Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Aleksandra Ninković Tašić

03.10.2018

U stranom svetu sačuvana ljubav za lepotu našega jezika

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns.htmlJoš jedno mesto susreta munja i zmajeva.

Pupin je pisao, sa strašću i velikom ljubavlju o Filipu Višnjiću. Gledao je u njega kako oživljava kamen u svojoj kući u Norfolku, pisao od Zbornika njemu u čast, do svoje autobiografije, o snazi narodne poezije koja se uz gusle seli u dušu čoveka.

Evo komadića nepoznatih Pupinovih reči, koji nas vode do još jednog Pupinovog prijatelja - Ljube Stojanovića:

"Skoro će se navršiti pedeset godina od kada sam se upoznao sa pokojnim Ljubom Stojanovićem, slavnim srpskim filologom. Bili smo onda đaci na berlinskom univerzitetu; on đak filologije, ja đak fizike.

Začudio se kad je primetio da me zanimaju njegovi razgovori o Slavistici i o srpskim narodnim pesmama. Kad sam mu ispričao kako me je u detinjistvu stari Bata Batakin, guslar Idvora, moga rodnog mesta, upoznao sa srpskim narodnim pesmama, a naročito sa pesmama Filipa Višnjića, radovao se da moj dugogodišnji boravak u Americi nije sasvim ugasio moju ljubav za naše narodne pesme.

Sećam se kako mi reče jednog dana: ’Bata Batakin je tvoj spasitelj; da ne beše njega ti bi se izgubi u prerijama amerikanskog materijalizma. Gusle Filipa Višnjića sačuvale su ti u stranom svetu ljubav za lepotu našega jezika’."

OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN SAJTFB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar