Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Audio i foto arhiv Simić

07.02.2016

Jugosloveni pred mikrofonom Čehoslovačkog radija do 1938.

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Nova saznanja o domaćoj istoriji radiofonije, 3. februar 2015.
Stranicu opremio urednik sajta Dragoslav Simić. Fotografije na Kolarcu snimio Anđelko Vasiljević.

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Najavu ove stranice preuzeo sam sa sajta Penzin čiji su urednici svojom inicijativom preuzeli sve moje podatke koje sam poslao kao najavu ovog fantastičnog događaja i tako pomogli da ova informacija ode što dalje u svet.

Kolarac: Tonski zapisi govora Jugoslovena u Čehoslovačkoj do 1938. godine

Šta je predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije rekao u svom govoru na sahrani Masarika? Kako su gosti iz Jugoslavije dočekani i kako su pozdravili domaćine na Sveslovenskim sokolskim igrama 1938. godine u Pragu? Koja su nova saznanja u domaćoj radiofoniji? Najveći broj snimaka koji će biti predstavljeni potiče sa 10. Sveslovenskog sokolskog sleta održanog 1938. godine u Pragu, tada prestonici ujedinjene Čehoslovačke.

Učesnici događaja:

Đorđe Malavrazić, glavni urednik Drugog programa Radio Beograda, dr Slobodan Selinić, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, Dragoslav Simić novinar i osnivač sajta Audio i foto arhiv koji je ove snimke pronašao u Radio Pragu uz svesrdnu pomoć Vaslava kasika direktora Radio Praga kome dugujemo neizmernu zahvalnost za sačuvani materijal.

Posetioci na Kolarcu slušaće izbor tonskih zapisa prema emisiji “Nevidljivi ljudi” koju je 2004. godine vodio Dragoslav Simić:

 1. Vaslav Kasik, direktor Radio Praga, govori o čehoslovačkom radiju pre Drugog svetskog rata (2004. godina)
 2. Poslanik Kraljevine Jugoslavije u Pragu, književnik Mita Dimitrijević, govori o svom prijateljstvu sa predsednikom Čehoslovačke Tomašom Masarikom (1937. godina)
 3. Predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, dr Milan Stojadinović, na sahrani Predsednika Tomaša Masarika (1937. godina)
 4. Snimak pevanja grupe radnika farike duvana sa juga Srbije, snimio nemački radio, sačuvao Radio Prag (1936? godina)
 5. Reporter iz Bratislave u prenosu uživo, na dočeku sokolara iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 6. Čehoslovački general Aleksandar Zah pozdravlja sokolare iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 7. Divizijski general Jovo Kukavičić* otpozdravlja domaćinima na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 8. Dragoš AdamovićInženjer Dragoš Adamović, sekretar aero-kluba „Naša krila“ (foto pored, preuzeto sa sajta cigalic.50webs/com – Naša krila), sa drugim avijatičarima, odmah pri sletanju u Čehoslovačku, pozdravlja domaćine 10. Sveslovenskog sokolskog sleta u Pragu (1938. godina)
 9. Govori sedamnaestogodišnja Jovanka Jovanović iz Zemuna, na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 10. Pozdrav nepoznatog omladinca sokolara iz Kraljevine Jugoslavije na Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)

Predavanja i prezentacija tonskih zapisa:
„Jugosloveni pred mikrofonima Čeholovačkog radija do 1938.“
Kolarčeva zadužbina, Beograd
utorak, 3. februar 2015. godine, 19:30 časova.
ulaz slobodan

*Napomena o generalu Kukavičiću čiji je govor u Bratislavi sačuvao Čeholsovački radio 1938. na X svesokolskom sletu:

Tražeći više detalja o divizijskom generalu Jovu Kukavičiću (1881—1969, zarobljen 1941. godine, nije se vratio na dužnost nakon rata), Penzin je pronašao i isečak iz knjige Aleksandra M. Ognjevića „Bristol Blenheim“, o avionu, britanskom lakom bombarderu , u kom se u poglavlju o Kraljevini Jugoslaviji, na 28. strani, pominje i general Jovo Kukavčić (ovde bez još jednog „i“) u Aprilskom ratu, a u vezi sa mogućom operacijom bombardovanja Zadra 8. aprila 1941. godine od strane 8. bombarderskog puka Kraljevine Jugoslavije (Više detalja na sajtu knjige „Bristol Blenheim, The Yugoslav Story, Operational Record 1937–1958; Aleksandar M. Ognjenović„).

TONSKI SNIMCI

Olgica Stefanović urednica Predavačkog sektora Kolarčeve zadužbine

SLUŠAJ 

Đorđe Malavrazić

SLUŠAJ

Slobodan Selinić 

SLUŠAJ

Dragoslav Simić

SLUŠAJ

Vaslav Kasik - direktor Radio Praga

SLUŠAJ

Mita Dimitrijević pisac i diplomata, predstavnik Kraljevine Jugoslavije u Čehoslovačkoj. Tonski zapis potiče iz 1937. godine.

SLUŠAJ

Dr Milan Stojadinović govori na sahrani Predsednika Čehoslovačke Republike Tomaša Masarika 1937. godine

SLUŠAJ

Peva grupa radnika fabrike duvana sa juga Srbije

SLUŠAJ

Sokoli Kraljevine Jugoslavije na X Sveslovenskom sokolskom sletu u Bratislavi i Pragu 1938.
Reporter iz Bratislave - Sokolski slet

SLUŠAJ

General Aleksandar Zah

SLUŠAJ

General Jovo Kukavičić – predvodio je na sletu vojnu delegaciju sokola Kraljevine Jugoslavije.
Jovo Kukavičić (1881—1969), divizijski general. Odveden u zarobljeništvo 1941. godine, posle rata nije nastavio službu.

SLUŠAJ

Ing Dragoš Adamović, sekretar, Naša krila

SLUŠAJ

Jovanka Jovanović Lončarić

Snimio sam je na terasi njenog stana u Zemunu 2011. godine kada je na proputovanju iz Amerike u kojoj je živela kod ćerke, došla u Zemun na krštenje unuka. Imala je tada 90 godina. Ona definitivno ulazi u istoriju jugoslovenske radiofonije jer njena izjava data Čehoslovačkom radiju 1938. godine u Pragu, najstariji ili možda jedini sačuvani glas neke građanke iz Jugoslavije, snimljen pre Drugog svetskog rata uopšte i sačuvan. Kada je kao predstavnica jugoslovenskih sokola učestvovala na sokolskom sletu, imala je tada 17 godina. Kasnije posle rata bila je profesorka u Zemunskoj gimnaziji. Predavala je fizičko vaspitanje.

SLUŠAJ

Pozdravi omladine

SLUŠAJ

* * *

DANI ČEŠKE KULTURE U KRAGUJEVCU 2015.
(Kragujevačke novine, 30. 4. 2015)

Osnivajući 16. juna 2014. godine u Skupštini grada Kragujevca udruženje „Čeha Šumadije” njegovi članovi su naglasili da je njihova misija, pre svega, da podsete na veliki značaj koji su imali češki doseljenici u 19. i prvoj polovini 20. veka na razvoj moderne Srbije i, naravno, Šumadije. U okviru te svoje misije oživljavanja već odavno zaboravljenih tesnih kulturnih češko-srpskih veza udruženje „Česi Šumadije” iz Kragujevca od 21. aprila do 12. maja 2015. organizovali su prvi put manifestaciju „Dani češke kulture u Kragujevcu” u okviru koje će sugrađani moći da prisustvuju predavanjima i tribinama, koncertima i projekcijama filmova.

Prvi u nizu ovih kulturoloških sadržaja prezentovan je Kragujevčanima 21. aprila 2015, u Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić”. Reč je o tribini i predavanju „Jugosloveni pred mikrofonom Čeholsovačkog radija do 1938. godine”, na kojoj su učestvovali Đorđe Malavrazić (glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda) i Dragoslav Simić (novinar i osnivač sajta Audio i foto arhiv). Publika je imala prilike da čuje do sada nepoznate snimke radijskih govora na temu jugoslovensko-čehoslovačkih odnosa između dva svetska rata, a u umetničkom delu programa učestvovala je harfistkinja Minja Stojanović. Pravi rariteti za uživanje bili su sledeći tonski zapisi:

 1. Vaslav Kasik, direktor Radio Praga, govori o čehoslovačkom radiju pre Drugog svetskog rata (2005. godina)
 2. poslanik Kraljevine Jugoslavije u Pragu, književnik Mita Dimitrijević, govori o svom prijateljstvu sa predsednikom Čehoslovačke Tomašom Masarikom (1937. godina)
 3. predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, dr Milan Stojadinović, na sahrani Predsednika Tomaša Masarika (1937. godina)
 4. snimak pevanja grupe radnika farike duvana sa juga Srbije, snimio nemački radio, sačuvao Radio Prag (1936? godina)
 5. reporter iz Bratislave u prenosu uživo, na dočeku sokolara iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 6. general Miloš Zak pozdravlja sokolare iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 7. divizijski general Jovo Kukavičić* otpozdravlja domaćinima na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 8. inženjer Dragoš Adamović, sekretar aero-kluba „Naša krila“ (foto pored, preuzeto sa sajta cigalic.50webs/com – Naša krila), sa drugim avijatičarima, odmah pri sletanju u Čehoslovačku, pozdravlja domaćine 10. Sveslovenskog sokolskog sleta u Pragu (1938. godina)
 9. govori sedamnaestogodišnja Jovanka Jovanović iz Zemuna, Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
 10. pozdrav nepoznatog omladinca sokolara iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)

Manifestacija „Dani češke kulture u Kragujevcu 2015” realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Ambasade Češke Republike u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

AUDIO I FOTO ARHIV SIMIĆ SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar