Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Dokumentarci

15.01.2018

Zalazak stoleća (Testament L. Z.) - Lordan Zafranović

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

...Režiser filma Lordan Zafranović rekao je za Tanjug da je film počeo da radi 1986, kada je isporučen ratni zločinac Andrija Artuković, koji je bio ministar unutrašnjih poslova NDH, što je za njega, "kao svakog filmaša", bio znak da se, povodom tog suđenja, otvori slika NDH, šta je zapravo bila.

"Mi smo to radili do 1991, kada je počeo rat i ja sam morao napustiti svoju zemlju Hrvatsku sa tim filmom, jer bilo ga je nemoguće završiti. To je bila odiseja, išli smo preko Ljubljane, Beča, pa Pariz, do Praga gde sam studirao i imao prijatelje koji su bili na televiziji. Dosta je bilo da kažem jednostavno tu završiti film, napravio sam veliku premijeru i dobili smo nagradu Literarnog fonda, to je njihova najbolja i najveća nagrada za dokumentarni film te godine", rekao je Zafranović.

Nakon toga, navodi Zafranović, išao je po svetu i u specijalnim sekcijama festivala prikazivao film, jer je dosta dug, a prošao je Moskvu, Bijenale, Berlinale, Los Anđeles u Vizental centru, gde ga je, napominje, 2.000 ljudi gledalo, a kaže i da je nakon projekcije diskusija trajala dva sata.

"Imao je veliki odjek, ali se nikada službeno nije prikazao ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj. To je interesantno, u Hrvatskoj sam ja to pokušavao, kada je počelo ovo divljanje na stadionima, dizanje ruke u znak fašističkog pozdrava "Za dom spremni", pokušavao sam da razgovaram sa nekim ljudima iz vlasti u Hrvatskoj, ali to nije išlo", kaže autor.

Oni su se, kako smatra, "malo plašili svega toga, jer je Hrvatska išla kompletno u desno", tako da se, kaže Zafranović, zbog birača nisu usudili da ga prikažu, ali podvlači da mu nije bilo jasno zbog čega nije prikazan u Srbiji.

"Nikada mi nije bilo jasno, nisam mogao da shvatim zašto nije prikazan u Srbiji. I onda smo se konačno dogovorili sa ministrom Vulinom da se film ovde prikaže u spomen dana kada su preživeli logoraši probili zid i izašli iz logora Jasenovac. To je ta mala odiseja tog filma", rekao je Zafranović, koji očekuje dobar prijem kod srpske publike.

"Film je intimistički, tu nema teksta koji je napisan, već ja komentarišem svaki kadar, tako da iza svega stojim. To je potpuno poseban dokumentarni film, jedan "raskošni" pregled NDH iz slikopisa, sa posebnim osećajima, posebno pri kraju, kada se pokazuje da je zapravo taj scenario iz 1941. i onaj iz 1991. bio gotovo isti, nažalost", rekao je Zafranović.

Specijalna projekcija dokumentarnog filma "Zalazak stoleća (Testament L. Z.)" upriličena je povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, u spomen na 22. april 1945. kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu - Donjoj Gradini, u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.ZALAZAK STOLJEĆA - DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM,  1993

  • režija: Lordan Zafranović
  • scenario: Lordan Zafranović, Vojdrag Berčić
  • montaža: Ivica Drndić, Jan Dahniel

Intimna filmska ispovest autora, mešajući dokumentarne snimke nedavne prošlosti i fikcije iz svojih filmova, pitajući se da li je svo zlo i lepota određeno činom rođenja.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar