Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Dokumentarci

06.12.2017

Kosovo, Hrišćanstvo u opasnosti (francuski dokumentarac)

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

9. 6. 2017 - "Kosovo: Hrišćanstvo u opasnosti" je francuski dokumentarni film Edija Vikena i Ivona Bertorela koji govori o životu Srba u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Film je sniman od septembra 2016. do januara 2017. uz pomoć Arnoa Gujona, osnivača humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo i nastoji da približi gledaocu realnosti u kojoj živi 120 000 Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Francuska ekipa je išla od sela do sela, od manastira do manastira, i razgovarala sa običnim ljudima o njihovom svakodnevnim životima. Meštani enklava, sveštenici i monasi govore o problemima i nadanjima, bez politike i krupnih reči. Istinsko svedočenje.

U filmu govore episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, iguman manastira Draganac Ilarion, direktor Kulturnog centra u Gračanici Živojin Rakočević. Pored njih, dva francuska stručnjaka za Balkan govore o istorijskim činjenicama koje su dovele do situacije koje poznajemo danas, dok Arno Gujon govori o humanitarnim prilikama u enklavama.

Ovaj zanimljiv dokumentarni film predstavlja Kosovo iz nepristrasnog ugla francuskih dokumentarista, više puta nagrađivanih za njihove dokumentarne filmove. Film donosi ekskluzivnu priču o jednom paradoksu, da u današnjoj Evropi, u 21. veku još postoje enklave i geta gde ljudi žive u strahu i zatvoreni, boreći se u veoma teškim okolnostima da opstanu.

Film je prvi put prikazivan na francuskoj televiziji KTO 10. aprila 2017. i otada je više puta repriziran. U maju ove godine je takođe u Francuskoj izašao DVD filma.ARNO GUJON - SOLIDARITE KOSOVO SAJT, FB STRANA, TVITERJUTJUB


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar