Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Udruženja

02.03.2020

Maslenica-Bele poklade 2020

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUU sportskoj hali Gordana Goca Bogojević u Kragujevcu, drugu godinu zaredom održana manifestacija „Maslenica – Bele poklade“ na kojoj su predstavljeni običaji i tradicija naroda Rusije i Srbije u nedelji pred Uskršnji post. Maslenica je stari slovenski praznik kojim se ispraća zima, a dočekuje proleće.

Srpski ansambl "Smilje"

Tokom Masleničke nedelje koja ove godine počinje 4. marta u Rusiji se na trgovima i ulicama organizuju zabave, koncerti, sajmovi, tradicionalne igre i takmičenja. Tokom nedelje pravoslavni hrišćani ne jedu meso, ali su dozvoljeni jaja, sir, mleko i mlečni proizvodi, zbog čega je ovaj praznik u Rusiji i dobio ime „Maslenica“ – maslac. Bele poklade su stari srpski praznik koji se obeležava poslednje pripremne nedelje pre početka Uskršnjeg posta i tokom koje su se ljudi veselili i družili. Neizostavni deo obreda na Bele poklade su paradiranje u maskama od papira okićenim pasuljem, kukuruzom i vunom i paljenje vatre koja bi pomogla suncu da povrati snagu i pokrene novi život.

Srpski ansambl "Smilje"

Manifestaciju „Maslenica-Bele poklade“ koja je okupila predstavnike udruženja, kulturno umetničkih društava, izlagače radova domaće radinosti i Kragujevčane u ime pokrovitelja, grada Kragujevca otvorila je Jasmina Predojević-Simović, pomoćnica gradonačelnika za održivi i ravnomerni razvoj Grada i saradnju sa udruženjima.

Srpski ansambl "Smilje"

Zamišljena kao lepo i veselo druženje, ova manifestacija je prilika da sačuvamo od zaborava stare običaje i tradiciju naših naroda koji su istorijski, sudbinski i duhovno vekovima upućeni jedni na druge, kazala je Predojević Simović. Na ovaj način, poručila je ujedno ukazujemo poštovanje precima i odajemo počast i zahvalnost za sve što su nam u amanet ostavili, jer je pokladna tradicija prateći puls savremenog potrošačkog društva prinuđena da se menja kako ne bi izumrla. Uz zahvalnost idejnim tvorcima na osmišljavanju ovakvog vida duhovne razmene, pomoćnica gradonačelnika je izrazila nadu da će manifestacija „Maslenica-Bele poklade“ postati tradicionalna.

Manifestaciju su organizovali Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „Svet“ i Udruženje građana „Ekspres“ – Humanitarni radio uz podršku Gradske turističke organizacije, RCNK „Ruski dom“ i volontera – studenata Pravnog fakulteta.

Srpski ansambl "Smilje"

FB ALBUM SRPSKOG ANSAMBLA SMILJEFoto: Srpski ansambl Smilje
Izvor/foto: Grad Kragujevac


ARHIVA PPNS

MASLENICA-POKLADE 2019

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar