Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Svet

10.12.2014

Amerikanci čekaju na hranu bez GMO

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/internacionalni-festival-kamerne-muzike-convivium-musicum-kragujevac-2020.html

Vašington - Industrija hrane u Americi moraće za eventualnu pobedu u borbi protiv obaveznog obeležavanja GMO najverovatnije da sačeka da novi saziv Kongresa počne sa radom.

Kao pripremu za debatu o tome kada republikanci i zvanično preuzmu kontrolu nad Kongresom, posle pobede na izborima na pola mandata, danas će potkomitet Predstavničkog doma razmatrati predlog zakona da obeležavanje GMO hrane bude dobrovoljno.

Ukoliko bi taj zakon bio odobren, on bi zamenio sve zakonske akte saveznih država SAD koji trenutno propisuju suprotno.

U predlogu zakona, koji je predstavio poslanik Majk Pompeo, a koji ima podršku industrije hrane, navodi se da bi obavezno obeležavanje GMO hrane moglo da zavara potrošače da pomisle da je ona nebezbedna po ljudsko zdravlje.

Skot Fejber, na čelu kampanje za obavezno obeležavanje GMO hrane, rekao je u dokumentu objavljenom pred današnji sastanak potkomiteta, da potrošači žele da znaju šta kupuju i na koji način je hrana proizvedena.

On je dodao da zagovornici ne traže da na GMO hrani bude upozoravajuća nalepnica, već samo "skromno obaveštenje" na poleđini proizvoda da oni sadrže GMO sastojke.

"Zbog toga što nam izbor hrane dramatično utiče na život, interes potrošača za hranu je trend koji treba da bude pozdravljen, a ne osujećen", rekao je Fejber.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) uobičajeno se drži podalje od ove teme, prepuštajući odluku o obeležavanju genetski modifikovanih organizama, odnosno hrane za koju se seme proizvodi u laboratorijama, vlastima pojedinačnih saveznih država.

Kongres se, međutim, u celu stvar umešao jer se industrija hrane suočava sa haosom kada se radi o zakonima saveznih država o obeležavanju GMO hrane, a to pitanje je takođe i kamen spoticanja u trgovinskim razgovorima SAD i Evrope.

Vermont je bio prva američka savezna država koja je ove godine propisala obavezno obeležavanje GMO hrane, usvojivši u maju zakon koji će stupiti na snagu sredinom 2016. ukoliko preživi sve pravne izazove.

Mejn i Konektikat su usvojili te zakone pre Vermonta, ali te mere neće stupiti na snagu osim ukoliko susedne države ne učine isto.

Glasačke inicijative kojima bi se tražilo obeležavanje GMO hrane propale su u poslednje dve godine u Kaliforniji i Vašingtonu, a u Oregonu je prebrojavanje glasova na tu temu u toku. FDA, trenutno, kaže da obeležavanje GMO hrane nije neophodno jer je njen nutritivni sadržaj isti kao i kod hrane koja nije genetski modifikoana.

Ta uprava sprovodi bezbednosne procene GMO semena, ali one nisu obavezne.

Genetski modifikovana semena se prave tako da sadrže određene karakteristike, poput otpornosti na herbicide ili određene biljne bolesti.

Agencija AP navodi da iako ima malo naučnih dokaza da je GMO hrana nebezbedna, neki zagovornici zdrave hrane insistiraju da ona bude obeležena, jer se još veoma malo zna o njenim posledicama po ljudsko zdravlje.

Većina kukuruza i soje u SAD je trenutno genetski modifikovano, a te GMO kulture se prevashodno koriste za životinjsku ishranu. Modifikovani kukuruz i soja se takođe koriste za proizvodnju kukuruznog ulja, kukuruznog skroba, kukuruznog sirupa i sojinog ulja.

Izvor: Beta 

PPNS/O GMO/SVET

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)  

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar