Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

14.03.2011

Hiljade farmera u Indiji izvršili su samoubistvo nakon uzgajanja GM useva

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

Kada je princ Čarls izjavio da su hiljade farmera u Indiji izvršili samoubistvo nakon uzgajanja GM useva, bio je obeležen kao neko ko širi strah. Zapravo, istina je mnogo više zastrašujuća od toga


Prenosimo u celosti članak koji je napisao Endrju Melun, a koji je objavljen u časopisu D’ Meil.

Deca nisu mogla da se uteše. Nema od straha i zadržavajući suze, privila su se uz majku, dok su prijatelji i komšije pripremali telo njihovog oca za ceremonijalnu kremaciju na opusteloj njivi pored porodične kuće. Dok je vatra gorela i preuzimala telo pokojnog oca, Ganjanan (12 godina) i Kalpana (14) čekala je teška budućnost. Šankara Mandaukar nadao se da će njegov sin i kćerka imati bolji život u sklopu ekonomskog procvata Indije, deca u ovom trenutku imaju budućnost robovskog rada za par novčića na dan. Bez kuće i bez zemlje, oni su sada najmizerniji od mizernih. Shankara je oduzeo sebi život, a bio je poštovan farmer, dobar otac i muž. Manje od 24 sata ranije, popio je punu čašu otrovnog insekticida. Nije imao mogućnosti da plati dug koji je bio u vrednosti dve godišnje zarade, nije imao drugog izlaza. Na zemlji se još uvek vide tragovi njegovog bolnog tela gde je ležao u agoniji. Ostali seljani su ga posmatrali, dok je on povraćao u mukama. Znali su da mu nema pomoci. U najvećim mukama dopuzao je do klupe kraj svoje kuće koja se nalazi 100 milja od mesta Nagpur u centralnoj Indiji. Posle sat vremena, ostao je bez glasa. Onda je prestao i da diše. Bila je nedelja, 17 časova, kada je umro.

Sve komšije okupile su se u porodičnoj kući. Njegova žena Nirmala, (50 god) požurila je kući sa njive kada je čula šta se dešava. "On je bio divan otac i dobar muž", jecala je. "Nije mogao više da izdrži, sve smo izgubili."

Šankarini usevi su podbacili već drugi put. Za smrt ovog poštovanog farmera bili su krivi GM usevi. Kao i mnogim drugim Indijskim farmerima i njemu su bili obećani plodniji usevi i zarada kao nikada pre ako zameni autohtono seme sa GM semenom. Zaveden lažnim obećanjima, pozajmio je novac da kupi GM seme. Kada su usevi podbacili, nije imao načina da vrati dugove. Tako su počela zaduživanja a zarade nije bilo. Postao je jedan od 125 000 (podatak iz 2008 god, zna se da je broj veći od 200.000 do sada) Indijskih farmera kao rezultat surovog eksperimenta po kome je Indija postala test područje za uzgoj GM useva.

Kriza koja je nazvana GM Genocid, dobila je pažnju kada je princ Čarls izjavio da je pitanje GMO sada globalno moralno pitanje i da je vreme da se zaustavi taj nezaustavljivi korak.

U svom govoru preko video konferencije u Delhiju, glavnom gradu Indije, princ Čarls je razbesneo neke političare i one koji su u biotehnološkoj industriji, svojom izjavom: "tragični broj samoubistava malih Indijskih farmera ima korene u neuspehu GM useva".

Protiv ove izjave oglasili su se lobisti GM useva i političari, sa svojom izjavom da su GM usevi doneli korist veću nego ikada pre. Preostali deo sveta, insistiraju ovi zagovornici GMO, treba da takođe prihvate GM useve i da prihvate ovakvu buducnost.

Ko ovde govori istinu? Da bi to otkrio autor Andrew Malone otputovao je u pojas "samoubistava" Maharashtra provinciju. Ovo je priča iz “njegovog ugla”.

To sto sam otkrio, bilo je izuzetno zabrinjavajuće. To ima duboke posledice i po Veliku Britaniju u smislu da li uopšte treba dozvoliti da se seje seme koje su naučnici manipulisali da izigraju zakone prirode. Službeni podaci Ministarstva poljoprivrede Indije govore da je stanje takvo da više od 1000 farmera izvrši samoubistvo svakog meseca. Jednostavni, seoski ljudi, umiru polako, u agoniji. Najveći deo njih otruje se tako što popije insekticide, tu skupu supstancu sa kojom im je obećano da im neće ni trebati kada su ih nagovorili da uzgajaju skupe GM useve. Izgleda da su mnogi ušli u velike dugove sa lokalnim zelenašima, zato što su pozajmili previše da bi mogli da kupe GM seme. Oni koji zagovaraju GMO tvrde da seosko siromaštvo, alkoholizam, sezona bez kiša, jesu pravi razlog za ovu nesreću.

Ali, tokom četvorodnevne posete ovom epicentru nesreće, otkrio sam da ovo nije cela priča. U jednom malom selu koje sam posetio,18 farmera su se ubili nakon sto su bili uvučeni u GM dugove. U nekim slučajevima, supruge su preuzele farme od svojih preminulih muževa i takođe izvršile samoubistvo.

Latta Rameš, 38 godina, popila je insekticid nakon sto je njen muž nestao pošto su dugovi postali neizdrživi. Ostavila je iza sebe desetogodišnjeg sina, Rašana, da se rodbina brine o njemu. "On plače kada pomisli na svoju majku" rekla je tetka preminule žene,dok je sedela u hladu pored polja.

U selu za selom, porodice pričaju kako su upali u dugove nakon što su bili nagovoreni da uzgajaju GM seme umesto tradicionalnog semena pamuka.

Razlika u ceni je zaprepašćujuća: 10 funti za 100g GM semena u poređenju sa manje od 10 funti za 1000 puta više tradicionalnog semena. GM prodavac i vladini službenici obećali su farmerima da su ovo čarobna semena sa boljim usevima, bez parazita i insekata. Da bi se podstaklo opredeljenje za GM seme, tradicionalno seme je bilo zabranjeno od strane državnih banaka semena. Službenici su imali interes u promociji ove nove biotehnologije. Posle godina nezavisnosti, indijska Vlada se složila da dozvoli biotehnološkim gigantima kao što je Monsanto da prodaje svoje seme. Za uzvrat što je dozvoljeno zapadnim kompanijama da pristupe drugoj na svetu zemlji po broju stanovnika, Indiji je dat zajam Međunarodnog monetarnog fonda osamdesetih i devedesetih, da bi se pomoglo lansiranje ekonomske revolucije. Dok su gradovi kao Mumbai i Delhi procvetali, život malih farmera se nije promenio. Iako su površine pod GM semenom udvostručene za dve godine na 17 miliona hektara, mnogi farmeri su za to platili užasnu cenu. Daleko od čarobnog semena, GM vrste su bile uništene parazitima. Niko nije farmerima rekao da ovi GM usevi zahtevaju duplo više vode. Sa kišnom sezonom u zadnje dve godine, mnogi GM usevi su istruleli i odumrli, ostavljajući farmere sa strašnim dugovima i bez mogućnosti otplate.

Poljoprivrednici su uzeli zajam od tradicionalnih izvora uz ogromne kamate, i stotine hiljada malih farmera suočeni su sa gubitkom svog zemljišta pošto su skupocena semena podbacila. Kada su usevi podbacili u prošlosti, farmeri su još uvek mogli da sačuvaju seme i poseju ga sledeće sezone. Ali, sa GM semenom to nije slučaj. Ovo iz razloga sto GM seme sadrži terminator tehnologiju što znači da ne proizvode seme koje bi urodilo plodom. Zbog ovoga, farmeri su prinuđeni da kupuju novo seme za svaku novu setvu, uz astronomsku cenu. Ova razlika u ceni znači razliku u preživljavanju.

Uzmite, na primer, slučaj Sureš Bhalsa, još jednog farmera koji je bio kremiran ove nedelje, ostavljajući iza sebe ženu i dvoje dece. Dok je padala noć u toku ceremonije, komšije su se okupile napolju, krave su pristizale sa polja. Njegova porodica je bila potpuno ubeđena da su sve nevolje počela u trenutku kada su bili ohrabreni da se opredele za GM pamuk, genetski modifikovanu biljku kreiranu od strane Monsanta. "Uništeni smo sada", izjavila je 38-godišnja supruga. "Kupili smo 100g Bt Pamuka. Naši usevi su podbacili dva puta. Moj suprug je postao depresivan. Otišao je u našu njivu, legao u pamuk i progutao insekticid." Seljani su ga ubacili u rikšu i uputili se u bolnicu."Plakao je i uzviknuo da je uzeo insekticid i da mu je žao", priča supruga, dok su komšije i porodica pristizali u njenu kuću da ukažu poštovanje preminulom."Bio je već mrtav u trenutku kad su ga doneli u bolnicu". Kada su okupljeni bili upitani, da li je preminuli bio pijanica, da li je patio od ostalih socijalnih problema, kao što to tvrde GN zagovornici, tiha, dostojanstvena gomila eksplodirala je u besu:"Ne! Ne!" uzviknuo je jedan od braće preminulog."Suresh je bio dobar čovek. Poslao je svoju decu u školu i plaćao takse". "Bio je zaveden ovim čarobnim semenom. Prodali su nam seme, rekli su nam da nam nisu potrebni skupoceni pesticidi, ali to nije tako. Mi smo prinuđeni da kupujemo isto seme od iste kompanije za svaku novu sezonu.To nas ubija. Molimo Vas, recite svetu šta se ovde dešava, treba da znaju!" Monsanto je priznao da astronomski dugovi jesu odlučujući faktor u ovoj tragediji. Ali, ukazujući na to da je proizvodnja pamuka udvostručena u zadnjih 7 godina, zagovornik GM objašnjava da su ovde prisutni i drugi faktori kao razlozi za krizu, kao velike kiše ili velike suše, kao i to da su samoubistva uvek bila deo seoskog života u Indiji. Takođe, oni navode da Indijski farmeri sami žele GM seme, iako je opšte poznato da su ohrabreni na to kroz agresivni marketing.

U toku moje posete Maharastra regionu uočio sam 3 nezavisna istraživanja. Oni su insistirali na tome da su GM semena samo 50% skuplja, a zatim su kasnije priznali da se u stvari radi o 1000%. Monsanto publicista kasnije je insistirao na tome da je njihovo seme samo dvostruko skuplje od zvaničnog konvencionalnog semena, a razlika je veća zato što trgovci tradicionalnog semena prodaju po nezvaničnoj, manjoj ceni, kao i da prodaju lažna GM semena koja su sklona bolesti. Uz došaptavanja o državnoj kompenzaciji za samoubisva, mnogi mali farmeri kažu da su očajni. Mole za bilo kakvu pomoć:"Želimo samo da izbegnemo naše probleme, samo da zaustavimo ovo umiranje."

Princ Čarls je veoma uznemiren ovakvim samoubistvima malih farmera, da je odlučio da osnuje dobročinstvo, Bhumi Vardaan Fondaciju, da bi pomogao onima koji su zahvaćeni i da ostvari promociju organskih useva u Indiji umesto GM. Indijski farmeri su takođe, počeli da se bore protiv ovoga. Kidnapuju distributere GM semena i drže ih kao taoce, počinju masovne proteste. Vlada u jednoj provinciji u Indiji pokrenula je sudski proces protiv Monsanta zbog astronomskih cena GM semena. Sve ovo je došlo kasno za Shankara Mandauker, koji je upao u dug od oko 1000 funti (80 000 rupija) u oduzeo svoj život. "Rekla sam mu da možemo da preživimo" priča supruga preminulog. "Rekla sam mu da ćemo naći izlaz, ali on mi je rekao da je bolje da umre."

Na žalost, dug ne umire sa smrću supruga. Ako supruga ne pronađe način da otplati dug, neće moći da školuje svoju decu. Izgubiće i zemlju, pridružiće se masi hiljada prosjaka kraj puta.

Surovo je činjenica da mladi najviše pate od GM genocida. Upravo generacija koja je trebala da ima bolji život kroz uzgajanje “čarobnog semena”. Ovde, u pojasu samoubistava u Indiji, visoka cena genetički modifikovane budućnosti plaćena je samoubistvima.

Originalan članak: The GM genocide: Thousands of Indian farmers are committing suicide after using genetically modified crops

Izvor: Poljoprivreda.info

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

mms-ppns baner

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar