Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

26.07.2015

Rusija rekla konačno ne GMO!

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Rusija je rekla ne genetički modifikovanim organizmima. Spremni su da učine sve da bi im domaća hrana bila jedna od najčistijih na svetu. Da bi sačuvali njen kvalitet i besprekornost snabdevanja, metodama gajenja štitiće zemljište i povećati prinose. Na taj način, kako je najavio zamenik ruskog premijera, Arkadij Dvorkovič, planiraju da hrana s njihove zemlje bude među najčistijom na svetu.

Rusija ne uvozi GMO, niti ga uzgaja. Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, Rusi su zabrinuti kada je reč o bezbednosti GMO-a. Oni su odlučili da produže moratorijum na njegovu upotrebu i sigurne tehnologije koje sa sobom ne donose rizike urođenih mana, endokrinih poremećaja i raka, piše Natural News.

Neće da podstiču primenu GM tehnologija

Na nedavnom Međunarodnom privrednom forumu u Sankt Petersburgu, Dvorkovič je rekao da je Rusija izabrala drugačiji put koji neće uključivati GM tehnologije za podsticanje poljoprivredne proizvodnje. To se podudara s prošlogodišnjom izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina o tome kako je potrebno zaštititi ruske građane od GMO-a.

"Moramo da radimo svoj posao da ne bi bio u suprotnosti s našim obvezama prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)", izjavio je Putin dodajući kako pri tome na umu ima legitimne metode i instrumente zaštite sopstvenog tržišta, a pre svega građana.

Dovoljno resursa za čistu proizvodnju

Za razliku od SAD, gde je zarada velikih korporacija ispred zaštite ljudi jer neki političari veruju čak da GMO i dalje treba da ima vodeću ulogu na nacionalnom tržištu hrane (i to bez oznaka), Rusija postaje vodeća u načinu na koji se zemlja oslobađa otrovnih materija, naglašavajući potrebu za poljoprivrednom politikom koja je oprezna kada je reč o kontroverznim načinima biotehnologija uključujući i veštačku oplodnju i otrovne pesticide.

"Dokazano je, ne samo u Rusiji, već i u mnogim zemljama sveta, da je GMO opasan. Upotreba i potrošnja GMO na takav način može da izazove tumore, rakove i gojaznost među životinjama", upozorila je Irina Ermakova, potpredsednica ruske Nacionalne asocijacije za genetsku bezbednost.

Rusija više neće uvoziti GMO proizvode

Da Rusi imaju dovoljno zemljišta i resursa za bezbednu i čistu proizvodnju organske hrane, bez potrebe za biopiratskim GMO semenom i odgovarajućim hemikalijama za njihov rast, još lane je najavio i ruski premijer Dmitrij Medvedev došavši tako na naslovne strane najavivši da Rusija više neće uvoziti nikakve GMO proizvode.

"Ako Amerikanci vole da jedu GMO proizvode, pustimo ih neka jedu. To nama ne treba. Mi imamo dovoljno prostora i mogućnosti za proizvodnju organske hrane", naveo je u izjavi Medvedev, koju je potom preneo portal RT.com.

Izvor: agroklub.rs


PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar