Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Dokumentarci

22.09.2014

Krunisanje Kralja Petra I Karađorđevića

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

"Krunisanje Kralja Petra I Karađorđevića" odnosno "Krunisanje Kralja Petra I Karađorđevića i putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju" je naziv za dokumentarno-reportažni film koji su snimili Britanci Arnold Mjur Vilson i Frenk Storm Meteršo septembra i oktobra 1904. godine, a povodom krunisanja novog srpskog Kralja Petra I Karađorđevića u Beogradu, glavnom gradu Kraljevine Srbije.

Film je prvi put prikazan u Ujedinjenom Kraljevstvu, u okviru predavanja o Srbiji Arnolda Vilsona, koji je ujedno bio i počasni srpski konzul u Šefildu.

Beogradska premijera filma održana je u Kraljevskom Srpskom narodnom pozorištu aprila 1905. godine, u prisustvu Kralja Petra I, Kraljevske porodice, članova vlade, diplomatskog kora i drugih zvanica.

Ovaj film je danas najstariji sačuvani filmski dokument na Balkanu. Krunisanje Kralja Petra I Karađorđevića je najstariji sačuvan filmski dokument o srpskom narodu, kao i drugih susednih naroda, film se vodi na listi filmske građe koju je ustanovljena na osnovu odluke Vlada Srbije od izuzetnog značaja pod rednim brojem jedan.

Film je ušao u istoriju svetske kinematografije, jer je u njemu među prvima primenjena klasična demonstracija tehnika saopštavanja neke vesti u filmu.

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar