Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Kragujevac bez GMO

29.04.2015

Ustanova vraćena vek unazad

Prvi Prvi na Skali
http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat https://tijana.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://www.facebook.com/JazzFestKragujevac/ http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

BAGATELNA RASPRODAJA IMOVINE CENTRA ZA STRNA ŽITA U KRAGUJEVCU

Kragujevac - Nakon više odlaganja, gotovo sva osnovna sredstva za rad Centra za strna žita u Kragujevcu definitivno su otišla "na doboš". Na prekjučerašnjoj licitaciji kod jednog od ovdašnjih privatnih izvršitelja, naime, za bagatelnih 2,8 miliona dinara (ras)prodata su tri traktora, dva kombajna, više freza, sejačica, tanjirača, rasturača mineralnog đubriva i druge mehanizacije kragujevačkog Centra, čime je ta naučnoistraživačka ustanova dovedena u bezizlaznu situaciju. Tim pre što je za 15 dana zakazana nova licitacija, na kojoj će na prodaju, opet po bagatelnim cenama (30 odsto od procenjene vrednosti sredstava), biti ponuđena preostala ogledna mehanizacija i računarska oprema Centra.

- Ostali su nam motike, ašovi, srpovi, kose, budaci i slična oprema za rad. Vraćeni smo vek unazad, i to voljom naših kolega, šestoro naučnih radnika koji nisu želeli da povuku sudska rešenja za naplatu dugovanja, na ime šest neisplaćenih zarada iz 2011. godine. Oni će ta svoja dugovanja konačno da naplate, ali se bojim da su "zaklali vola za kilogram mesa", jer ne znam gde će da rade ukoliko ustanova, zbog njihove nepopustljivosti kad je naplata potraživanja u pitanju, uskoro prestane da postoji, rekla je juče za naš list predsednica Sindikata u Centru za strna žita Ljiljana Mijailović, naglašavajući da je najveći kupac na licitaciji na kojoj je prodavana zaplenjena imovina te ustanove bio advokat Dejan Tadić, koji je na sudu zastupao naučne radnike Centra.

- Uprkos činjenici da je kod nadležnih u državi i gradskoj upravi postojala volja da nam se pomogne, Centar je, posle licitacijske rasprodaje sredstava za rad, doveden u bezizlaznu situaciju. Ostala je, doduše, mogućnost da grad, kojem smo dužni nekih dvadesetak miliona dinara, preuzme 50 hektara našeg zemljišta iznad upravne zgrade Centra, i da nakon toga postane suvlasnik ustanove, koja je sada u stopostotnom državnom vlasništvu. Ukoliko bi postao suvlasnik ustanove, onda bi grad preuzeo i određene obaveze prema Centru i zaposlenima - kaže Mijailović i podseća da je ranije gradsko rukovodstvo želelo da tu ustanovu pripoji Univerzitetu u Kragujevcu.

Autor: Z. Radovanović
Izvor: Danas

* * *

CENTAR ZA STRNA ŽITA BEZ MEHANIZACIJE

Centar za strna žita ostao je bez najvećeg dela mehanizacije, koja im je otuđena na licitaciji 27. aprila.
Licitacija je organizovana kako bi bio pokriven deo duga na ime zaostalih zarada za šestoro naučnih radnika, a koji su svoja potraživanja regulisali tužbom protiv Centra za strna žita.

Za obradu oglednih polja ostao je ručni poljoprivredni alat, ali kako sva dugovanja prema toj grupi naučnih radnika nisu izmirena, biće organizovana još jedna licitacija.

Sa druge strane niko iz neistraživačkog kadra, kojima se duguje 19 plata, nije tužio Centar za strna žita.
Zaposleni u ovoj naučno istraživačkoj instituciji nalaze se u totalnom štrajku od 30. marta i za to vreme su uspeli da animiraju lokalne i republičke vlasti za rešavanje nagomilanih problema.

Utoliko im je potez naučnog kadra, među kojima su i dva bivša direktora, teže pao.

Izveštava novinarka RTK Gorica Stamenović.Izvor: RTK

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar