Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

28.03.2015

Prerađivači kobasicama ’zadimili’ istinu o uvoznom mesu

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Ako se smrznuto svinjsko meso ni do sada nije moglo prodavati kao sveže, čemu onda mere kojima se to dodatno zabranjuje


Pošto uvoz svinjskog mesa „guši” domaće tržište država je odlučila da pomogne domaćim proizvođačima otkupom tovljenika i da pooštri uvoz i upotrebu zamrznutog mesa. Naša vlada je, pre desetak dana, nedvosmisleno saopštila da zamrznuto meso više neće moći da se prodaje kao sveže i da se na taj način potrošači dovode u zabludu.

Ova druga mera je, praktično, zaštita potrošača, a nadležni nisu saopštili šta ih je na to nateralo, jer je prodaja zamrznutog kao svežeg mesta protiv propisa.

Koliko je, uopšte, bilo slučajeva takvih zloupotreba juče nismo uspeli da saznamo, ali su nam u Ministarstvu poljoprivrede rekli da je „uvidom u evidenciju Republičke veterinarske inspekcije za grad Beograd, utvrđeno da nije bilo slučajeva da se u prometu zamrznuto meso prodaje kao sveže”.

Podaci iz Uprave carine i zvanične statistike pokazuju da je prošle godine uvezeno preko 14.000 tona zamrznute svinjetine i preko 300.000 živih svinja. Najviše je uvezeno zamrznute svinjetine bez kostiju, oko 12.000 tona. Reč je o najvećim firmama u industriji mesa.

„Politika” je pisala, a na to su joj ukazali poznavaoci propisa, da je razlog velikog uvoza zamrznute svinjetine što su kod nas rokovi za upotrebu tog mesa duži nego u EU pa je tamošnjim izvoznicima isplativije da ga nama prodaju, i po damping cenama nego da plaćaju njegovo uništavanje u kafilerijama.

Međutim, u Upravi za veterinu kažu da za takve tvrdnje nema osnova. „Zakon o bezbednosti hrane, kao i postojeći propisi o opštoj i posebnoj higijeni mesa usaglašeni su sa zahtevima i standardima EU. Rok upotrebe za smrznuto meso nije propisan u EU, postoje samo preporuke da to bude od 18 do 22 meseca, jer održivost mesa zavisi od više faktora, kao što su: kvalitet mesa, uslovi čuvanja i drugo. Rok upotrebe od šest meseci nije propisan u EU, takođe ni od jedne godine, već je subjekat koji posluje hranom, odnosno mesom, obavezan da utvrdi, dokumentuje i, kada stavlja u promet, deklariše rokove održivosti mesa i proizvoda od mesa”, naveli su u odgovoru.

Na naše podsećanje da su nadležni saopštili da „zamrznuto meso više neće moći da se prodaje kao sveže i da se na taj način potrošači dovode u zabludu” u Upravi za veterinu kažu da se smrznuto meso ne prodaje i ne deklariše kao sveže, već kao ohlađeno, smrznuto i odmrznuto.

„U ovom izrazu se ne krije nikakva službena ili druga namera da se bilo ko dovede u zabludu ili omogući uvoz ’bajatog’ ili mesa lošeg kvaliteta. Smrznuto meso može da se stavi u lanac maloprodaje samo kao prethodno upakovano smrznuto meso”, kažu u Upravi veterine.

Oni dodaju da na osnovu propisa EU i svetskih standarda, kao i zakonodavstva Srbije, smrznuto ili ohlađeno meso predstavlja „sveže meso” koje je nakon klanja životinja, podvrgnuto samo temperaturi hlađenja ili zamrzavanja, pri čemu sastav i kvalitet mesa ostaje isti, a smanjuje se mogućnost sprečavanja rasta mikroorganizama. Ne postoji stručna ni naučna opravdanost da se smrznuto meso ne smatra svežim.

Kada je sve to tako zašto se onda uopšte pooštrava uvoz i promet zamrznutog mesa? Sama Uprava za veterinu je potvrdila da ubuduće rok trajanja za zamrznuto meso goveda, svinja i živine koje se uvozi, ne sme da bude duži od šest meseci od datuma klanja ili zamrzavanja. Takođe, subjektima koji uvoze smrznuto meso propisana je obaveza da predmetnu pošiljku prodaju samo u objektu odobrenom za preradu mesa i izradu proizvoda od mesa.

– Ubuduće meso se sme odmrzavati samo u objektu odobrenom za odmrzavanje i pakovanje i može da se stavi u promet u maloprodaju, pod uslovom da je jasno deklarisano da je u pitanju „odmrznuto meso” i sa dopunskom informacijom za potrošača kao što su zemlja porekla, datum zamrzavanja i datum odmrzavanja i uputstvom da se odmrznuto meso ponovo ne zamrzava.

Vera Vida iz Centra potrošača Srbije kaže da su oni i ranije podsećali da postoje različiti rokovi za upotrebu zamrznutog mesa i da oni kod nas iznose godinu dana, a u EU šest meseci i da se zamrznuto meso ne može prodavati kao sveže.

Da je nešto u ovoj priči ipak „trulo” potvrdio je pre nekoliko dana i direktor akcionog tima (deliveri junit) za poljoprivredu i savetnik premijera, Dragan Glamočić, svojom izjavom da je vlada donela mere koje onemogućavaju da se u srpskim trgovinama smrznuto meso prodaje kao sveže.

Ko gleda deklaraciju

Pitali smo Upravu za veterinu da li je tačno da trgovci moraju samo kada prodaju cele polutke i trupove da naznače datum klanja, dok kada meso prodaju u delovima kao, na primer, krmenadlu moraju da naznače samo datum pakovanja?

– Kada se prodaju trupovi, polutke, četvrti i osnovni delovi zaklanih životinja, subjekat u poslovanju hranom obavezan je da navede datum klanja i rok održivosti proizvoda. U slučaju prodaje, na primer, krmenadle obavezno je navođenje datuma klanja na zbirnom pakovanju mesa (dakle, prodavac ima informaciju), dok je na pojedinačnom pakovanju, obavezno navesti datum pakovanja i rok upotrebe – njihov je odgovor.

Jovana Rabrenović
Foto: Novosti
Izvor: Politika 

PPNS/POTROŠAČI/ZAŠTITA POTROŠAČA

PPNS/POTROŠAČI/ZAKONI I PRAVILNICI

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar