Čekajući vetar, 10. jul 2016.

Čekajući vetar, 10. jul 2016.

Na obodu Deliblatske peščare, u blizini naselja Padina, u opštini Kovačica, poslednjih dana izvađeno je na hiljade kubika peska, kako građani kažu - bez dozvole. Kamioni i bageri uništili su kolonije zaštićenih vrsta ptica i ostavili za sobom ogroman zemljani kop. Aktivisti Ekološkog pokreta Padina i meštani uspeli su da zaustave radove i blokiraju put kamionima, a policija i inspekcija su naložile obustavljanje daljeg vađenja peska. Podnet je i zahtev za dobijanje informacija od javnog značaja, ali plaše se da će radovi biti nastavljeni.

Prva kompanija na svetu nastala je u sedamnaestom veku. Mogla je da kuje novac, osvaja teritorije, imala je svoju vojsku, status države, pa čak i pravo da vrši pogubljenja. Danas kažu da su kompanije moćnije od država. Tri takve kontrolišu polovinu postojećih semena na svetu. Iako im se poslovanje ne zasniva isključivo na GMO, veliki deo čini ta tehnologija. Mali farmeri u ovoj priči mogu samo da budu ekonomski robovi. Čućete dr Tatjanu Brankov i delove sa tribine "Može li Srbija da o(p)stane bez GMO", koja je održana u Kragujevcu.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Dr Tatjana Brankov 2

(PRVI DEO PREDAVANJA)

Malo je onih koji bi dotakli zmiju, mada bi možda vredelo osetiti to savršenstvo mišića pod prstima. Većina ne želi da vidi ovu životinju ni na slici, a svakako ne u svojoj kući. To što živite u metropoli ne podrazumeva da ćete susret sa zmijom imati isključivo u zoološkom vrtu. Leti možete da je sretnete tamo gde se najmanje nadate. Od vas se očekuje da ostanete pribrani i pozovete nadležnu službu. Gost emisije je Budimir Grubić, direktor JKP "Veterina Beograd".

Mačka na krovu ili u šahtu, kuče upalo u septičku jamu - šta da radite? Možda bi vatrogasci i mogli i hteli da pomognu, ali njihov prioritet je spasavanje ljudi. Zato postoji Animal Rescue Serbia. Aleksandar Gavrić je obezbedio opremu, a sada se sve više volontera javlja na obuku.

Da li je problem da krupne životinje pasu u Petrovaradinskom ritu? Ekstenzivno stočarstvo je poželjno, ali kako? Da li je vlasnicima stada potrebna dozvola za ispašu i ko treba da spreči pse da kolju srne?

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

  

Čekajući vetar- ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama. 


GALERIJA PPNS: KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO

PRESS

 

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html