupljeni GMO – izuzimajući sve veći deo uvoznih prehrambenih proizvoda, posebno iz zemalja gde je dozvoljen uzgoj GMO.

Najveća sramota za Srbiju je izvoz naših visokokvalitetnih sirovina – soje i kukuruza koji nisu genetski modifikovani, a uvozimo mleko i mlečne prerađevine, meso i mesne prerađevine od stoke koja je hranjena GMO, odnosno sirovinama od tih organizama. To je zaista neshvatljiv nonsens – da izvozimo najkvalitetnije sirovine, a uvozimo nekvalitetne prerađevine na bazi sirovina koje su GM. Srbija je, ovako mala zemlja, deseta u svetu po izvozu kukuruza koji nije GMO, a na 1. mestu u Evropi po izvozu soje koja nije GM. Osim toga, u Srbiji smo dostigli za 10 odsto veći prinos soje koja nije GMO, nego što je prinos GMO soje u Americi ili drugim zemljama koje gaje GMO soju. Istovremeno, cena naše soje u zrnu, koja nije GM, kad se plasira na svetskim berzama, za 100 dolara je veća po toni nego što je cena zrna soje koja je GMO.

Prof. dr Miladin M. Ševarlić
(Izvod iz intervjua objavljenog u magazinu "Penzija")

Strategija bioloske raznovrsnosti Srbije do 2018 2

Podrška PPNS - Tribina GMO 2016


Autor logotipa i dizajna: Nikola Ilić


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

 • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
 • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
 • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar