Srpska afrikijada 1916-1919.

Srpska afrikijada 1916-1919.

Izložba "Srpska afrikijada 1916-1919." otvorena je 5. juna u Maloj galeriji Doma vojske Srbije u Beograd.

Posle povlačenja kroz Albaniju, početkom 1916. godine, jedan deo srpskih vojnika i civila prebačen je u Severnu Afriku. Stari vojnici, mladi regruti, invalidi, žene, deca i đaci boravili su u bolnicama, vojnim logorima, kolonijama i domovima u Bizerti, Ferivilu, Tunisu, Alžiru, Udždi. Njihov tačan broj nije moguće utvrditi, ali procenjuje se da je više od 61.000 Srba prošlo kroz Tunis, Alžir i Maroko tokom Prvog svetskog rata. "Srpska afrikijada 1916-1919." je priča o njihovom boravku na obalama Severne Afrike.

Izložba "Srpska afrikijada 1916-1919." zamišljena je kao kulturna manifestacija u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, ali i kao prilika da se šira publika upozna sa životom srpske vojske i civila u Severnoj Africi. Njihov susret sa Afrikom nije prikazan samo kroz gole činjenice, oskudne podatke ili dobro poznati narativ o egzilu i stradanju nego i kroz svedočenja savremenika - poznatih i manje poznatih likova afrikijade.

U nastojanju da se posetiocima izložbe pruži prilika da sudbinama ljudi koji su boravili u Severnoj Africi pristupe s onom pažnjom koju bi posvetili junacima najuzbudljivijih priča, poseban prostor je dat njihovim privatnim zapisima (dnevnicima, pismima, dopisnicama), ličnim i porodičnim uspomenama, fotografijama i sećanjima.

U realizaciji izložbe pomogli su - eksponatima, materijalima i tehničkom podrškom - Istorijski muzej Srbije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Narodna biblioteka Srbije, a koncept izložbe osmislili su Zoran Simjanović, Dunja Dušanić, Marijana Dujović i Danilo Šarenac.

Izložba je biti otvorena do 17. juna 2017. godine, a pored stručnih vođenja tokom izložbe biće održano i predstavljanje reprint izdanja "Srpska Afrikijada 1916-1919.", kao i knjiga "Smilje i sumpor" Dunje Dušanić i Danila Šarenca i "Put u Sarajevo" Džona Rola.

Na otvaranju su govorili:

  • Petar Bošković, kapetan bojnog broda, načelnik Uprave za odnose sa javnošću 
  • Ministarstva odbrane Republike Srbije
  • Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačke kuće Klio
  • Miloš Ković, istoričar, predsednik Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije

Prema rečima kapetana bojnog broda Boškovića, ratnici koji su bili u Maroku, Alžiru i Tunisu zaslužuju da sećanje na njih ne izbledi.

- To nastojimo ne samo zbog generacije koja je daleko bolje pamtila Drugi svetski rat, nego koja pamti i Veliki rat kada je herojska Srbija upisana zlatnim slovima u istoriju, poručio je Bošković otvarajući izložbu.

Istoričar Miloš Ković podsetio je prisutne na istorijske podatke otkud srpska vojska u Africi, i rekao da je "potrebno da se sećamo da bismo zaista bili njihovi potomci".

- Treba da se setimo tih ljudi, da razmislimo o našoj nacionalnoj istoriji i da postavimo sebi pitanje ko su oni bili. Kada to shvatimo onda ćemo biti njihovi potomci, jer je potrebno da delimo njihove ideale, rekao je Ković.

Na to da je izložba izuzetno važna ukazao je glavni urednik Izdavačke kuće "Klio" jer šalje poruku da "nema nijedne situacije koja ne može da nas oplemeni i da nam ukaže da posle svega ipak dolazi duševno prosvetljenje i ponovno uspostavljanje onoga što mi jesmo".

VIDEO: OTVARANJE



Zoran Hamović



Miloš Ković


Zoran Simjanović



GALERIJA

IP CLIO SAJTFB STRANATVITER
MINISTARSTVO ODBRANE SAJT, FB STRANA, TVITER, JUTJUB

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html