Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

19.10.2014

’Mali’ pčelari pobedili veliki Monsanto

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

Pčelarstvo i genetski modifikovani usevi ne mogu da koegzistiraju - presudio meksički sud


Zahvaljujući tužbi male grupe pčelara u državi Jukatan, koji su se žalili da će planirana Monsantova sadnja hiljada hektara genetski modifikovane soje desetkovati pčelinja društva i uništiti proizvodnju meda, sudija u Meksiku presudio je protiv velikog giganta.

Monsanto će sigurno uložiti žalbu na presudu, ali za to vreme će i pčelari moći da potraže dodatnu podršku. Ako, pak, Monsanto bude "počašćen" dozvolom, bio bi u mogućnosti da sadi seme u sedam država, što bi ukupno obuhvatilo površinu od preko milion hektara.

Farmeri, pčelari, aktivisti Grinpisa i meksičke institucije koje se bave ekologijom, podigle su svoj glas protiv Monsanta u meksičkim državama. Sudija, očito uveren da su naučni podaci dokazali vezu između raundapa, GM soje i drastičnog pada proizvodnje meda – stao je na stranu pčelara u ovom slučaju. Sudija je presudio da proizvodnja meda i genetski modifikovana soja ne mogu da koegzistiraju.

Jukatan je, inače, treći u svetu po izvozu meda, a tom proizvodnjom egzistira više od 25 hiljada porodica.

Osim zdravstvenih rizika koje nose GM usevi i herbicidi koji se koriste za njihov rast, tu je i šteta za okolinu, tlo, vodu, sve do pčelinjih zajednica koje se drastično smanjuju u okruženju tretiranom GM usevima. Takođe, treba pomenuti i dugoročne posledice u ekosistemu u kome se uzgajaju GM zasadi. Budući da pčele oprašuju velike površine, GM zasadi soje imaju veću verovatnoću da će uzrokovati štetu.

Koliki uticaj ima Monstanto govori i činjenica da je ugledni nacionalni list La Jornada optužio meksičku vladu za podsticanje pčelara na borbu na sudu protiv multinacionalnih kompanija "dubokih džepova". Međutim, središnje mesto u presudi ima Ustav i onaj njegov deo koji se odnosi na obavezu vlade da se u potpunosti konsultuje sa autohtonim zajednicama pre nego što donese bilo kakvu odluku o tome kako će da raspolaže njihovom zemljom, a time i hranom.

Izvor: The People’s Voice
Obrada: Agro-Eko Magazin
Foto: yournewswire.com 


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar