Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

O GMO/video

15.05.2018

Seralini: Rizici upotrebe GMO u ishrani krava

Prvi Prvi na Skali
https://tijana.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html https://www.facebook.com/JazzFestKragujevac/ http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

INTERVJU ŽILА-ERIKА SERALINIJА, PROFESORА MOLEKULARNE BIOLOGIJE

Pratili smo najduže testiranje ikada urađeno na svetu sa jednim genetski modifikovanim organizmom datim sisaru uz analize krvi, mleka (jer je bila reč o kravi muzari) i urina. Ne samo da se radilo o prvom GMO na svetu, već i o najvećem dokumentovanom testu koji je trajao pet godina - tri godine sa svakom od krava muzara koje su činile deo programa.

Reč je o farmeru, Gotfridu Glokneru, odlikovanom medaljom za proizvodnju mleka visokog kvaliteta, koji je sačuvao sve podatke o kravama i ušao u sudski spor sa industrijom; nedavno su svi ti podaci objavljeni, te smo tako mogli da analiziramo najduži test na svetu sa GMO i sa prvim komercijalizovanim GM organizmom u Evropi.

GMO teorijski analizira EFSA, ali ova evropska agencija ništa ne radi samostalno, ona samo iščitava podatke koje joj industrija dostavlja; u ovom slučaju, jedini podaci koje je industrija predočila o upotrebi GMO u ishrani krava jesu o četiri krave koje su praćene tokom dve nedelje, što je sramno.

Ovi podaci su čuvani kao poverljivi - jedna krava je uginula nakon nedelju dana, te je na osnovu činjenice da su ostale tri krave zaključeno da sadržaj mleka ne prekoračuje dozvoljenu količinu insekticida (jer taj genetski modifikovan organizam proizvodi insekticide). Reč je istovremeno i o naučnoj i o humanitarnoj sramoti, jer se ljudska bića služe tom hranom, što hraneći se mesom, što konzumirajući mleko.

Mi smo, s druge strane, radi dugoročnog praćenja bolesti, analizirali eksperiment koji je posmatrao Gotfrid Glokner na 70 krava i period od pet godina. Uočili smo transgeneracione probleme svojevrsnog pucanja bradavice jer toksin insekticid - za koji sada znamo i kako - napada sluzokožu i epitelno tkivo bradavice; uočili smo i teške bubrežne probleme, kao i epitelne probleme sušenja usne i nosne duplje.

Ne postoji stoga drugo objašnjenje - jer su rađene mnogobrojne bakteriološke i virusne analize i svi veterinari koji su pratili fenomen zaključuju da nema nalaza infekcija - do zaključka, posle koordinisanog sagledavanja svih analiza, da je uzrok tome Bt kukuruz.

Dakle, iz ovakve studije može se zaključiti da druge vrste transgenetskog kukuruza vrlo bliske ovoj, poput kukuruza MON810 koji se gaji u Španiji, mogu da imaju dugoročne posledice koje je apsolutno neophodno pratiti, kao što je neophodno obeležavati mleko i meso životinja koje su hranjene genetski modifikovanim organizmima (sistematsko etiketiranje životinjskih proizvoda stvorenih iz GMO nije zastupljeno).

Transparentnost podataka koje prikuplja industrija radi odobravanja upotrebe GMO strogo je neophodna jer je upravo tu stecište najvećeg intelektualnog i sanitarnog nepoštenja usled kompromisnog krivotvorenja podataka evaluacije, a "zahvaljujući" laksizmu agencija.PATOLOŠKI NALAZKRATAK KOMENTARPrevod: Željka Janković

Izvori: Greens EFA, GMO Seralini
Obrada: Portal PPNS 


ARHIVA PPNSPREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijePRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

ARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar