Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

23.01.2017

EPS ’’priznao’’ grešku, prijave potrošača mogu i mejlom

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Perinčić: Verovatno umesto 30, EPS računao 35 ili 40 dana

Problemi sa uvećanim računima za struju i dalje su aktuelna tema u Srbiji. Smenjeno je osam direktora u EPS-u. U saopštenju za javnost, direktor kompanije Milorad Grčić naglašava da niko od kupaca neće biti oštećen, kao i da je do sada predato 1880 reklamacija, što je tek mali deo od 3,6 miliona korisnika.

Ipak, ono što i dalje nije poznato, to je kako su se na računima našli znatno veći iznosi.

Prema rečima Denisa Perinčića iz Republičke unije potrošača, postoji pretpostavka da je EPS građanima obračunavao utrošenu struju i posle isteka roka od 30 dana, i to najverovatnije po jednoj tarifi. Drugi uzrok nepravilnosti u računima, kako navodi, može da bude i tehnička greška. Perinčić naglašava i da u slučaju da Komisija za zaštitu konkurencije utvrdi da je EPS zloupotrebio dominantan položaj, kompanija bi moglo novčano da bude kažnjena, u iznosu od 10 odsto prometa.

A kakva su prava potrošača u ovom slučaju? Svaki građanin Srbije koji misli da mu je decembarski račun za struju neopravdano uvećan, može da prijavi nepravilnost na šalteru, telefonski ili mejlom. EPS je dužan da u roku do osam dana odgovori na reklamaciju. Rok za reklamacije ističe 31. januara. Ako su telefonske linije za reklamacije zauzete, građani mogu da zovu tržišnu inspekciju, kažu za Infobiz u Republičkoj uniji potrošača.

N1: Osim što mogu da se žale na račune, kakve su još obaveze i prava potrošača?

"Potrošač koji je dobio enormni račun dužan je da plati onaj deo koji je uobičajen, a sve ostalo kad se reši reklamacija", kaže Perinčić i dodaje da kada imate ovakvu situaciju, slučaj da građani masovno prijavljuju reklamacije, postavlja se pitanje, kako neko ko godinama obračunava utrošenu energiju, odjednom dođe u situaciju da to ne radi na zakonit način.

Član 91 o zaštiti potrošača kaže da potrošač ima pravo na specifikaciju računa, da zna šta plaća, odnosno da je način obračuna merljiv i proverljiv. To se posebno odnosi na usluge od opšteg ekonomskog interesa, jer su takve usluge od značaja za život građana", dodaje Perinčić.

N1: O mogućoj zloupotrebi dominantnog položaja od strane EPS-a, poslednju reč daje Komisija za zaštitu konkurencije?

"Vrlo je važno reći da postoji nadzorni organ koji to treba da rešava kada je u pitanju dominantan položaj, a to je Komisija za zaštitu konkurencije. Komisija će da utvrdi razloge zbog čega je došlo do ovih uvećanja. Jer postoji osnovana sumnja da su tokom merenja probili rok od 30 dana kod obračuna isporučene električne energije i uveli su građane u povećanu potrošnju, a tarifni sistem i plava i crvena zona su predviđeni za rok od 30 dana. Ako je tako, neko će sigurno odgovarati, a Komisija će odrediti da li je reč o zloupotrebi dominantnog položaja, na koji način i doneće adekvatne mere", objašnjava član Republičke unije potrošača.

Na pitanje šta konkretno znači da su probili rok od 30 dana za obračune, Perinčić kaže da ako su oni umesto 30 dana računali 35 ili 40 dana, onda su te dane koji bi bili za sledeći mesec ubacili u prethodni, naročito kada je zbog zime bila velika potrošnja, i na taj način uvećali potrošnju građana i prebacili ih iz jedne tarife u veću tarifu. "I zato imate enormno zaduženje".

Tanja Veselinović
 

Reklamacije na račune za struju do kraja meseca

Reklamacije građana na decembarske račune za električnu energiju, Elektroprivreda Srbija će prihatati sve do kraja meseca, potvrđeno je u EPS-u za N1 i time je produžen prvobitno najavljeni rok od 8 dana za prigovor.

Svi korisnici koji sumnjaju u validnost obračunatog iznosa, imaju još šest dana da podnesu reklamacije po regularnoj proceduri na šalterima EPS-a u elektrodistribucijama, na adresi koja se nalazi na računima.

Takođe, prigovori mogu da se upute i pisanim putem na adresu, koja je naznačena na prednoj strani svakog računa. Ipak, iz EPS-a dodaju i da broj reklamacija na decembarske račune zasad ne izlazi izprosečnih okvire, te da je u Beogradu primnjeno manje od 0,1% reklamacija.

Podsećamo da je u tom javnom preduzeću u toku unutrašnja kontrola, a nakon istrage svi za koje se utvrdi da nisu poštovali proceduru biće smenjeni.

Prema rečima Denisa Perinčića iz Republčke unije potrošača, postoji pretpostavka da su građanima obračunavali utrošenu struju i posle isteka roka od 30 dana, i to najverovatnije po jednoj tarifi .

Prema njegovim rečima, svaki gradjanin Srbije koji misli da mu je decemabrski račun za struju neopravdano uvećan, može da prijavi nepravilnost na šalteru, telefonski ili mejlom.

Ako su telefonske linije za reklamacije zauzete, gradjani mogu da zovu tržišnu inspekciju,kažu u Republičkoj uniji potrošača.

EPS je dužan da u roku do osam dana odgovori na reklamaciju.

Izvor: N1


Smene u EPS-u zbog spornih računa za struju

Računi za struju - očitavanje skuplje i lošije 

Izvori: Politika, Javno
 

Uvid u račun (Beograd, Vojvodina, Kraljevo, Kragujevac, Niš)

Izvor: EPS

OTKRIVAMO Ko je napravio problem sa računima za struju?

GRAĐANI BILI U PRAVU: Računi za struju uvećani GREŠKOM EPS-a!

Decembarski računi za struju veći od 10 pa do 100 odsto! 

Vučić: Nepravilnosti u radu EPS-a, biće istrage 

Računi za struju - očitavanje skuplje i lošije

Greška u računima: Strujni udar na građane

Izvori: Blic, Nova borba, Novosti, N1, Pressek, Javno 20.-23. 2017.
 

ARHIVA: 2014.

POTVRĐENO: Decembarski računi za struju greškom uvećani!

Decembarski računi za struju rađeni i napamet

Izvori: Telegraf, Blic

Foto: EMS
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar