Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Audio i foto arhiv Simić

25.01.2016

’Razum i tolerancija’, reč profesora Šušnjića

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Profesor na nekoliko jugoslovenskih univerziteta, sociolog koji je decenije posvetio naučnom radu. Njegove knjige dragoceno su štivo ovog autora izuzetne erudicije.
 
Živa reč profesora Šušnjića, sačuvana na ovoj stranici, spada u dragocenosti koje se mogu meriti darovima koje je Bog poklonio čoveku: vid, izlazak i zalazak sunca. "Razum i tolerancija", kao način življenja su osnovne misli knjiga i ideja Đure Šušnjića. Njegovo obraćanje na tribini u Kikindi “Dijalog, susret razlika”, 2002. godine, u saradnji sa profesorom Jovicom Trkuljom, snimio je urednik sajta Dragoslav Simić.
 
Slušaj 
Prof. dr Đuro Šušnjić je rođen 1934. godine u ličkom seli Rudopolju (Hrvatska). Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1965. godine. Radio je u Institutu društvenih nauka i Beogradu od 1961. - 1971. godine. Vanrednije profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu gde je predavao Sociologiju saznanja i Uvod u metodologiju društvenih nauka. Na Sociološkom institutu u Zagrebu radio je od 1978. do 1989. godine i kao gostujući profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru. Godine 1990. prelazi u Novi Sad gde na Filozofskom fakultetu predaje Sociologiju religije, a potom 1993. na Filozofski fakultet u Beograd. Rado je viđen gost na znamenitim evropskim univerzitetima, posebno na studijima religije različitih konfesija.
 
Do sada je objavio sledeće knjige: Pojam zakona u sociologiji 1967, Otpori kritičkom mišljenju 1971, Kritika sociološkog metoda 1973, Ribari ljudskih duša 1976, Dijalog i tolerancija 1994, Cvetovi i tla 1982, Znati i verovati 1988, Religija I-II 1999, Metodologija 2000.
 
Šušnjićeve knjige su najrečitije onda kada ih uzmemo u ruke i kada one progovore njegovim osebujnim jezikom: antičkog besednika, renesansnog humaniste, hrišćanskog propovednika i kartezijanskog prosvetitelja. Jezikom Nestora reči koji uspeva da svojim mislima da pravi izraz, da njihov unutrašnji sklad i misaonu lepotu izrazi na tako jasan, sređen, elegantan i lep način.
 
Profesor Jovica Trkulja

AUDIO I FOTO ARHIV SIMIĆ SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar