Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Svet

24.07.2014

Insekti jedu GM kukuruz, iako je ’otporan’ na njih

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Genetički modifikovani kukuruz 1507 proizvodi jedan insekticid koji ubija štetne insekte, ali se oni veoma brzo prilagođavaju. U Brazilu je prilagođavanje trajalo samo tri godine, pokazala je nova studija. Taj GM kukuruz mogao bi uskoro da bude posejan i u EU.

Sa polja u zapadnom delu brazilskog regiona Bahija, na kojima je posejan GM kukuruz 1507, naučnici su sakupljali larve leptira spodoptera frugiperda, poznatih i kao sovice. U labororatoriji je onda bilo uočeno da je izlučivani insekticid Cry1F protiv štetočina kukuruza 1507 pokazivao imunitet. Rezultate istraživanja objavili su naučnici koji proučavaju insekte na Univerzitetu Sao Paulo i Minesota, kao i naučnik hemijskog koncerna Dau koji je zajedno sa kompanijom Dupon-Pionir razvijao GM kukuruz, objavljeno je u stručnom časopisu „Krop protekšn“.

Iz Brazila i SAD, gde se GM kukuruz gaji naveliko, već duže vreme postoje izveštaji o rezistentnim insektima. Najnovije studije pokazuju koliko brzo se larve prilagođavaju na Bt-otrov koji biljke izlučuju na osnovu ugrađenog gena bakterije bacillus thuringiensis. Tri godine nakon što je GM kukuruz 1507 po prvi put posejan, insekticid (otrov) je izgubio svoje dejstvo.

- Brz razvoj rezistentnosti kod spodoptera frugiperda nije po mišljenju stručnjaka veliko iznenađenje, komentar je udruženja Testbioteh iz Minhena. - Još su studije iz 2008. godine pokazale da su štetočine u Portoriku nakon samo nekoliko godina postale imune na Cry1F. Industrija je na osnovu ovoga povukla kukuruz 1507 sa tržišta te zemlje.

U Brazilu su se u mnogim mestima insekti helicoverpa zea i helicoverpa armigera takođe prilagodili na otrov GM kukuruza.

U EU bi kukuruz1507 mogao ubrzo da dobije dozvolu za gajenje zato što države članice nemaju većinu protiv ovakvog odobrenja - Nemačka je bila suzdržana u glasanju, a Komisija EU ima poslednju reč. Još nije jasno kada će dozvola biti dobijena, ali da će do toga da dođe – to je sigurno. Najranije 2015. godine GM kukuruz 1507 bi mogao da se poseje na Starom kontinentu. To kritikuje Testbioteh jer "nedostaju osnovni podaci o sigurnosti".

Prevod: dr Biljana Dimitrijević
Foto: Flickr/Maria-Amethist
Izvor: keine-gentechnik.de
 
HIGH LEVEL RISK MAIZE 1507
Testbiotech Background, 11.­ 12. ­2013.

  
MAIZE 1507: TOXIC AND INADEQUATELY TESTED
WHY GM MAIZE 1507 SHOULD BE BANNED
Friends of the Earth Europe, December 2013

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar