Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Branko Forma

31.05.2014

Šamponi i pranje kose

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Pranje kose svi upražnjavamo svakodnevno, i to od rođenja. Dok smo bili mali, roditelji su bili zaduženi za naše pranje kose. Tada je njima bilo daleko lakše nego nama danas, postojao je samo "kosili" u roze i plavoj bočici, čiji je sadržaj bio isti. Sada se susrećemo sa izobiljem šampona i nedoumicom šta koristiti.

Stalno nam plasiraju preparate sa nekim novim tehnološkim dostignućima. U većini slučajeva to budu samo marketinški trikovi, što još više otežava odluku. Ovom tekstom ću da razotkrijem par stvari za pravu odluku pri izboru šampona, a još jednom ću vas podsetiti na pravilan način pranja kose.

Sada su popularni šamponi bez sulfata. Jedini problem je u tome što - oni ne postoje. Sulfati su jedini koji imaju moć odmašćivanja i skidanja prljavštine, a uz to su i zaduženi da naprave penu. Tako da se nemojte zavaravati time da ste nabavili šampon bez sulfata. Ako kojim slučajem jeste bez sulfata, onda niste oprali kosu. Uglavnom, šamponi bez sulfata su sa manjom koncentracijom istih. Što u suštini i nije tako loše, manje će da iritira kožu glave i kosa će biti sjajnija, ali će ostati deo prljavštine na kosi pa morate češće da je perete. Takve šampone je dobro koristiti u kombinaciji sa nekim običnim šamponom.

Obični šamponi imaju neretko visok procenat sulfata. To ćete da primetite tako što vam se zacrveni koža glave ili se kosa elektriše i bude bez sjaja. Predlažem da prestanete da koristite takav šampon i pronađete neki blaži. Šamponi za bebe imaju najmanji procenat sulfata i možete i njih koristiti ukoliko svakodnevno perete kosu. Takav šampon sa malim procentom sulfata bi trebalo da koriste i osobe sa jako hemijski tretiranom kosom i tankom dlakom, s tim što bi trebalo, s vremena na vreme, da upotrebe jači šampon kako bi uklonile teške naslage sa kose.

Kada smo već kod jakih šampona, nikako ne treba izostaviti objašnjenje o šamponima za dubinsko pranje kose. Ja Vam ne mogu sa sigurnošću reći šta tačno to znači, ali definitivno znam da ne postoji način da operete unutrašnjost dlake. To su zapravo šamponi sa većim procentom sulfata i oni skidaju najtvrdokornije naslage sa površine dlake. Nije loše ponekad upotrebiti takav šampon, ali bez odstupanja od uputstva i pre tretmana za negu kose.

Nega kose u šamponu ne postoji, iako nam reklamiraju šampone za negu kose. Nedavno su se pojavili šamponi sa etiketom 2 u 1, šampon plus regenerator. Takva kombinacija ne moše da deluje dobro na kosu. Grubo rečeno, šampon služi da odmasti kosu a regenerator da je zamasti. Tako da sa njima niste uspeli ni da operete a ni da iznegujete kosu. Srećom, takve šampone povlače iz proizvodnje.

Postoje još i tretmanski, dermatološki šamponi, kao što su šamponi protiv peruti, masne kose, opadanja kose. Takve šampone ne preporučujem da koristite bez predhodnog konsultovanja dermatologa, a ako ipak odlučite da ih koristite sami, onda pažljivo pročitajte uputstvo, jer njima direktno utičete na kožu glave.

Postoji još sijaset šampona sa raznoraznim dodacima kao što su: šampon sa pigmentima za održavanje boje, za povećanje volumena kose, za prekrivanje sedih vlasi, za zagladjivanje i ispravljanje kose... Najbolje je oprati kosu običnim šamponom a nakon toga dodati određeni preparat za željeni efekat. Kada tako koristite preparate, tačno ćete znati šta imate na kosi i dobiti željeni efekat.

Jako bitno je i da kosu perete na pravi način, zato ću Vam objasniti korak po korak kako je najpravilnije. Potrebno je kosu dobro natopiti mlakom vodom, previše topla voda ne prija dlaci, i na ne isceđenu naneti šampon. Šampon prvo naneti na dlanove, pa tek onda na kosu. Kružnim pokretima dlanova napraviti penu. Ukoliko se nije napravila pena, nemojte dodavati još šampona, već dobro isperite kosu i nanesite istim postupkom novi šampon. Takozvano drugo šamponiranje. Kada imate dovoljno pene na kosi, možete početi sa laganim masiranjem vlasišta kose, isključivo jagodicama prstiju preći preko celog kosmatog dela glave. Zatim odmah dobro isprati kosu, jer zadržavanjem šampona na kosi možete je isušiti, osim ako to nije neki od dermatoloških šampona koji mora da ostane na kosi određeno vreme. Nakon ispiranja možete koristiti regenerator ili neki drugi preparat.

Nikada nemojte kosu pod šamponom raščešljavati, uvrtati, mrsiti, držati zavijenu u peškir ili na bilo koji drugi način maltretirati. Ipak je ona deo vas!


Vaš Branko 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar