Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Udruženja

02.09.2019

ŠumadigIT - ’industrijski revolucionari’ u Šumadiji i Pomoravlju

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

Udruženje ŠumadigIT iz Kragujevca okuplja stručnjake i entuzijaste iz IT sektora, sa željom da razvijaju znanja i kompetencije u ovoj oblasti u regionu Šumadije i Pomoravlja.

U današnje vreme gotovo je nemoguće pratiti korak napretka u bilo kojoj grani privrede, ekonomiji, kulturi, bez digitalne transformacije, opismenjavanja i razvoja tehnoloških veština. Smatramo da šumadijski region ne sme da bude izuzet i uskraćen za benefite koje nova industrijska revolucija pruža i da svojim kapacitetima olakšamo javnom i civilnom sektoru neminovnu tehnološku tranziciju, saopštavaju iz ŠumadigIT-a.

Udruženje ŠumadigIT osnovano je 2018 godine, sa ciljem da podigne svest o potrebi znanja u oblasti primene novih tehnologija, pre svega naše dece, sa ciljem da mogu da se bave zanimanjima koja još nisu ni izmišljena u 21. veku. Udruženje je osnovano od strane stručnjaka, entuzijasta, koji vole tehnologiju i smatraju da udruženim snagama i stečenim obrazovanjem i znanjem mogu doprineti istinskom razvoju društva i lokalne zajednice i stvaranju vrednosti kojima svi težimo. Šumadija i Pomoravlje kao region ne smeju da budu izuzeti i uskraćeni za benefite koje nova industrijska revolucija pruža i što pre treba sistemski razmišljati i delovati.

ŠumadigIT planira da angažuje javnost, privredu, struku, institucije i akademsku zajednicu u zajedničkom cilju - da se ekonomiji Šumadije da "vetar u leđa, tako što će se zajednički pružiti mogućnost mladim ljudima da uče, stvaraju i rade, budu zadovoljni i ostanu ovde. Sa druge strane, želi da svojim kapacitetima, olakša privredi i javnom sektoru neminovnu tehnološku tranziciju. Nastoji se da u udruženju bude što više članova iz različitih sektora - civilnog, javnog i privatnog, zato što na ovim prostorima posluju, rade i stvaraju i te kako uspešni ljudi. Ljudi čiji se radni, stručni i moralni kapital prepoznaje.

Ciljevi Udruženja „ŠumadigIT“ su profilisani u dva pravca:

  1. digitalna transformacija preduzeća i društva uopšte
  2. uvođenje digitalnih tehnologija u poslovanje
  3. razvoj rešenja za stvaranje "pametnih gradova"
  4. usvajanje uticaja četvrte industrijske revolucije
  5. primena tehnologija "internet of things" (IoT)
  6. razvoj STEM (science, tehnology, engineering, mathematics) veština kod dece školskog uzrasta i studenata
  7. edukacija svih slojeva društva u domenu ciljeva udruženja

Organizovanje i realizacija niza aktivnosti (konferencija, edukacija, projekata...) doprineće tehnološkom opismenjavanju i razvoju tehnoloških znanja i veština u poslovanju koja će uticati na stvaranje pozitivne poslovne klime i prosperitet, prvo Kragujevca, a onda i celog regiona.

Posebna pažnja usmerena je edukaciji dece školskog uzrasta i mladima, a u skladu s tim planirano je otvaranje "mejkerspejsa" u kome će mladi učiti i učestvovati u izradi svojih STEM projekata koristeći usvojena znanja i najnovije hardverske i softverske alate koji tehnologiju današnjice približavaju njihovom uzrastu sa vrlo uspešnim rezultatima.

"Mejkerspejsa" je radni, kolaborativni prostor u kome će mladi učiti da kreativno razmišljaju, programiraju, da se bave osnovama elektronike i robotike, da realizuju IT projekte i stečena znanja i veštine primene. Na taj način će kao deo tima razvijati i socijanu kulturu koju digitalizacija, na žalost, može i da oduzme.

U laboratoriji stvaranja i znanja ovog udruženja nalaziće se roboti, IOT hardver, arduino mikrokontroleri, senzori, 3D štampači, alati i računari. Planirano je angažovanje i određenog broja studenata koji će zajedno sa članovima udruženja pomoći u operativnom funkcionisanju prostora.

Kao druga aktivnost planirano je takmičenje pod nazivom "Digitalizuj uz igru" u školama u Šumadiji i Pomoravlju u izradi i implementaciji najboljeg IOT rešenja. Želja je da se ideje i rešenja učenika i studenata odnose na konkretnu primenu tehnologije na našem prostoru, od toga kako će rešiti problem smart navodnjavanja ili ispitati strukturu zemljišta, nivoa voda, transporta, rasvete, korišćenje solarnih panela... Pobednici bi bili nagrađeni daljim usavršavanjem kako u našim kompanijama, tako i posetom zemljama u kojima se mogu primeri dobre prakse primeniti i u Šumadiji. Takođe je predviđena i novčana nagrada koja je izuzetno važna kako bi valorizovala uloženi trud pobedničkog tima.

Za treću aktivnost planirano je održavanje regionalne konferencije u Kragujevcu o digitalizaciji i četvrtoj industrijskoj revoluciji. Nastojanje je da se u Šumadiju dovedu učesnici koji mogu da prenesu iskustva i znanja o digitalizaciji, digitalnoj transformaciji i digitalnoj pismenosti.

Misija ŠumadigIT-a je da oformi zajednicu koja će jačati digitalnu kompetenciju i koja će trajati, stoji u saopštenju koje potpisuje predsednik udruženja dr Nebojša Abadić. 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar