Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Čekajući vetar

28.08.2016

Čekajući vetar, 28. avgust 2016.

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Nije lako razvijati sopstveni biznis u zemlji gde postoji izreka : "Školovati ćerku je kao zalivati tuđu baštu".

Biljana Pudar, Marijana Gabro i Blaženka Beronja, obrazovane mlade žene, u Bezdanu se bave poljoprivredom, osnovale su udruženje, a planiraju i žensku zadrugu. Radeći na edukaciji i emancipaciji žena tog kraja, bore se i protiv jakih predrasuda, a jedan od velikih problema je i nepovoljna zakonska regulativa kada je u pitanju žensko preduzetništvo u poljoprivredi.

Znate kada se kaže da nešto teče kao muzika...ali verujem da ne biste u isti kontekst stavili muziku i upravljanje otpadom. Otpad je đubre...i smrdi...asocira na prepune kontejnere, muve, pse i mačke lutalice koji razvlače usmrdelu hranu. Ne mora da bude tako, može da bude i umetnost - kao u Beču. Najveći deo otpada se disciplinovano razvrstava i reciklira, a ostatak se spaljuje. Jedna od spalionica u samom centru grada je, ne samo umetničko delo koje posećuju turisti, već je i hram umetnosti sa brojnim koncertima i izložbama.

Postoje zakonske procedure upravljanja otpadom životinjskog porekla u Srbiji - vrlo jasne, sa lancem odgovornosti, nadgledanja i praćenja. Isto tako, postoje leševi životinja u kanalima pored puta, na njivama i u rekama. Postoji i problem lokalnih službi koje imaju dobru volju da poštuju proceduru uklanjanja uginule krave ili ovaca koje je zaklao vuk. Uglavnom nemaju adekvatno vozilo, kafilerija je daleko, a u njihovom kraju ne postoje među-objekti koji služe za privremeno odlaganje životinjskog otpada. Zato je i procenat njegove prerade samo dvadeset odsto. Zato uvek postoji opasnost od zoonoza, kao i od mogućnosti da na kraju jedemo ono što nije za ljudsku upotrebu. Ekološki centar Stanište iz Vršca predstavio je rezultate projekta Sistem za sakupljanje sporednih životinjskih proizvoda u tri regiona u Srbiji.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ


Čekajući vetar
- ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama. 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu


PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar