Milan Lane Gutović (1946-2021) - Pustolov (1996-2003)

Milan Lane Gutović (1946-2021) - Pustolov (1996-2003)

- Ljubav, odnosno porodica se planski isključuju iz našeg života. To je nekakav projekat za koji ne znam ko ga je inicirao, zapravo pravio ali znam ko ga realizuje. I znam da mi to vrlo pažljivo i tačno realizujemo. A ljubav? Ljubav je postala multidisciplinarna. To dokazuju ove naše parade ponosa i slično. Ona postaje jedno opšte mesto tako da za pojedinačnu ljubav gotovo da nema prostora. Postali smo društvo opšte ljubavi.

Intervju: Milan Gutović, glumac
Ljubav i porodica se planski isključuju iz našeg života (2019)

Milan Lane Gutović (Umka, kod Beograda, 11. avgust 1946 — Beograd, 25. avgust 2021) bio je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Biografija

Rođen je na Umci, prigradskom naselju Beograda. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju y Beogradu završio je 1967. godine. Bio je jedan od čuvenih Bojanovih beba, zajedno sa svojim kolegama sa klase (Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović) koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine. Penzionisan je krajem decembra 2011. godine.

Živeo je y Beogradu, otac je ćerke Milice i sinova Jakova i Spasoja.

Sredinom avgusta 2021. godine je primljen u bolnicu nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja. Preminuo je 25. avgusta 2021. u Beogradu.

Pozorište

Igrao je u predstavama „Protekcija”, „Kad su cvetale tikve”, „Buba u uhu”, „Ruženje naroda u dva dela" „Za kim zvono zvoni”, „Pučina”, „Kolubarska bitka”, „Valjevska bolnica”, „Narodni poslanik”, „Otelo", "Putujuće pozorište Šopalović", „Rodoljupci", „Lažni car Šćepan Mali", „Gagarinov put", „Ko se boji Virdžinije Vulf", „Večera budala", „Šuplji kamen" itd. Neke od tih uloga donele su mu brojne nagrade i priznanja.

Poslednje dve decenije igra svoj „Kabare”, sa kojim je gostovao širom sveta.

Vratio se u Jugoslovensko dramsko pozorište gde od 2020. godine ima ulogu u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović”.

Film

Filmsku karijeru započinje 1968. godine u filmu Radoša Novakovića "Bekstva", nakon koje je usledio bogati kinematografski opus. Veće sporedne i epizodne uloge je igrao u nekoliko filmova kao što su "SB zatvara krug" i "Povratak otpisanih". Prvu glavnu ulogu igra 1979 u filmu Miće Miloševića "Drugarčine", koji ga je angažovao i 1981 za film "Laf u srcu", čiji su scenario pisali Siniša Pavić i Ljiljana Pavić gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić. Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film "Tesna koža", gde je sa Nikolom Simićem igrao jednu od glavnih uloga koja je doživela enormnu gledanost, te zbog toga snimaju nastavke 1987, 1988. i 1991. Osim toga veće i glavne uloge ostvaruje i u filmovima "Erogena zona", "Debeli i mršavi", "Crna Marija", "Majstor i Šampita", "Špijun na štiklama", "Uslovna sloboda" i "Sedam i po".

Televizija

Prvu veću ulogu na televiziji ostvaruje 1971. u seriji Siniše Pavića "Diplomci". Veću popularnost stiče kao Đankarlo Maroti u "Boljem životu" i Dragoslav u "Otvorenim vratima". Nastupio je u više od 400 epizoda serije "Pustolov", koja je emitovana na RTS-u, kao program za decu i mlade. Najveću popularnost na televiziji je stekao 2006. godine u TV seriji "Bela lađa" kada je ponovo zaigrao lik Srećka Šojića iz "Tesne kože", koji je igrao do 2011.

Bio je voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga na Televiziji Pink, TV Foks i RTS. Njegove najpoznatije emisije su "Oralno doba" i "Ne može da škodi".

Nagrade

  • Statueta Ćuran, za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina", 1978. godine
  • Sterijina nagrada, za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina", 1978. godine
  • Nagrada Zoran Radmilović, za ulogu Uče u drami „Ruženje naroda u dva dela", 1988. godine
  • Nušićeva nagrada, za životno delo glumcu komičaru, 2005. godine
  • Nagrada Car Konstantin, za najbolju glavnu ulogu u filmovima "Uslovna sloboda" i "Sedam i po" na 41. Filmskim susretima u Nišu, 2006. godine
  • Nagrada Raša Plaović, za ulogu Falstafa u predstavi „Vesele žene vindzorske”, 2007. godine
  • Godine 2014. je dobio nagradu koju mu je dodelio najgledaniji makedonski estradni TV magazin — Backstage, koji se svakodnevno emituje na prvom kanalu Makedonske Radio Televizije, za ulogu Srećka Šojića u filmu "Tesna koža", koji je najrepriziraniji strani film u zemlji i najveći filmski favorit makedonske publike.
  • Zlatni ćuran, za životno delo glumcu komičaru, 2019. godine

Pustolov

  • Scenario: Vladimir Andrić i Milan Gutović
  • Režija: Vladimir Andrić
  • Uloge: Milan Gutović
  • Produkcija: Radio-televizija Srbije
  • Premijerno prikazivanje: 1996-2003

Pustolov je srpska televizijska serija, snimana u produkciji Radio-televizije Srbije emitovana od 1996. do 2003. godine sa Milanom Gutovićem u glavnoj ulozi. Snimljeno je više od 400 epizoda.

Na osnovu serije nastala je istoimena knjiga, koja je proglašena za najbolju knjigu za decu i mlade i dobila nagrade Politikin zabavnik i Neven.

PRVA EPIZODA



DRUGA EPIZODA



TREĆA EPIZODA



ČETVRTA EPIZODA



PETA EPIZODA



ŠESTA EPIZODA



SEDMA EPIZODA



OSMA EPIZODA: ALIGATOR ZA OLAKŠANJE



DEVETA EPIZODA: ŠEŠIR



DESETA EPIZODA: ČIZME OD SEDAM MILJA



Izvor: RTS


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html