Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Aleksandra Ninković Tašić

18.06.2018

Zavetni kovčeg srpskog naroda

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns.html

PUPINOVA BORBA ZA SRPSKO KULTURNO NASLEĐE

Naučnik, pronalazač, jedan od osnivača NASA, prve su asocijacije na Mihajla Pupina. Malo je poznato da se čuveni naučnik bavio i zaštitom srpske kulturne baštine. U okviru tih napora, pre tačno sto godina pod njegovim pokroviteljstvom izdata je knjiga „Spomenici južnih Slovena - Srpska pravoslavna crkva“.

Knjiga čiji je autor čuveni britanski arhitekta i profesor Oksforda i Kembridža ser Tomas Grejem Džekson doskora je imala samo englesku verziju da bi, zahvaljujući entuzijazmu i pregalaštvu Aleksandre Ninković Tašić, doživela i srpsko izdanje.

Time je otrgnut od zaborava domaće javnosti ovaj deo Pupinove zaostavštine, koji je kao ugledni profesor i pronalazač u Americi tokom čitavog života aktivno lobirao za Srbiju i Srbe. Knjiga, koja je na nedavnoj promociji nazvana „zavetnim kovčegom srpskog naroda“ u svoje vreme bila je i preteča rada kojim se danas bavi Unesko, borbe za kulturno nasleđe naroda iz kog je Pupin ponikao.

O Pupinu i svemu što je činio za Srbe, o njegovom radu, odnosima s Nikolom Teslom u emisiji „Sputnjik intervju“ govori Aleksandra Ninković Tašić.


Izvor: Sputnjik

OBRAZOVNO-ISTRAŽIVAČKO DRUŠTVO MIHAJLO PUPIN 
SAJTFB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Aleksandra Ninkovic Tasic

BIOGRAFIJA
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar