Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Branko Forma

07.06.2014

Osnovna nega kose

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Našoj kosi je potrebna nega, kao što negujemo lice i telo. Kosi je potrebno pružiti adekvatnu negu, da bi se, na taj način, u nju deponovale neophodne supstance.

Najosnovnija nega je regenerator, koji se koristi pri svakom pranju kose. Potrebno ga je koristiti na pravi način, a ne samo naneti ga na kosu i odmah isprati. Takvim korišćenjem niste ništa doprineli Vašoj kosi, ili skoro ništa. Nakon ispiranja šampona sa kose, potrebno je da je dobro iscedite. Nanesite regenerator na dlanove, pa ga tek tada razvucite po celoj dužini kose. Nemojte ga nikada sipati direktno na kosu iz boce, nećete moći da ga razvučete ravnomerno svuda a i rizikujete da vam prodre na kožu glave i poremeti prirodni balans. Tako da nikako nije preporučljivo utrljavanje i masiranje kosmatog dela glave pod regeneratorom ili maskom za negu kose. Kada ste lepo naneli regenerator na celu kosu, potrebno je da je dobro raščešljate i ostavite da stoji na kosi 2-3 minuta. Zatim ga isperite sa kose, ali ne previše, samo da se voda koja izlazi iz kose razbistri. Za odabir pravog regeneratora je presudan kvalitet Vaše kose, da li je hemijski tretirana i koliko agresivno. Najbolje je nabaviti regenerator od proizvođača koji ih ima za više tipova kosa (različitih stepena oštećenja).

Na tržištu postoje i regeneratori koji se ne ispiraju. Njihov efekat nege je daleko slabiji od klasičnog regeneratora, na kosi imaju više zaštitno dejstvo. Zbog svoje viskoznosti kosu lakše raščešljavamo i sjajnija je. Uopšte nije loše koristiti ove regeneratore u kombinaciji sa osnovnim, pogotovo ukoliko Vam je kosa oštećena ili kovrdžava. Zaštitiće je od spoljašnjih uticaja i daljih oštećenja. Vrlo često ih nazivaju i dvofaznim regeneratorima ili sredstvima za raščešljavanje kose. Svaka kozmetička kuća koja se ozbiljno bavi kosom ih ima u svojoj paleti proizvoda.

Maske za kosu ili pakovanja možete i morate koristiti ukoliko hemijski tretirate kosu. Sami ili kod frizera, nebitno je, bitno je odabrati pravu masku i pravilno je koristiti. Na svim maskama je označeno za koji su tip kose, sa uputstvom za pravilno korišćenje. Odnedavno su se pojavile i maske za brzo delovanje, koje se drže na kosi 3-5 minuta. Takve maske imaju slabije dejstvo na kosu od onih standardnih koje se drže na kosi 20-30 minuta. Mada, za one koji nemaju dovoljno vremena i kosa im nije mnogo oštećena, i one su dovoljne.
Najpravilnije je masku koristiti na dobro ispranoj kosi od šampona, isceđenoj i blago isfrotiranoj. Dlanovima je dobro razvući po celoj kosi i dobro raščešljati, zakačiti je u labavu punđu. Nemojte je kačiti metalnim i jakim šnalama, štipaljkama, koje je mogu prelomiti. Tako pokupljenu kosu je potrebno desetak minuta zagrejati ispod haube ili fenom, i pustiti da se ohladi petnaestak minuta, pa tek onda isprati. Mnogi koriste i kapu za tuširanje preko maske, što nije greška, ali je nakon zagrevanja skinite da se kosa ohladi.

Dlaka se na toploti širi i otvara kutikula, omotač dlake, tako da preprati za negu mogu prirodnim putem da prodru unutar dlake. Tada je dlaka daleko osetljivija i zbog toga je ne treba jako uvrtati i pritezati jakim šnalama i štipaljkama. Na hladnoći se dlaka zatvara i skuplja, zbog čega je potrebno koristiti mlaku, što hladniju vodu, prilikom ispiranja. Nikako nije dobro držati kosu umotanu u peškir, već je pustite da se sama osuši ili je vi osušite.

Postoje i raznorazni serumi za dubinsku negu kose. Vrlo često ih nazivamo i ampulama, jer se obično u njima i nalaze. Takve preparate za negu kose ne preporučujem da koristite van salona i bez stručnog nadzora. Potrebno je detaljno proučiti uputstvo i strogo ga se pridržavati.

Silikoni za kosu služe samo kao zaštita, i to rade jako dobro. Postoje i raznorazni preparati koji se nazivaju kristali, serumi, kapi, ulja..., svi oni imaju približno isti efekat na kosu i manje-više isti sastav. Dakle, svi u sebi imaju silikona! U nakom trenutku se pronela priča kako su silikoni štetni za kosu, kako zatvore dlaku da ne može da diše. Možda, ukoliko se koristi preparat od neproverenog proizvođača. Za silikonske kapi se koriste silikoni koji su rastvorivi u vodi i nikako nisu štetni za kosu. Kosi daju divan sjaj a pritom je ne maste, i jako dobro štite od spoljašnjih uticaja, poput sunca, vetra, dima..., a i kosa se pod njima mnogo manje mrsi.

Nikako vam ne savetujem da preparate za negu kose sami spravljate od raznoraznih namirnica. Za pronalaženje pravih elemenata za idealnu masku za negu kose, renomirane kuće angažuju najbolje hemičare i tehnologe.


Vaš Branko

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar