Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

08.11.2014

Čelebićanin: Meso i hrana bezbedni za upotrebu

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin izjavila je da su meso i hrana bezbedni za upotrebu, jer se sprovode potrebne kontrole.

Čelebićanin je rekla da prilikom uvoza veterinarski inspektori obavljaju pregled već na graničnim prelazima i da rezultati analize pokazuju da li je reč o proizvodu koji ispunjava uslove.

Načelnica veterinarske inspekcije je u Jutarnjem programu TV Pink naglasila da je "zabluda da uvozimo meso kojem je istekao rok ili je pred istekom roka".

Za svako meso obavlja se provera koliko bi mogao da bude rok upotrebe zavisno od uslova zamrzavanja, odnosno temperature na kojoj se zamrzava i na kojoj će se čuvati, objasnila je Čelebićanin.

Čelebićanin je precizirala da je zabranjen uvoz mesa kojem je rok upotrebe kraći od šest meseci. "To znači da, kada ulazi u zemlju, ima još uvek rok upotrebe šest meseci", dodala je Čelebićanin.

Ona je dodala da se meso najčešće uvozi iz Nemačke i Danske i da nije moguće da se pokvareno meso stavi u mesnu prerađevinu, jer su svi prerađivački objekti u Srbiji pod stalnom kontrolom.

Čelebićanin je ukazala da se kod nas događa neusaglašenost, jer se u maloprodajnom lancu pronađe hrana, koja nije pravilno deklarisana, ni pravilno čuvana ili koja je "već pred istekom roka ili je istekao rok".

Deklaracije su pri tom često sa veoma sitnim slovima, zbog čega je ministarstvo donelo novi pravilnik o deklarisanju gde je propisalo veličinu tih slova, dodala je Čelebićanin.

Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara (0)



Dodaj komentar