Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

12.11.2013

Koje zemlje su zabranile GMO useve?

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Kako po sada važećim propisima potrošač može da se snađe u prodavnici, kod nas ili u inostranstvu, ako sebi dozvoli pravo izbora između genetski modifikovane, konvencionalne ili organske hrane?

Iako GMO usevi brzo preuzimaju zemljište u Americi i Kanadi, nisu sve zemlje popustile pod pritiskom. Pogledajte listu mnogih zemalja koje su zabranile genetički modifikovane useve na ovaj ili onaj način.

Od evropskih zemalja u ovim je zabranjeno uzgajanje GM semena: Slovačka, Češka, Poljska, Rusija, Estonija, Finska, Danska, Holandija, Belgija, Island, Luksemburg, Hrvatska, Malta, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Turska, Srbija, Kipar, Mađarska, Grčka i Bugarska. 

Amerika

U Kaliforniji su jedino Mendocino, Trinity i Marin uspešno zabranile GM useve. Glasači u drugim kalifornijskim zemljama su pokušali da izglasaju slične mere, ali nisu uspeli.

Australija

Nekoliko zemalja u Australiji je zabranilo GM useve, ali ih je većina nakon toga uzgajala. Jedino Južna Australija i dalje ima zabranu na genetski modifikovane useve, i Tasmania ima moratorijum na GMO do novembra 2014.

Japan

Japanski narod je verna opozicija genetski modifikovanim usevima i ni jedno GM seme nije posađeno u ovoj zemlji. Međutim, velike količine kanole su uvezene iz Kanade (koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača GM kanole) i sada GM kanola raste divlje širom japanskih luka i puteva kuda prolaze velike prehrambene kompanije za proizvodnju ulja. Genetski modifikovana kanola kakav je Monsantov Roundup Ready je pronađen u pet od šest luka koje su testirane na GM kontaminaciju.

Novi Zeland

U ovoj zemlji se ne uzgaja GM hrana.

Nemačka

Postoji zabrana uzgajanja i prodaje GMO kukuruza. Kukuruz je inače, jedna od kultura koja je u ogromnoj količini modifikovana.

Irska

2009. godine u ovoj zemlji su zabranili uzgajanje svih GM useva. Zanimljivo je da u ovoj zemlji postoji sistem volonterskog označavanja hrane koja sadrži GM da bi se identifikovala kao takva.

 

Francuska

Monsantov MON810GM kukuruz je odobren, ali je njegovo uzgajanje zabranjeno 2008. godine. U ovoj zemlji vlada opšte javno nepoverenje GMO-u, tako da ga uspešno drže van granica svoje teritorije. Ova zemlja je zabranila seme uljane repice kompanija PGS i AgrEvo.

Madeira

Ovo malo autonomno portugalsko ostrvo zahtevalo je zabranu na državnom nivou na genetski modifikovane useve 2010. godine i EU mu je to i odobrila.

Švajcarska

Ova zemlja je zabranila sve GM useve, životinje i biljke na svojim poljima i farmama na javnom referendumu 2005. godine. Kada istekne, opet javnim glasanjem produžavaju moratorijum i tako u krug.

Indija

Vlada je donela zabranu na GM seme u poslednjem trenutku pre nego što je trebalo da počne sadnja 2010. godine. Međutim, farmeri su bili naširoko ohrabrivani da sade Monsantov GM pamuk i to je dovelo do tragičnih posledica. Do sada je preko 200 hiljada farmera izvršilo samoubistvo zbog propalih useva i ogromnih dugova.

Tajland

Ova zemlja se dvoumila više puta. Počeli su da uvoze GM papaju sa Havaja, ali su se predomislili kada je seme podivljalo i počelo da kontaminira okolne useve. Nekoliko zemalja, kao što je Japan, su zabranile uvoz papaje sa Tajlanda, u želji da spreče uvoz bilo kakvog GM proizvoda. Tajland je pokušavao da pomiri obe strane – proizvodeći organsku hranu za neke zemlje, a sa druge strane proizvodeći sve više i više GM useva. Pokušali su i sa proglašavanjem pojedinih zona u zemlji GMO-free da bi podigli poverenje drugih zemalja.

Italija

Četiri regiona – Tuscany, Molise, Lazio i Marche i oko 25 provincija, gradova i zajednica zabranili su GM useve, uključujući Rim, Milano, Torino i Đenovu. Ovo su sve demokratski donešene odluke na lokalnom i regionalnom nivou.

Austrija

Zabrana važi za tri vrste genetski modifikovanog kukuruza – Monsanto, Novartis i AgrEvo.

Velika Britanija

The Church of England je odbila da dozvoli uzgajanje GM semena na 60 hiljada hektara svoje zemlje, većina lokalnih autoriteta opskrbljuje škole GM-free ručkovima, House of Commons zabranila je GM hranu za svoj ketering. Vels je GM-free zona. Ostrvo Jersey je zabranilo GM seme.

Norveška

Zabranjen je uvoz nekoliko GM semena i proizvoda koji sadrže neke vrste antibiotika.

Foto: preventdisease.com
Der Schtreber (Serbia)
Izvor: glbrain.com

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar