Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Oprez!

13.07.2014

Koliko šećera ima u pićima?

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Na pakovanju skoro svih prehrambenih proizvoda piše koliko šećera ti proizvodi sadrže. Da li čitate šta piše na pakovanju proizvoda? I još važnije, da li znate kako ta količina šećera u proizvodima zapravo izgleda?

Sugarstacks.com je sajt koji je još pre nekoliko godina došao na ideju da slikovito prikaže koliko neki proizvodi sa američkog tržišta sadrže šećera. Njihovu ideju sam iskoristila da ovde prikažem koliko šećera sadrže neki od najpopularnijih proizvoda sa domaćeg tržišta. Za prikaz količine šećera koristila sam kockice belog šećera koje pojedinačno teže 2,5 grama.

Šećer u pićima

  • Na pakovanju lepo piše – 100ml koka-kole ima 10,6 grama šećera. Dakle, pola litra ima 53 grama šećera, što je nešto više od 21 kockice šećera. A veliko pakovanje skoro 85 kockica šećera!
  • Jedna guarana ima 10 kockica šećera.
  • U helou voćnom sokiću "samo" 20 kockica šećera.
  • Za dečiju užinu ili posle teretane... osam kockica šećera u malom čokoladnom mleku.

To što je proizvod "bez dodatog šećera" ne znači da u proizvodu nema šećera. Voće samo po sebi sadrži šećer. Na ovom proizvodu nije pisalo koliko tačno šećera sadrži, ali je pisalo koliko proizvod sadrži ugljenih hidrata. Od ove količine ugljenih hidrata sam oduzela koliko maksimalno biljnih vlakana sok može da sadrži i došla do brojke da u jednom litru soka od pomorandže ima šećera koliko i u najmanje 40 kockica šećera.

Sigurno mislite da pijete nešto mnogo zdravo kada pijete cedevitu. Iznenađenje! Jedan kilogram cedevite ima nešto manje šećera od jednog kilograma... pogađajte... šećera! Ovde ima 336 kockica šećera. Uostalom, na pakovanju sve lepo piše...

Da li mislite da konzumirate previše šećera? Pogledajte tekst Kako se osloboditi zavisnosti od šećera i tekstove o šećernim alkoholima i veštačkim i prirodnim zaslađivačima.

A pošto slika govori više od hiljadu reči pogledajte i koliko šećera ima u slatkišima i u proizvodima gde šećer možda i ne biste očekivali.

Autor: Jovana Tomić
Izvor: stajedemo.com

FB: ŠTA JEDEMO - ISTINA O HRANI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar