Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Branko Forma

24.05.2014

Priprema deteta za prvo šišanje

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/internacionalni-festival-kamerne-muzike-convivium-musicum-kragujevac-2020.html

Kratak priručnik za roditelje

Prvo šišanje Vašeg mališana! Taj događaj je neizbežan za svakog roditelja i definitivno svako dete. Neretko to zna da bude velika trauma, kako za jedne tako i za druge, ali to ne mora da bude tako.

Za prvo šišanje mališana je potrebno malo truda i pripreme od strane roditelja i frizera. To će mnogo olakšati celi proces, zato se potrudite.

Potrebno je dete dovoditi u salon gde želite da se šiša, kako bi se upoznalo sa prostorom i svojim budućim frizerom. Potrebno je da sa frizerom postane drug(arić) i da stekne poverenje u njega. Mnogo je lakše da mališana dovodite u salon kada se šiša stariji brat ili sestra ili neka osoba koja mu je uzor, a možete to da budete i Vi. Naravno, morate da budete sigurni da uzor Vašeg mališana neće da pravi problem oko toga što mora da se ošiša.

Na frizeru je da dete provede kroz salon i upozna sa svim priborom i alatom koji će da koristi tokom šišanja. Nije loše da ispriča priče o alatu i da im daje neka svojstva koja su deci prihvatljiva - leteća mašinica ili aviončić za šišanje... Dobro je i da mališana uposli, da dodaje češalj ili četke, drži fen. Deca obožavaju da počiste kosu sa poda, metla i đubravnik su idealne "igračke". Tako će se mališani osećati bitnim i važnim pomažući svom frizeru. Ukoliko mališani imaju strah od nepoznatog, moramo zajedno da oslobodimo. Nakon dva do tri takva dolaska u salon - bez šišanja, mališani će sami da zatraže da sednu na stolicu.

Potrebno je i da roditelji, uz nenametljivu priču kući, najave detetu gde idu i zašto. Objasnite im na fin način da će nakon šišanja biti naj-naj - slađi, lepši, dase, princeze... Možete sve to maštovito da plasirate kroz pominjanje omiljenog junaka mališana. Recimo, kako se junak upravo ošišao baš u tom salonu u koji ga vodite i kako je dobio još veće moći novom frizurom...

Ne zaboravite i da obećate neku nagradu nakon šišanja, nešto što možete da im obećate svaki sledeći put - čokoladicu, sokić, posetu nekom omiljenom mestu: zabavnom parku, akvarijumu, igralištu... Potrebno je da detetu odlazak kod frizera postane zabavni ritual.

U salon obavezno ponesite detetu omiljenu igračku koja im uliva nekakvu sigurnost. Imaće čime da se zanima na stolici dok se šiša, kao i dok čeka da zauzme mesto.

Ukoliko je dete hiperaktivno i ne može dovoljno dugo da sedi, predlažem da se šiša sa kraćim pauzama za sokić ili čokoladu.

Postoje i ona deca koja će se uplašiti i neće hteti da se šišaju. Nemojte ih nikako prisiljavati na to, imaćete silnih problema ubuduće, možda i narednih par godina. Pokušajte nekog drugog dana, uz bolju pripremu.

Nadam se da sam bar malo pomogao roditeljima da na adekvatan način pripreme svog mališana za prvo šišanje. Uz ovakvu pripremu, trebalo bi da svaki mališan zatraži da već sutradan opet dođe da se igra i postane lep i moćan.

Potrudite se, vredeće!
 

Vaš Branko

Print Friendly and PDF

Komentara (0)



Dodaj komentar