Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

23.03.2015

Na deklaracijama ćete od aprila moći da pročitate sve što su prodavci dosad krili od vas

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Da li namirnice sadrže alergene, odakle dolazi meso i mesne prerađevine i nalazi li se u proizvodu sastojci štetni po zdravlje trebalo bi da znamo od aprila, kada na snagu stupa pravilnik o deklarisanju proizvoda

 • 18 meseci su imali proizvođači da se prilagode promenama
 • Petina srpskih proizvoda zbog loših deklaracija ne bi mogla da se nađe u prodavnicama EU
 • Potrošači više neće morati da u nabavku idu sa lupom, jer će kompletan sastav proizvoda morati da bude čitko odštampan
 • Naziv hrane moraće da sadrži podatke o fizičkom stanju hrane, da li je dimljena, koncentrovana, praškasta, ili zamrznuta

Osim toga, potrošači više neće morati da u nabavku idu sa lupom, jer će kompletan sastav proizvoda, koji su proizvođači pokušavali da sakriju sitnim i zamrljanim fontom, sada morati da bude čitko odštampan.

- Tada će na proizvodima koji mogu da izazovu bilo kakvu alergijsku reakciju ili intoleranciju, alergeni biti naglašeni drugačijim fontom, stilom ili bojom pozadine, tako da se jasno razlikuju od ostalih sastojaka sa spiska. Novi pravilnik, takođe, predviđa i veliki broj upozorenja na proizvodima koji sadrže kofein, veštačke zaslađivače, biljne sterole i slične satojke koji mogu da budu loši za organizam - objašnjava za “24 sata“ dr Danica Zarić, iz IHIS Nutricionizma.

Osim na deklaracijama upakovane hrane, alergeni će morati da budu istaknuti i u restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima. Takođe, naziv hrane moraće da sadrži podatke o fizičkom stanju hrane, da li je dimljena, koncentrovana, praškasta, ili zamrznuta. Na sirovom mesu i mesnim prerađevinama moraće da bude istaknuto iz koje zemlje je uvezeno, što je važna informacija imajući na umu sve veći legalni i nelegalni uvoz zamrznutog mesa pred istekom roka trajanja koje se nudi kao domaće.

- Ako inspekcije nastave da rade kako rade, ako nema ko da kontroliše proizvođače i trgovce, nijedan novi pravilnik nam ne znači apsolutno ništa - kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.

Ipak, najveći problem, koji ni ovaj pravilnik nije rešio, su zdravstvene izjave na proizvodima, koje kupce dovode u zabludu da određene namirnice leče, poboljšavaju varenje, pomažu rast kose, ubrzavaju metabolizam, otklanjaju tegobe upala. Radna grupa u okviru Ministarstva zdravlja donela je pravilnik kojim se ova oblast uređuje, ali, kako nezvanično saznajemo u ovom ministarstvu, njegovu primenu odlaže nedostatak novca i ljudi.

NOVINE:

 • MINIMALNA VELIČINA SLOVA BIĆE 1,2 MILIMETRA
 • OBAVEZNO NAVOĐENJE ZEMLJE POREKLA MESA
 • OBAVEZNO OZNAČAVANJE ALERGENA VEĆIM FONTOM I DRUGOM BOJOM
 • UPOZORENJA AKO PROIZVOD SADRŽI ZASLAĐIVAČE, POLIOLE, KOFEIN, FITOSTEROLE, SLATKI KOREN

DEFINISANJE ROKA TRAJANJA

 • ZA MANJE KVARLJIVE NAMIRNICE “NAJBOLJE UPOTREBLJIVO DO KRAJA” - MESEC I GODINA
 • ZA LAKO KVARLJIVE NAMIRNICE “UPOTREBLJIVO DO” - DAN GODINA

Autor: Gorica Avalić
Foto: E. Čonkić
Izvor: 24 sata 

PPNS/POTROŠAČI/ZAKONI I PRAVILNICI


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMO/videobez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar