Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

10.03.2015

Ministarstvo: Nacionalna laboratorija radi po zakonu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Ministarstvo je istaklo da se radi o pogrešnim i nestručnim tumačenjima koja izazivaju neosnovanu zabrinutost potrošača i uznemiravaju javnost.

NOPS je ranije danas ocenio da je jučerašnje otvaranje Direkcije nacionalne referentne laboratorije u Batajnici "vrhunac obmane javnosti", jer nije akreditovana i njeni rezultati nisu validni, zbog čega su od Ministarstva poljoprivrede zatraženi detalji koje namirnice i na koji nači će se ispitivati.

Ministarstvo poljoprivrede izrazilo je žaljenje "zbog krajnje negativnog, nestručnog i proizvoljnog stava pojedinaca iz Asocijacije potrošača".

"Smatramo da su asocijacije potrošača bitna udruženja i odličan način organizovanja i artikulisanja interesa potrošača. Međutim, iznošenjem netačnih podataka, pogrešnim i nestručnim tumačenjima nanosi se šteta i uznemirava javnost", rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Kako ukazuju iz Ministarstva poljoprivrede, "izjave koje se baziraju na neznanju, poluinfomacijama, inspirisane drugačijim interesima od onih koji treba da budu osnova za rad takvih asocijacija, stvaraju lošu atmosferu na tržištu, potrošači gube poverenje u proizvođače hrane, naravno i u samu državu i trpe, pre svega ekonomske štete. Krajnji efekat takvog neprofesionalnog odnosa prema interesu potrošača izaziva neosnovanu zabrinutost potrošača".

Precizirano je da Fitosnitarna laboratorija, jedna od tri planirane koja je juče počela da radi, obavlja ispitivanja bilja, uključujući i hranu biljnog porekla (iz primarne proizvodnje), useve, semensku robu i sadni materijal na prisustvo regulisanih štetnih organizama biljaka.

Ta laboratorija ispituje prisustvo takozvanih karantinskih štetnih organizama i regulisanih nekarantinski štetni organizama, odnosno bakterija, virusa, gljiva, insekata i drugih biljnih štetočina koje mogu da ugroze useve i biljnu proizvodnju na našim oranicama.

Iz Ministarstva poljoprivrede preciziraju i da se na pokretanju Fitosanitarne laboratorije radilo u saradnji sa Ministarstvom prosvete i tehnološkog razvoja i Institutom za zaštitu bilja i životnu sredinu, sa kojim se radi na pokretanju i ostalih predviđenih laboratorija u Direkciji.

Naglašeno je da su spajanjem kadrovskog potencijala Instituta i tehničkog potencijala Direkcije, stvoreni uslovi za rad u najbolje opremljenoj laboratoriji ovakve vrste u našoj zemlji.

"Razultati su validni jer su dobijeni uz primenu akreditovanih metoda.

Analize obavljaju stručnjaci Instituta i zaposleni u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije", piše u saopštenju.

Direkciji oprema i laboratorija koja će raditi fizičko-hemijska ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla u pogledu njene bezbednosti za ishranu ljudi za koju je akreditacija obavezna i za šta će se iskoristiti kadrovski potencijal akreditovanih državnih laboratorija.

Izvor: mpzzs.gov.rs 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar