Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

17.03.2015

Iz analize kvaliteta proizvoda od mesa: nepoznato poreklo proteina

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Lokalna samouprava i Organizacija potrošača Kragujevac, obeležili su svetski dan prava potrošača predstavljanjem analize meda i proizvoda od meda. Na skupu upriličenom ovim povodom prisustvovali su Vesna Novaković, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Nebojša Zdravković zamenik gradonačelnika Kragujevca, Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike, Mirjana Milosavljević, načelnik u Institutu za javno zdravlje Kragujevac i Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača Kragujevac.

Obeležavanje Dana zaštite potrošača je prilika da se skrene pažnja pored ostalog i na značaj načina ostvarivanja prava potrošača i zato Ministarstvo ovaj dan godinama obeležava u saradnji sa organizacijama kao ključnim partnerima u sprovođenju politike zaštite potrošača, navela je Vesna Novaković pomoćnik ministra. Iako se ponekad čini da se nalazimo na suprostavljenim stranama, Vesna Novaković ističe da to nije slučaj. Izrazila je zadovoljstvo što je organizacija u Kragujevcu prepoznala svoju ulogu i što se lokalna samouprava u okviru svojih mogućnosti trudi da pomogne i olakša njihov rad.

Kragujevac je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je otpočeo rad na zaštiti prava potrošača posredstvom organizacije koja je danas deo Nacionalne organizacije potrošača Srbije, a lokalna samouprava je prošle godine podržala i osnivanje Savetovališta za potrošače.

- Imajući u vidu da je Savtovalište dobro radilo i imalo veliki broj pozitivno rešenih primedbi građana, ove godine očekujemo formiranje Centra za zaštitu potrošača u čijem radu će učestvovati predstavnici lokalne samouprave, Savetovališta za potrošače i eksperti iz raznih oblasti, najavio je prof. dr Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca. Njihov cilj će biti da građanima omogući još veći vid zaštite kada kupe lošu robu i brzo reše problem bilo vraćanjem robe ili na neki drugi način u skladu sa pravnim okvirima koji im to sada omogućavaju, ističe Zdravković.

Podaci izneti na današnjem skupu govore da razvijene zemlje Evropske unije imaju slične probleme kao i Srbija, i da se prigovori potrošača uglavnom odnose na kvalitet obuće, posebno sportske, kvalitet mobilnih telefona, telekomunikacionih usluga i usluga od opšteg ekonomskog interesa.

U nameri da proveri kvalitet prehrambenih proizvoda, odnosno da li je deklaracija u skladu sa pravilnicima i da li odgovara stvarnom sadržaju, Organizacija potrošača Kragujevac je uz podršku ministarstva i Instituta za javno zdravlje uradila analizu meda i proizvoda od mesa. Uzorkovano je devet proizvoda meda i 22 polutrajna proizvoda od mesa iz prometa u objektima: Roda, Tempo, Maksi, Matijević, Idea i Dis u Kragujevcu.

- Mi u Srbiji jedemo zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu. Parametre koje smo ispitivali u propisanim su normama i zadovoljavaju i Zakon o bezbednosti hrane i druge pravilnike, predstavljajući rezultate analize rekao je Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača u Kragujevcu.

"Mali nedostaci zabeleženi su kod ispitivanja meda, kod koga određeni parametar ne ograničava njegov kvalitet u velikoj meri, ali pokazuje da hranljivih sastojaka ima manje nego u nekim drugim sličnim proizvodima, što smo ispitivanjem i želeli da prikažemo."

Još jedna od primedbi je nepravilno deklarisanje proizvoda od mesa - pašteta, viršli i kobasica u kojima je zabeleženo prisustvo fosfata koji nisu prikazani u deklaraciji, objasnio je Nikolić.

Organizacija potrošača Kragujevca uputila je primedbe i, prema rečima Zorana Nikolića, očekuje se da će nadležne službe Ministarstva poljoprivrede povući određene proizvode sa tržišta i naložiti pravilno deklarisanje.

PRILOG RTKIzvor: kragujevac.rs 

PPNS/POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar