Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

03.03.2016

Malo zahteva za kolektivnu zaštitu potrošača

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

U Srbiji još nisu zaživeli mehanizmi za zaštitu potrošača, ocenjeno je 3. marta na sednici radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 28 - zaštita potrošača i zaštita zdravlja. Kako je rečeno, za nešto više od godinu dana od stupanja na snagu novih propisa podneto je samo 17 inicijativa i zahteva za kolektivnu zaštitu interesa potrošača, a nije prepoznata ni mogućnost pokretanja prekršajnih postupaka bez inspekcijskog nalaza. Kada je reč o zdravstvu, na skupu je iznet podatak da u Srbiji na milion stanovnika dolazi 2,5 donora organa.

Od septembra 2014, kada je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti potrošača, do 31. decembra prošle godine podneto je samo 17 zahteva i inicijativa a tri postupka su pokrenuta po službenoj dužnosti, rekla je 3. marta zvaničnica Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tamara Samardžić.

Ona je na sednici radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 28 - zaštita potrošača i zaštita zdravlja podsetila da zahteve podnose udruženja koja su zavedena u odgovarajućem registru Ministarstva trgovine a udruženja koja nisu registrovana, inicijative.

"Kroz kolektivnu zaštitu omogućava se veći stepen zaštite nego rešavanjem individualnih zahteva", rekla je ona i dodala da se "u ovome krenulo od belog papira" i da čudi što nema više takvih inicijativa.

Prema njenim rečima, do sada su doneta tri rešenja u kome je konstatovana povreda prava.

Tamara Samardžić je rekla da su kapaciteti Ministarstva za slučajeve kolektivne zaštite potrošača mali zbog zabrane zapošljavanja ali i da inicijativa za kolektivnu zaštitu treba da potekne od udruženja.

Ocenila je da sudovi u prekršajnim i parničnim postupcima još ne prepoznaju dovoljno nove propise, kao i da nije prepoznata mogućnost pokretanja prekršajnog postupka bez inspekcijskog nadzora i naplate takse.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević rekao je da Srbija kasni za svetom 30 godina u razvijanju instituta za zaštitu potrošača i da postoji otpor tome. Ocenio je i da registar udurženja za zaštitu potrošača vodi stvaranja paradržavnih struktura.

Podsetio je da novi zakon uvodi formiranje savetodavnih tela u vezi sa potrošačima u institucije i organizacije, odnosno "u oko 1.200 subjekata", ali da se nailazi na teškoće u otvarivanju toga.

Milojičić: U Srbiji 2,5 donora organa na milion stanovnika

U delu sednice koji se odnosilo na zdravstvo, načelnik Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Nenad Milojičić je rekao da je u Srbiji malo donora organa u poređenju sa Hrvatskom i da se krenulo u pripremu zakonskog okvira koji će omogućiti bolje rezultate.

Na milion stanovnika dolazi 2,5 donora organa, dok u Hrvatskoj njihov udeo iznosi 39 na milion stanovnika, rekao je Milojičić i dodao da Hrvatska koja ima 4,5 miliona stanovnika, ima 160 donora, dok Srbija sa oko sedam miliona stanovnika ima 18 donora.

"Verujem da i mi možemo da ostvarimo isti uspeh, s obzirom da potičemo iz istog zdravstvenog sistema, a potrebno je da svi združenim snagama radimo na tome", rekao je Milojičić na sednici radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 28 - zaštita potrošača i zaštita zdravlja.

On je rekao da je nužna promena propisa koji regulišu to pitanje i naveo da je nedavno počeo rad na nacrtima dva zakona koji treba da regulišu oblast doniranja organa i tkiva.

Kako je istakao, najuspešnija godina u Srbiji kada je reč o transplantaciji organa bila je 2013. godina, kada je obavljeno oko 130 transplantacija.

Milojičić je istakao da Srbija ima tradiciju transplantacije organa dugu 40 godina i obrazovane lekare, i podsetio da su transplantacije srca obnovljene 2013. nakon pauze zbog materijalnih teškoća.

Dodao je da je podizanje svesti o transplantaciji kod građana težak, "rudarski" posao a da u pribavljanju pristanaka izazov predstavlja emotivno stanje porodice potencijalnog donora, ali i misterija koja prati tu oblast i predrasude.

Milojičić je rekao da ipak ima promena i da je donekle porastao udeo ljudi koji daju pristanak za transplantaciju na oko 40 ili 50%.

Autor: M. P.
Foto: shutterstock.com
Izvor: Euroaktiv 

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar