Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

10.03.2015

NOPS: Otvaranja Nacionalne referentne laboratorije vrhunac obmane javnosti-potrošača

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Reakcija Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) povodom otvaranja Nacionalne referentne laboratorije


NOPS izražava najoštriji protest zbog načina na koji je u javnosti predstavljen rad juče otvorene Nacionalne referentne laboratorije.

Činjenica da laboratorija ne poseduje niti jednu akreditaciju i da praktično ne postoji u sistemu, lako je proverljiva na sajtu Akreditacionog tela Srbije (ATS). Rezultati dobijeni neakreditovanim metodama nisu validni, u potpunosti su neupotrebljivi i pitamo se kome i u koje svrhe je namenjena ova maskarada i medijska promocija ustanove koja se "za sada" neće baviti kontrolom kvaliteta hrane u Srbiji, a što je potvrdila i sama ministarka.

Podsećamo javnost da Nacionalni savet za bezbednost hrane, čije je formiranje predviđeno zakonom iz 2009. godine, nikada nije formiran. Zakonom o bezbednosti hrane je takođe predviđeno da savet čine stručnjaci iz različitih oblasti koji bi se na osnovu jasnih i zakonom utvrđenih kriterijuma bavili procenom rizika i donosili odluke od kojih zavisi zdravlje i bezbednost građana Srbije.

Uzevši u obzir da pomenuti savet nije formiran i da se zakon ne poštuje od kada je usvojen, zahtevamo od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede da nam odgovore na pitanje – ko će i na osnovu kojih kriterijuma odlučivati koje će se namirnice ispitivati i na šta će se ispitivati "jednog dana" kada laboratorija praktično počne sa radom? Nepoštovanje zakonom utvrđenih obaveza i medijska promocija neakreditovane Nacionalne referentne laboratorije predstavlja samo validaciju haosa koji godinama vlada u ovoj oblasti i potvrdu da o zdravlju potrošača u Srbiji odlučuje "neformalna grupa" u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: potrosac.info  


PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar