Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

14.03.2015

Novi trgovinski sporazum sa SAD će otvoriti vrata hrani lošijeg kvaliteta napumpanoj hormonima rasta i pesticidima, upozorava Džejmi Oliver

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

 

  • Brine da će GM usevi i manje pažljivo ispitana hrana silom stići na tanjire
  • Kuvar razgovarao sa državnim sekretarom za biznis Vinsom Kejblom o "ogromnoj zabrinutosti"
  • Američki farmeri često odgajaju goveda na nepreglednim parcelama za hranjenje na fabričkim farmama, a ne na poljima
  • Zakoni im dozvoljavaju da pumpaju životinje hormonima rasta
  • Zabrinutost dolazi dok Britanija i SAD pregovaraju o novom sporazumu o slobodnoj trgovini

Džejmi Oliver je upozorio da će novi trgovinski sporazum sa Amerikom otvoriti vrata hrani lošijeg kvaliteta, uključujući govedinu napumpanu hormonima rasta, zabranjenim aditivima i pesticidima.

Postoji takođe i zabrinutost da bi GM usevi i hrana proizvedena u SAD, koji nisu podvrgnuti strožijim procedurama ispitivanja u Evropi, mogli silom biti na tanjirima.

Aktivni učesnik kampanje i kuvar razgovarao je ove sedmice sa državnim sekretarom za biznis Vinsom Kejblom da bi u glavnim crtama izrazio svoju ’ogromnu zabrinutost "da bi sporazum mogao ozbiljno podrivati britansku hranu i poljoprivredu.

EU i vlada SAD pregovaraju o novom sporazumu o slobodnoj trgovini - poznatom kao TTIP - koji će podići barijere za trgovinu u ključnim sektorima privrede preko Atlantika.

Sporazum će olakšati kompanijama sa obe strane Atlantika da pristupe tržištima jedni drugih, utičući na farmaceutske proizvode, automobile, energiju, finansije, hemikalije, odeću, hranu i piće.

Ipak, kritičari poput kuvara strahuju da će on izložiti britanske porodice hrani i piću lošijeg kvaliteta koji ne zadovoljavaju više zdravstvene i socijalne standarde koji postoje u ovoj zemlji i Evropi.

Na primer, američkim farmerima je dozvoljeno da hormonima rasta pumpaju goveda, koja se gaje na nepreglednim parcelama za hranjenje na fabričkim farmama, a ne na poljima. Slično tome, njima je dozvoljeno da povećaju proizvodnju mleka hormonskim injekcijama.

U ovom trenutku, ovo je zabranjeno u Evropi na osnovu zabrinutosti za zdravlje potrošača.

Britanija je na indirektan način zabranila upotrebu određenih veštačkih boja iz hrane za decu zbog povezanosti sa hiperaktivnošću, međutim one nisu zabranjene u SAD.

Američki farmeri takođe mogu da koriste pesticide koji su zabranjeni u Velika Britanija kao rizik za zdravlje.

Međutim, sve ove mere zaštite mogle bi biti zbrisane, prema Džejmiju i drugim kritičarima predloga TTIP - Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva - koje je najveći sporazum o slobodnoj trgovini u istoriji.

Pišući na Instagramu, kuvar je rekao onima koji ga tamo prate da je išao da vidi državnog sekretara za biznis ’da mu kažem o mojoj ogromnoj zabrinutosti u vezi bilo kakve mogućnosti da standardi vezani za hranu u Velikoj Britaniji i Evropi budu sniženi’.

On je rekao: ’Mi smo se borili dugo i teško da bi stigli tamo gde smo danas i ja stvarno ne želim govedinu sa parcela za hranjenje i sa hormonima rasta, niti piletinu opranu hlorom ili hranu proizvedenu sa zabranjenim pesticidima i aditivima, da navedemo samo neke, i ja sigurno ne želim da naši farmeri budu podrivani. ’

Gospodin Kejbl i njegovi zvaničnici ponovo su uverili Džejmija da su njegovi strahovi neosnovani, ali on je nastavio, da kaže: Pitanje hrane je još uvek na pregovaračkom stolu a to znači da tehnički još uvek može da se desi bilo šta’.

’Drago mi je da su svesni moje zabrinutosti, ali moramo nastaviti da nadgledamo ovaj prostor veoma, veoma pažljivo’.

Britanska vlada je jedan od pokretačkih snaga u EU toga da se postigne da novi sporazum o slobodnoj trgovini bude odobren. Ona tvrdi da bi TTIP mogao dodati 10 milijardi funti ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva, 80 milijardi funti SAD-u i 100 milijardi funti EU svake godine.

Ona kaže da bi kupci imali koristi od uklanjanja EU uvoznih taksa na popularnu robu, kao što su farmerke i automobili.

Takođe se tvrdi da bi smanjenje propisa pomoglo preduzećima iz UK da izvoze u SAD, posebno predviđajući da će mali biznisi imati koristi.

Što je važno, kaže da bi restriktivna tržišta bila otvorena. Na primer, to bi moglo da znači da bi trenutna blokada izvoza britanske jagnjetine i mesa divljači u SAD mogla biti ukinuta.

Dejvid Kameron je obećao da će pojačati pregovore da bi obezbedio sporazum, rekavši da je TTIP od centralne važnosti za njegovu viziju reformisane konkurentske Evrope. Takođe, TTIP podržavaju liberalne demokrate.

Radnička partija, Ukip i SNP u potpunosti podržavaju sporazum, dok god su uključena upozorenja da osiguraju zaštitu za NHS od privatnih američkih korporacija koje zahtevaju da im bude dozvoljeno da daju ponude na tenderu za javne zdravstvene službe (usluge).

Plaid Kamri je skeptičniji a Zelena stranka se snažno protivi.

Jednom kad sporazum bude potpisan, kompanije iz SAD će moći da izvedu vlade u Britaniji i Evropi pred sud ako smatraju da se njihovi proizvodi nepravedno, na način koji nije fer, drže van, što bi moglo da uključi ogromne finansijske kazne i nadoknadu.

Poslovna organizacija CBI je značajan pobornik TTIP. Njen generalni direktor, Džon Kridlend, rekao je: ’Ovaj sporazum je od vitalnog značaja za budući rast i prosperitet za građane širom EU. I mogao bi stvoriti hiljade novih prilika za naše mlade ljude.

’On bi stvorio integrisano tržište od preko 800miliona ljudi, donoseći više izbora za potrošače, po nižim cenama. I sa tim da Britanija već trguje više i investira više sa SAD nego sa bilo kojom drugom zemljom, postoje stvarne prednosti da budu donete kući, posebno za manje firme. ’

Ipak, Adrijan Beb, viši vođa kampanja vezanih za hranu u organizaciji Prijatelji Zemlje - evropski ogranak (Friends of the Earth - Europe), rekao je: ’Ovaj trgovinski sporazum je trojanski konj koji obećava radna mesta, ali će ugroziti našu bezbednost hrane, životnu sredinu i poljoprivrednike. To bi značilo više GM hrane, zagađenja i industrijskih farmi - i manje izbora za građane. Jedini dobitnici će biti korporacije koje guraju industrijski proizvedenu hranu.’

Portparol BIS je rekao: ’Britanska vlada i Evropska komisija su obe bile jasne da standardi bezbednosti hrane nisu za pregovaranje u TTIP-u i visoki standardi u kojima uživamo u Velikoj Britaniji nikada neće biti ugroženi. Uklanjanje nepotrebnih barijera u trgovini će doneti koristi britanskim izvoznicima i potrošačima, a sav uvoz hrane će nastaviti da bude podložan EU propisima o bezbednosti. ’

AMERIČKA HRANA KOJA BI MOGLA STIĆI NA TANJIRE

Govedina

Većina goveda iz SAD biva hranjena sintetičkim hormonima rasta da ih napumpaju, jačajući mišiće. Goveđe meso od ovih životinja zabranjeno je u Evropi, uključujući Britaniju, 1989. godine zbog zabrinutosti da su ostaci sintetičkih hormona rasta predstavljali rizik od raka - posebno raka dojke - kod ljudi

Mlečni proizvodi

Kravama u SAD se rutinski daje sintetički hormon goveđi somatotrofin, koji dramatično povećava proizvodnju mleka. Postoje podignuti nivoi (tog) hormona u dobijenom mleku. Mleko i mlečni proizvodi iz SAD zabranjeni su u Velikoj Britaniji i Evropi 2000. godine zbog zabrinutosti zbog rizika od raka kod ljudi i dokaza o štetnosti za krave.

Piletina

Farmerima u SAD je dozvoljeno da hrane kokoške antibioticima da bi ubrzali rast. Ova praksa je zabranjena u Britaniji i Evropi u 2006. zbog zabrinutosti da vodi pojavi na antibiotike otpornih verzija opasnih infekcija, kao što su one campylobacter-om i salmonella-om.Proizvođači u SAD peru pileće leševe u rastvoru hlora i vode da bi pobili bakterije. Ovo je zabranjeno u Britaniji i Evropi 1990-tih, zbog zabrinutosti da ostaci hemikalija predstavljaju rizik od raka.

Aditivi

Veštačke boje - Tartrazin (E102); Quinoline yellow (E104); Sunset yellow (E110); Carmoisine (E122); Ponceau 4R (E124); Allura red (E129) – su uklonjene iz praktično sve hrane / slatkiša / pića namenjenih deci u Velikoj Britaniji, po savetu Agencije za standarde hrane. Ovo je zasnovano na zabrinutosti da su oni vezani za hiperaktivnost i promene u ponašanju.Ne postoje takve kontrole u SAD, gde se ovi aditivi uobičajeno koriste u prerađenoj hrani, uključujući žitarice za doručak.

Pesticidi

82 pesticida koji su zabranjeni u Velikoj Britaniji i Evropi dozvoljena su na američkim farmama. Oni uključuju atrazin, koji je u Velikoj Britaniji zabranjen 2003. godine zbog dokaza da je zagađivao zalihe vode i može poremetiti ljudski hormonalni sistem. Još uvek se intenzivno koristi u SAD na kukuruzu, šećernoj trsci i mnogim drugim usevima. SAD takođe dozvoljava upotrebu neonikotinoida. Dva od njih su zabranjeni u Evropi jer škode pčelama.

GM

Mnogi GM usevi poput kukuruza i soje se uzgajaju na industrijskom nivou u SAD i pojavljuju se u hiljadama prerađenih prehrambenih proizvoda - svemu od grickalica do brze hrane, žitaricama za doručak, uljima za kuvanje i čokoladi. Ovi usevi nisu bili podvrgnuti rigoroznijim procenama bezbednosti koje se primenjuju u Velikoj Britaniji i Evropi.

Prevod: Oksana Grozdanić
Izvor: Daily Mail 

PPNS/O GMO

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)  

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar