Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

01.04.2015

Nova pravila za zaštitu potrošača

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Od danas važi novi Pravilnik o deklarisanju proizvoda. To znači da bi potrošači trebalo da budu bolje informisani o tome šta kupuju, odakle je namirnica stigla i da li je opasna po zdravlje. Cilj je podići nivo zaštite potrošača i pružiti mu istinite i jasne informacije, kaže za RTS Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se u marketima u Srbiji i dalje mogu naći proizvodi sa starim deklaracijama, ukoliko su upakovani pre stupanja na snagu novog Pravilnika o deklarisanju proizvoda.

"Data je mogućnost da ambalaža napravljena pre stupanja na snagu novih pravila može da se koristi u narednih 18 meseci, tako da ti proizvodi mogu da se stavljaju u promet do kraja roka trajanja", rekao je Raketić.

Ipak, dodaje, u našim tržišnim lancima nalazi se ogroman broj proizvoda koji su usklađeni sa novim pravilima.

"Novine se ogledaju u preciznom definisanju odgovornosti onoga ko je stavlja u promet, kako za upakovanu robu, gde je odgovoran proizvođač, tako i za neupakovanu hranu gde je odgovoran onaj koji je prodaje", rekao je Raketić.

Podaci na deklaraciji će sada biti vidljiviji i čitljiviji, što je definisano veličinom fonta.

"Minimalan font može biti 1,2 milimetra, a izuzetak su veoma male ambalaže gde font ne može biti manji od 0,9", istakao je Raketić.

Kao još jednu prednost novog Pravilnika o deklarisanju, naveo je i obavezu da se na deklaraciji navedu sastojci koji izazivaju alergiju, odnosno intoleranciju na hranu.

"Suština i osnovni cilj je da se podigne nivo zaštite potrošača i da on dobije istinite, nikako zbunjujuće informacije", naglasio je Raketić.

Dodao je da će i ugostiteljski objekti morati svojim gostima da predoče ukoliko porudžbina sadrži neke sastojke koji mogu izazvati alergiju.

Pravilnik je donet na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, kojim su definisane kaznene odredbe i nadležnosti. Svako ko krši ta pravila biće sankcionisan na način na koji je to predviđeno, kaže Raketić.

Dodaje da, osim zvanične kontrole, važnu ulogu u praćenju poštovanja novih pravila ima i asocijacija za zaštitu potrošača koja inspekciji može da prijavi nepravilnosti.

Raketić kaže i da se novi pravilnik poklapa sa onim koji važi i u zemljama EU, kao i da predstoji definisanje pravila prodaje hrane na daljinu, putem interneta.

Foto: N. Raus/izložba "Ljudi iz Naše radnje"
Izvor: RTS

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar