Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Udruženja

19.02.2020

Medijska koalicijа povukla članove i zahteva novi izbor komisija Ministarstva kulture i informisanja

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUČlanice Medijske koalicije odlučile su da povuku članove iz komisija za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja.

Rešenjem Ministarstva većinu članova komisija čine predstavnici nereprezentativnih udruženja, koji su proteklih godina učestvovali u radu mnogih komisija za ocenu medijskih projekata na konkursima lokalnih samouprava i usmeravali javni novac medijima koji permanentno krše Kodeks novinara Srbije.

Zahtevamo od ministra Vladana Vukosavljevića da poništi doneta rešenja i da se komisije ponovo formiraju, uz uvažavanje reprezentativnosti predlagača i stručnosti i nepristrasnosti predloženih kandidata.

  • Asocijacija medija
  • Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
  • Asocijacija onlajn medija
  • Lokal press
  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV
  • Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

19. 2. 2020.

SVE IZRAŽENIJA PODELA NA “POŽELJNE” I “NEPOŽELJNE” MEDIJE

Na medijskoj sceni sve više stvara razlika između „poželjnih’’ i „nepoželjnih’’ medija, bilo da se od strane vlasti usmeravaju informacije ili finansijska sredstva za informisanje građana, jedan je od rezulata istražvanja koje je tokom 2019. godine sprovelo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres.

Istraživanje o pritiscima na lokalne medije pokazalo je da su najčešći oblici kršenja sloboda i prava tokom 2019. godine vezani su za nervnopravan tretman u odnosu na druge medije (63%) i uskraćivanje lokalnih izvora za sufinansiranje (55,6%). Ovim vidovima pritiska lokalni mediji bili su izloženiji nego prethodne godine.

Potom sledi, uskraćivanje dostupnosti informacija od javnog značaja (37%), mešanje u uređivačku politiku (22%), otkazivanje reklama i otkazivanje poslovnih ugovora sa po 22%, uskraćivanje ugovorenog državnog finansiranja i administrativni pritisci po 18%.

Precepcija urednika i novinara o stanju slobode medija pogoršana je u odnosu na 2018. godinu. Naime, 2019. godine povećan je broj onih koji smatraju da uopšte ne postoje uslovi za ostvarivanje medijskih slobode i prava u praksi (2018. godine za ovaj odgovor se opredelilo 18% anketiranih, 2019. godine to je smatralo 25,8% anketiranih urednika i novinara).

Veza između obima finansijskih sredstava koja državna ministarstva ili lokalna samouprava plasiraju u neki medij (preko projektnog sufinansiranja, reklama, pomoći, posebnih ugovora, itd) i kritičkog pristupa u izveštavanju o tim ministarstvima i vlasti u datom mediju uočena je među ispitanicima i tokom ranijih istraživanja.

Da postoji direktna veza kritičkog izveštavanja i sredstava plasiranih u medije smatra 84% anketiranih. Takođe, na pitanje koje je upućeno medijima primaocima državne pomoći "da li su ih davaoci pomoći tretirali kao da im duguju neku uslugu" više od polovine ispitanika (51,6%) je odgovorilo potvrdno.

U istraživanju je učestvovala 31 lokalna redakcija iz 22 lokalne sredine što čini uzorak veličine od 60% članica PU Lokal pres. Po tipu medija najzastupljeniji su predstavnici štampanih medija (13), slede predstavnici online medija (12), lokalnih radio stanica (3), televizija (2) i informativnih agencija (1).

KOMPLETNO ISTRAŽIVANJE

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Primena medijske regulative u lokalnim zajednicama", finansijski podržanog od strane Misije OEBS-a u Srbiji.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar