Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Zaštita potrošača

20.03.2015

U susret Uskrsu - Institut za javno zdravlje proverava jaja u Kragujevcu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Institut za javno zdravlje besplatno proverava ispravnost jaja, u akciji koja se vodi u susret Uskrsu. Jaja su, kako kaže Lerka Jovanović, stručno lice za ispravnost namirnica na pijaci, „jaja su nam ispravna, ali samo ona koja se kupe na pijaci“.

- Apelujem na sugrađane da kupuju jaja samo na pijačnim tezgama, jer se ona kontrolišu. Za ona koja se prodaju van pijaca, ne garantujemo ispravnost, mikrobilološku i svaku drugu, kaže Lerka Jovanović.

JKP „Gradske tržnice“ tvrde da su jaja ispravna samo na tezgama koje su njihovom domenu, a ima ih više od 30.

Kako kažu nutricionisti, svako jaje, makar bilo i kontrolisano, je potencijalno opasno, jer u sebi može da ima bakteriju salmonelu. Zato je, sa gledišta nauke, najbolje da se jaje nikako ne konzumira u „presnom stanju“, nego treba da se obradi pre jela. Najbolje je da se skuva, jer tako u njemu ostaju sačuvani svi dragoceni sastojci, pre svega gvožđe. Kada se jaje isprži, bezbedno je za upotrebu, ali je manje hranljivo.

N. R.
Izvor: Blic 

PRILOG RTK

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar