Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Srbija

01.11.2019

Zabrana GMO otvorila Srbiji vrata i najzahtevnijih tržišta

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Srbija je među prvih 10 izvoznika kukuruza i 15 najvećih izvoznika pšenice na svetu. Na prvoj Srpskoj žitarskoj konferenciji najavljeno je otvaranje tržišta Indonezije i Vijetnama za pšenicu.

Zabrana uzgajanja GMO otvorila je Srbiji vrata i najzahtevnijih tržišta. Posebno se cene srpska soja i kukuruz, dok sa pšenicom ima problema - poljoprivrednici poseju više od 60 odsto takozvanog semena sa tavana, koje je bez deklaracije.

"Ne možemo reći da nemaju novca, oni su dovoljno mladi, pametni stručni ljudi, u ovom ternutku je takva struktura proizvođača. Znaju oni sve da stave na papir i izračunaju ali je problem u mentalitetu i dugogodišnjim navikama", kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije.

Da li je stvar u mentalitetu ili nedostatku sredstava, poljoprivrednike nismo pitali, jer ih nije bilo na spisku učesnika skupa, a 80 odsto žitarica u Srbiji proizvedu mali i srednji individualni poljoprivredni proizvođači.

"U drugoj polovini sledeće godine izaći ćemo sa setom mera podrške onima koji seju deklarisano seme koje je sertifikovano i kvalitetno kako ne bismo imali situaciju da dobar deo pšenice ode prema stočnom fondu, nego da ide za ljudsku ishranu, a to znači za bolju cenu i za tržišza koja su platežno sposobnija", navodi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Za nekoliko dana Srbija postaje član Međunarodog žitarskog saveta. To će doneti predvidivost otkupnih cena i poljoprivrednicima olakšati planiranje proizvodnje.

"Srbija ne može da konkuriše kvantitetom nekoj Ukrajin, ali sa povećanjem prinosa sa pojedinim kulturama postajete pouzdan partner", smatra Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Miloš Milovanović iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN ukazuje da postoji najmanje 20 odsto procenata za unapređenje produktivnosti u oblasti kukuruza i pšenice.

"Dugoročno gledano prinosi u ovom sektoru rastu i to brže nego što rastu prinosi u EU", dodaje Milovanović.

Da bismo imali žitarice boljeg kvaliteta, stručnjaci kažu neophodno je da što pre počne razvrstavanje i plaćanje na osnovu kvaliteta.

VIDEO

Foto: Žita Srbije
Marija Miladinović-Lisov

Izvor: RTS 


ARHIVA MEDIJA

...Ždrale je istakao da je Srbija trenutno jedina u Evropi koja proizvodi soju koja nije genetski modifikovana (non-GMO) i koja bi mogla da se koristi za visokokvalitetnu vegetarijansku ishranu. On je, ipak, upozorio da primarna poljoprivredna proizvodnja učestvuje u BDP-u Srbije sa samo 9% i da ima puno prostora da se taj udeo poveća.

SRBIJA NAJATRAKTIVNIJA ZA AGROBIZNIS U REGIONU - EBRD U NAŠU ZEMLJU INVESTIRALA 100 MIL EUR U 2015. GODINI

Izvor: eKapija


ARHIVA PPNS

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara (0)



Dodaj komentar