Zaboravljen jubilej - Karađorđeva smrt (25. jul 1817. - 25. jul 2017)

Zaboravljen jubilej - Karađorđeva smrt (25. jul 1817. - 25. jul 2017)

...

Vreme u kome živimo, intenzivno, opterećeno brojnim izazovima i teškoćama, pred nas stavlja mnoga pitanja na koja odgovore moramo da pružimo sami.

Jedno od njih jeste da li uopšte više išta pamtimo i kako se odnosimo prema našem istorijskom sećanju.

Mnogi bi se, sa dobrim razlozima, usudili da ustvrde kako je naše pojedinačno i zajedničko sećanje uveliko fragmentarno, suštinski narušeno sveprisutnim zaboravom i nezainteresovanošću većine za one izuzetne pojedince i događaje koji su obeležili kako nacionalnu, tako i opštu istoriju.

Tom plimom našeg zaborava zahvaćeni su mnogi, pa čak i oni za koje bismo na prvi pogled možda i pomislili kako i dalje nenarušimo opstojavaju u našem istorijskom sećanju.

Srbi pripadaju onim evropskim narodima koji istinski veruju u to kako su dobri poznavaoci istorije, kao i da su uspešno savladali čitav niz lekcija te pravedne, ali i stroge učiteljice života kako tu naučnu disciplinu često nazivaju.

No, da li je sve baš tako?

Godine 2017. navršavaju se, za Srbiju, dva izvanredno značajna jubileja.

Jedan se odnosi na osamstogodišnjicu državnosti, a u spomen na krunisanje velikog župana Stefana (Nemanjića) kraljevskom krunom.

Drugi veliki jubilej odnosi se na dvestagodišnjicu tragične smrti utemeljivača novovekovne srpske države, jednog od očeva nacije, velikog Karađorđa.

Crni Đorđe, kako su ga zastrašeni njegovim junaštvom Turci nazivali, monstruozno je ubijen u noći između 24. i 25. jula 1817. godine u Radovanjskom lugu kod Velike Plane.

Nama ostaje da se zapitamo na koji se način sećamo Karađorđa i kako će Srbi obeležiti dvestagodišnjicu tragične smrti jednog od istinskih očeva nacije?

Ako bismo sudili po prvoj polovini ove dvostruko jubilarne 2017. godine, odgovor na upravo postavljeno pitanje biće krajnje kratak i jasan: Nikako!

Karađorđevo ubistvo je ostavilo trajne negativne posledice kroz jednovekovni sukob dinastija Karađorđevića i Obrenovića.

Ono je, takođe, postalo matrica političkih ubistava u Srbiji: od užasnog smaknuća kneza Mihaila 1868. u Topčideru, preko grozne smrti kralja Aleksandra i kraljice Drage 1903, kao i atentata izvršenog nad kraljem Aleksandrom Prvim Ujediniteljem 1934. u Marseju. Poslednja, za čitavo naše društvo, izuzetno traumatična likvidacija jednog izuzetnog državnika bilo je ubistvo premijera dr Zorana Đinđića 2003. godine.

...

Povodom obeležavanja dvestagodišnjice tragične smrti Karađorđa, jednog od očeva nacije, za dnevni list "Politika", u izdanju od utorka 25. jula, kao i za magazin "Odbrana", u broju od 1. avgusta, govorio je i pisao istoričar Dejan Ristić.

Ilustracija: Karađorđeva smrt 26. jula 1817. - slika Đure Jakšića

DEJAN RISTIĆ FB STRANA 


TRAGOM KARAĐORĐA - 15 EPIZODA (RTS)

ARHIVA

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html