Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Svet

17.04.2014

U Vermontu (SAD) predložen zakon o obeležavanju GM hrane

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

U američkoj saveznoj državi Vermont ove nedelje je donet predlog zakona kojim se propisuje da svi proizvodi koji sadrže sastojke od genetički modifikovanih organizama moraju da budu tako i deklarisani, odnosno da imaju istaknutu oznaku kao GM proizvod.

Ovo je prva država u SAD čiji je senat doneo zakonsko rešenje o obaveznom etiketiraju hrane koja je proizvedena genetskim inženjeringom, u potpunosti ili delimično. Odnosi se na namirnice koje sadrže GM soju, kukuruz ili druge GM sastojke, a prodaju se u maloprodajnim objektima. Uz to, ovim zakonom biće onemogućeni proizvođače da na proizvode koji sadrže GMO postavljaju etiketu "prirodno" ili "sve prirodno". Predlog zakona se iz Senata sada prosleđuje predstavničkom domu na konačno usvajanje. Po usvajanju, stupiće na snagu 1. jula 2016. godine.

Zvaničnici Vermonta su poručili javnosti da očekuju da će biotehnološka industrija podneti tužbu u pokušaju da zaustavi donošenje, a onda i sprovođenje zakona.

- Ovo se ne tiče samo Vermont, već svih potrošača koji nabavljaju namirnice. Potrošači širom zemlje postaju svesni činjenice da smo postali eksperiment biotehnološke industrije. Ljudi imaju pravo da znaju da li namirnice koje kupuju sadrže ovakve sastojke. To im daje mogućnost izbora, rekli su predstavnici administracije ove države.

Senator Dejvid Cukerman je naglasio da je nužno rešavanje i pitanje bezbednosti GM hrane na nivou čitavih SAD jer testiranje hrane i lekova vrše sami proizvođači, a ne nezavisni izvori. Otuda i veliko interesovanje javnosti da se razjasne informacije o hrani koja se kupuje.

Pre Vermonta bilo je sličnih pokušaja u Kaliforniji i Vašingtonu, ali tesnu pobedu ostvarili su Monsanto i srodne korporacije, kao i Udruženje proizvođača Groseri, koji su uložili milione dolara u kampanju da obeležavanje GMO ne postane zakonom obavezujuće. Njihov stav je da obavezno označavanje stvara nepotrebne dodatne troškove i komplikacije za poljoprivrednike i prehrambenu industriju. Uticaj giganata ove industrije došao je do izražaja i 2012. godine kada je američki senat odbio amandman o obeležavanju GM hrane na zakon o reformi poljoprivrede, predložen upravo iz Vermonta. Na taj način proizvođači su izbegli da jasno obeležavaju hranu proizvedenu od GMO. To je ujedno značilo da su proizvođači GMO hrane mogli i dalje veoma široko da tumače svoja prava i obaveze. Potrošači su ostali uskraćeni informacije šta tačno sadrže kupljeni artikli i da li su proizvodi nastali od GMO.

Država Vermont se nalazi na severoistoku SAD, ima nešto više od 600 hiljada stanovnika (od 50 sjedinjenih država, jedino Vajoming ima manje stanovnika). Graniči se sa Masačusetsom na jugu, Nju Hempširom na istoku, Njujorkom na zapadu i kanadskom pokrajinom Kvebek na severu. Glavni grad je Montpilijer. To je jedna od samo četiri američke savezne države koju su nekada bile samostalne. Ostale tri su Teksas, Havaji i Kalifornija. Vermont je po površini nešto veći od Slovenije. Ova država je 1791. godine primljena u sastav SAD. Prethodnih 14 godina bila je nezavisna, izvan SAD i britanske kolonijalne imperije. Vermont je proglasio nezavisnost od Velike Britanije 1777. godine, ubrzo nakon što je to učinilo 13 američkih kolonija koje su osnovale SAD 1776. godine.

VERMONT RIGHT TO KNOW GMOs 


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO dobio je novu, trajnu adresu. Ubuduće, sve aktuelnosti pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar