Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

O GMO/video

18.01.2009

Intervju dr Arpada Pustajia

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Dr Arpad Pustaji je mađarskog porekla, biohemičar i nutricionista koji je proveo 36 godina na Institutu za istraživanja Ravat u Aberdinu, Škotska. Arpad 1995. godine počinje istraživanje na GM krompirima. Faktički, on je jedan od prvih koji je sproveo ovakvu vrstu istraživanja. Njegov tim je hranio pacove svežim i kuvanim GM krompirom, uz detaljno praćenje parametara rasta, zdravlja organa, stanja imunog sistema. Na kraju istraživanja, izjavio je:

"Ako bih imao izbor, nikako ne bih jeo ovo. Smatram da nije fer da se ova hrana koristi na ljudima kao da su pokusni kunići."

Ovo je izazvalo veliku pažnju medija, i direktor Ravat Instituta Filip Džejms je u početku podržavao Arpada, ali ga je ubrzo suspendovao i zabranio mu da se obraća javnosti. Takođe, zaplenio je i sve podatke vezane za istraživanje. Ravat Institut kao i šestoro anonimnih naučnika su kritikovali Arpadov rad. Dr Arpad je poslao izveštaj i osporavanje rada naučnicima koji su to tražili, a to je rezultiralo time da je 24 evropskih i američkih naučnika stalo na Arpadovu stranu objavivši memorandum u kome ga podržavaju.

U ovom skraćenom intervjuu, dr Arpad Pustaji priča o svom istraživanju, borbi, političkim uticajima, nedaćama koje je preživljavao sa suprugom i kolegama i kako je sve završeno.

Can Science Give Us The Tools For
Recognizing Possible Health Risks Of GM Foods
ARPAD PUSZTAI / Nutrition and Health, 2002, Vol. 16, pp. 73-84 1jan02

A POLITICAL THRILLER
on GMOs and freedom of speech

ÁRPÁD PUSZTAI WHISTLEBLOWER
A film by Bertram Verhaag

VIDEO: Whistleblower [Doku deutsch] +HD

GMO JE I PR RAT – ISTRAŽIVANJA, SLUČAJNA OTKRIĆA I METODOLOGIJA DISKREDITOVANJA (II)

SLUČAJ ARPADA PUSTAIJA I GM KROMPIR 1995.
U PONEDELJAK JE TO BIO SJAJAN PROJEKAT, U UTORAK JE BAČEN U ĐUBREPrevod i obrada: Bogdan Cekić

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar