Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Oprez!

23.11.2016

’’Izvoz’’ robe preko Albanije, Kosova u Srbiju na crno

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://tijana.rs/ http://prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo.html

Nadležni u Srbiji i Crnoj Gori negiraju da je u privatizovani deo barske luke stiglo smrznuto meso. Turski "Port of Adrija" iz Bara: Nismo primali zaleđene pošiljke. Na liniji sa KiM zaplenjen manji tovar


Najava da pristiže brod sa tovarom smrznutog mesa u Luku Bar, namenjenog potrošačima na Balkanu, "odledila" je sve državne službe i unela paniku u narod. I dok je priča krenula sa svinjskim polutkama starim tridesetak godina, ovih dana, nezvanično je procurela informacija da se u privatizovanom delu barske luke pretovara smrznuta piletina. Nezvanično, došlo je i do zaplene manje količine mesa na administrativnom prelazu između Kosova i Srbije.

Ništa od ovog nije dobilo zvaničnu potvrdu, a nadležne institucije u Srbiji i Crnoj Gori demantuju bilo kakav pokušaj šverca.

Uprava carina Crne Gore negirala je navode medija u regionu da su carinici zaplenili meso kome je istekao rok trajanja. I glavni veterinarski inspektor Mirjana Drašković, istakla je da preko barske luke nije pristiglo meso sa isteklim rokom.

- Veterinarski inspektor nije utvrdio prisustvo kontejnera, pošiljke mesa, ili druge robe koja je van kontrole nadležnih organa - objasnila je glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković.

U privatizovanom delu Luke Bar, "Port of Adrija", koji pretovara kontejnere, naglasili su da su netačne informacije da se preko njihovih izlaza pretovara "sporno" meso iz Turske.

- U skorijem periodu apsolutno nismo pretovarali frigo kontejnere sa zamrznutim mesom - kazali su iz kabineta direktora "Port of Adrija", čiji je većinski vlasnik turska kompanija "Global ports".

Prema rečima Dragana Nikovića, komercijalnog direktora Luke Bar, u poslednja dva meseca nije pretovarano smrznuto meso, već samo zamrznuta riba.

- Pojedinci su iskoristili to što je rok upotrebe zamrznutog mesa u Srbiji 12 meseci, a na teritoriji zemalja EU - šest, pa kad to istekne, za relativno male iznose se proda - objšnjava profesor Vlado Teodorović, dekan Veterinarskog fakulteta u Begradu. - Ta roba nije otrovna, ali naši građani ne treba da se hrane mesom niskog kvaliteta i da neko na njima zarađuje.

Kako objašnjava profesor Teodorović, kada se meso zamrzne, svi procesi staju, osim lipolize, promene na mastima. Što je meso masnije, ima manji rok upotrebe.

- Nema nikakve isplativosti da se meso drži godinama, jer neće niko energente da plaća toliko - objašnjava profesor Teodorović.

- Od pre pola godine i kod nas je zabranjen uvoz mesa starijeg od šest meseci, bez obzira na to što su rokovi važenja kod nas duži. A kod odmrzavanja uz drastičan pad u kvalitetu prete i bakterije salmonela i kamfilobakter. Naročito kod pernatih životinja, gde je povećan rizik u odnosu na druga mesa. Kupac ne može da prepozna da li je meso odmrznuto ili ne, kada ga kupuju u mesari ili marketu.

PREKO KOSOVA DO SRBIJE

Profesor Teodorović objašnjava pojavu smrznutog mesa iz Argentine i Brazila.

- Suština je što neke zemlje ne ispunjavaju sve odredbe konvencija o mesu, pa "izvoze" robu preko Albanije, Kosova u Srbiju na crno - ističe prof. Teodorović.

- Pojačana kontrola zbog migranata je dobrodošla jer je u poslednje vreme praktično granica zatvorena za šverc. Proklete pare uzrok su ratova, a ne smrznutog mesa.

B. Dabić - J. Subin
Izvor: Novosti 
 

PPNS/OPREZ - RANIJE OBJAVE

PODSEĆANJE PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM
 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar